Gündem

Dikici “İspatlamazlarsa  Müfteri İlan Ederim”

Dikici “İspatlamazlarsa  Müfteri İlan Ederim”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Ve Karesi Belediyesi Meclis Üyesi Cengiz Dikici hakkındaki söylemlere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Hakkındaki söylemlere ilişkin Dikici dün kendi bürosunda bir açıklama yaptı. Meclisin saygınlığına yakışmayan verilecek tüm yanıtlarında bu seviyenin düzeltilmesine fayda sağlamayacağı için sessiz kaldığını ifade etti.

Büyükşehir Belediye Meclisinde Dikici İçin Ne Söylenmişti?

Büyükşehir Belediye Meclisinde Başkan Yücel Yılmaz Cengiz Dikici ile ilgili olarak  “gördüğü her şeye itiraz ediyor, şehrin zamanından çalıyor, oybirliğiyle alınacak kararları şaibeli duruma getiriyor, basit bir sıkıntı değil bu. Normal değil. Bir kişi sürekli itiraz ediyor, her şeyi mahkemeye veriyor. Bunun konuşulması lazım. Meclis’te Cengiz Dikici için bir araştırma komisyonu kurulmasını istiyorum” demişti.

Cengiz Bey bu şehir için problem mi?

CHP’den ihraç edilen ve şu anda bağımsız meclis üyesi olarak görev yapan Cengiz Dikici’nin, Meclis gündemine gelen imar düzenlemeleriyle ilgili itirazları üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bağımsız Meclis Üyesi Cengiz Dikici’ye tutarsızlık gösterdiğini söylemişti. Yılmaz, “bu iş böyle olmuyor, burada tüm parti grupları oybirliği kararı alıyor, sen bağımsızsın, ret veriyorsun, burada senin yüzünden maddeleri oybirliğiyle geçiremiyoruz. Şehirde oybirliğiyle geçirdiğimiz çoğu madde için mahkemeye veriyorsun, yatırımlar bu yüzden gecikiyor. Artık bu meseleyi çözmemiz lazım. Cengiz Bey bu şehrin aleyhine mi çalışıyor, yoksa sigortası mı? Cengiz Bey bu şehir için problem mi? Her şeye tek başına itiraz edip mahkemeye taşıyor, bu işlerden bir çıkarı mı var yoksa” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Yılmaz, bu durumun araştırılması için Meclis’te bir komisyon oluşturulması gerektiğini dile getirmişti.

Rant mı var, birileri para mı kazanacak?

Dikici’nin bu tavrına bazı üyelerde tepki göstermişti. CHP’li Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Edremit’e yapılması planlanan yeni hastanenin yeriyle ilgili itiraza, “yapma böyle Cengiz Dikici. Rant mı var, birileri para mı kazanacak? Bir dava açmak ayıptır ayıp. Halkın ihtiyacı var buna. 400 yataklı hastane projesinde tüm ünitelerin olacağı bir hastane. Hasretle bekliyoruz, sen engel oluyorsun. Sadece dava açmak için yapıyor bunları. Mesele mahkemeye vermek. Dava açmak, Belediye hizmetlerini engellemek”diyerek tepkisini dile getirmişti. AK Partili Murat Tuna ise, “Meclis’te 92 üye akılsız, tek akıllımız Cengiz Dikici” şeklinde konuştu.

“Araştırma Komisyonuna İlk Oyu Ben Veririm”

Cengiz Dikici , “28 Aralık 2021 tarihli Meclis Toplantısı sırasında yaşananlar ve dile getirilen sözler, Meclisin saygınlığına yakışmayacak düzeyde idi, dolayısıyla verilecek tüm yanıtlarım da bu seviyenin düzeltilmesine fayda sağlamayacaktı ”dedi. Dikici açıklamasında, “ Gerçek dışı ifadeler ve bu ifadeler üzerinden yaratılmaya çalışılan algı ile yine bu süreci referans alan “davalardan çıkar sağlamak” veya “dava açtığı alanlarda onlarca proje yapmak” gibi iftira niteliğindeki iddiaların vakit geçirilmeden ispatlanması, belgeye dayandırılması gereklidir. Aksi durumda bu ifadeleri kullananları “müfteri” olarak ilan edeceğimi kamuoyuna duyuruyorum. Meclis Başkanımız Sayın Yücel YILMAZ ın hakkımda kurulmasını talep ettiği “araştırma komisyonu” nun kurulması yönünde mecliste kabul oyu verecek ilk kişi olacağımı da buradan ilan ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Toplum İçin Mimarlık Şiarını Taşıdım”

Toplantıda 37 yıllık meslek yaşantısı boyunca 10 yıl Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanlığı yaptığını hatırlatan Dikici, 3 yıl da Mimarlar Odası Genel Merkez Denetleme Kurulu üyeliğinde bulunduğunu belirtti. Balıkesir’de imar planları konusunda yargıya  taşınan ve toplumsal eylemlere de konu olan çarpık ve yanlış yapılaşma ile yıllarca mücadele ettiğini savunan Dikici, “toplumsal içerik taşıyan ve kentimizdeki imar konuları ile ilgili birçok davaya birey olarak ve mimar sıfatımla müdahil olmuş, davalarda mücadele vermiş biri olarak “Toplum için Mimarlık” şiarı ile görev yaptım ”dedi. Meslek Odası görevleri sırasında ve sonrasında 30 yıldır düzenli bir şekilde takip ettiğini söylediği Belediye Meclisinde bu kez 2019 yılında yapılan Yerel Yönetimler seçimlerinde CHP Karesi İlçe Örgütümün desteği ve halkımın oyu ile seçilerek; Karesi Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi olarak görev yaptığını dile getirdi.

“Meclis Öncesi Düşüncelerimi Paylaşıyorum”

“Meclis gündeminde yer alan ve özellikle de mesleğim ile ilgili olan İmar konularında verdiğim kararlarda iki önemli etken rol almaktadır. Toplumcu bakış açım ve kamu yararı gözeterek ilgili yasa yönetmeliklere uygun teknik değerlendirmelerimdir. Gündemde yer alan İmar konuları üzerinde çalışırken; Öncelikle Kamu yararı ilkesine ve İmar mevzuatlarına aykırı olan, Çevre Düzeni, Nazım İmar ve Uygulama İmar Planlarının birlikte bütünlüğünü zedeleyen, Zeytinlik, Orman ve Tarım Alanlarına yapılaşma önerileri, tek parsel ölçeğinde getirilen düzenlemeler, imar mevzuatında karşılığı olmayan Eko-Turizm ile doğa ve çevre zararına yol açan yeni, ilave, tadilat, revizyon, değişiklik önerisi gibi her ne isimde gelirse gelsin; bütün gündem maddelerini değerlendiriyor, çekincelerime dair aldığım notlar ile birlikte mecliste ulaştırabildiğim kesimler ile de meclis toplantısı öncesi paylaşarak; komisyon raporlarını ve eklerindeki belgeleri inceleyerek ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olup olmadıklarını değerlendirerek kabul, çekimser veya ret oyu verme hakkımı kullanıyorum.”

“Kazandığım ve Kaybettiğim Davalar Var”

“Meclis üyesi olmadan önce ve meclis üyeliğim sırasında kullanmış olduğum imar konuları ile ilgili onlarca itiraz hakkım ile kamusal yarar ve etkileri nedeni ile açmış olduğum kazandığım, kaybettiğim, halen devam eden dava dosyalarım bulunmaktadır. Ayrıca itiraz hakkımı kullandığım, yeniden değerlendirilmesini talep ettiğim yerlerin bir kısmı için de ilgili kurumlara (Balıkesir Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İlçe Kaymakamlıkları vb. gibi) inceleme yapmaları ile ilgili taleplerimde bulunmaktadır. Sadece Balıkesir ölçeğinde değil Marmara Bölgesi ölçeğinde de itirazlarım ve açmış olduğum davalar bulunmaktadır.”

“İtirazım Değerlendirmeye Alınmıştır”

“Örneğin Kanal İstanbul için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğüne tarafımca itiraz edilmiş itirazım değerlendirmeye alınmıştır. Bir diğeri ÇEVRE ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NIN 17 Kasım 2021 tarihli duyurusundaki 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliklerine itirazımdır. Söz konusu askıya çıkmış olan ÇDP değişikliklerinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin 15 adet talebi, Çanakkale Valiliğinin 1 adet talebi bulunmaktadır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin bu 15 adet plan değişikliği taleplerinden 6 adedi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğüne tarafımca itiraz edilmiştir ki; bunlardan biri Dursunbey OSB alanı ile ilgili hukuka aykırı bir durum söz konusu olduğu içindir.”

“Onay Alınmadan Altyapı İşine Başlanılmıştır”

“ Dursunbey OSB alanına ait üst ölçek plan değişiklikleri yapılmadan onaylanmadan alt yapı ve yolların uygulama yapım işine başlanılmıştır. Diğerleri Bandırma Edincik Mera alanı, Bandırma Yenimahalle/Ayyıldız Askeri Çamlık alanı Karesi Özel Üniversite Alanı, Karesi Kabakdere Mera Alanı ile Burhaniye Şarköy Kuru Özel Ürün Arazisi/Doğal Sit Alanları içindir. Söz konusu plan değişiklik teklifleri, plan yapılması yönetmeliklerine aykırı olarak tek parsel ölçeğinde plan bütünlüğünü bozacak şekildedir. Balıkesir Çanakkale 1/50.000 ölçekli, Bütünleşik Kıyı Planları için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açılmıştır.”

“Altıeylül ilkokulunun bulunduğu eğitim alanında plan değişikliği İptal Edilmiştir”

“Bu davaların yanı sıra, Altıeylül İlkokulunun bulunduğu mevcut uygulama imar planında eğitim alanı olan parselin yüksek yoğunluklu ticaret konut alanı yapılmasına dair plan değişikliğine açtığım dava sonucunda İmar Plan değişikliği işlemi iptal edilmiştir. 1/5000 ölçekli Altıeylül ve Karesi İlçelerine ait Nazım İmar Plan Revizyonunun iptali için açmış olduğum davanın içinde bulunan Özel Proje Alanı olarak gösterilen eski SSK binasının alanına ait dava ile Çamlık alanı ile ilgili davalar halen devam etmektedir.”

“Büyükşehir Belediyesinin İşlemleri İptali Kararı Verilmiştir”

“ Karesi Yeni Mahalle ve Altıeylül Gümüş Çeşme’deki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikleri ile Eski Özel İdare İşhanı alanına ait plan değişiklikleri için açtığım davalar sonucunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin işlemlerinin iptaline karar verilmiştir. Avlu Balıkesir ile Toptancı Hali ile ilgili davalar temyiz aşamasındadır. “Yaşam Alanlarımız İçin; Halkımız İçin; söz, yetki ve karar Hakkımı Elbette Kullanacağım!..” şeklinde konuştu. Nursima Akyürek’in Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu