GündemTürkiye Gündemi

Dikici: “Orman Yangınları Geleceği Yok Eden Bir Tehdit”

Dikici: “Orman Yangınları Geleceği Yok Eden Bir Tehdit”

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu adına bir basın açıklaması yapan Mimarlar Oadsı Başkanı Betül Dikici , orman yangınlarının geleceği yok eden bir tehdit olduğunu söyledi.

Dikici yangınlara ilişkin yaptığı açıklamada, “ Antalya’nın Akseki ve Manavgat ilçesinde 4 ayrı noktada, Adana’nın Kozan ilçesinde, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, Mersin’in Silifke, Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde çıkan orman yangınları nedeniyle can kaybı yaşanmış, birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera ve araç zarar görmüştür.” dedi.

Açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi: “Ülkemizin en önemli doğal kaynaklarından olan ormanlarımızın yanması, ülke insanının da geleceğini tehdit eden etkenlerin başında gelmektedir. Ülkemizde yaşanan insan kaynaklı yangınlar, her yıl yüzlerce hektar orman alanının kaybolmasına, büyük miktarda yangınla mücadele masraflarına, ekolojik dengenin bozulmasına, canlı yaşamın, yaban hayatının önemli ölçüde tahrip olmasına, ormanların birçok fonksiyonunun yok olmasına ve aynı zamanda can ve mal kayıplarına neden olan en önemli tehdittirler.”

“YANGIN SÖNDÜRME İŞİ ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLEMEZ”

“Son dönemlerde ülkemizde çıkan orman yangınlarında, yıllar boyunca uzmanlaşmış kadrosu ile orman yangınlarına müdahale eden, su taşıma kapasiteleri 5-6 kat daha fazla olan THK yangın söndürme uçakları devre dışı bırakılmış, Orman Bakanlığı tarafından özel bir firmadan kiralanan, yangın söndürme uçaklarına göre daha zayıf kaldığı bilinen helikopterler kullanılmış, yangınlara müdahale sırasında, uçuş başına saatlik ücret ödenmiştir. Bu yöntem Kamu yararı adına kabul edilemez.Günümüzde ormanlara insanlardan daha çok, uygulanan neo-liberal politikalar zarar vermektedir. Ormanı ekosistemin bir parçası olarak göremeyen politikalar kontrol altına alınmadan ormanlarımızı kurtaramayız.Yaşanan son yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın acılarını paylaşıyor, yangınlarda zarar gören birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera ve araç sahiplerinin kayıp ve zararlarının acilen çözüme kavuşturulmasını diliyoruz.”

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu