Dikkat! Fahri Trafik Müfettişi

Dikkat! Fahri Trafik Müfettişi

Trafikte gizli kimlikleriyle adeta üçüncü bir göz gibi her an hata yapan sürücüleri tespit eden Fahri Trafik Müfettişleri, ceza kesiyor. Fahri Trafik Müfettişlerinin en az 10 yıllık ehliyet sahibi ve üniversite mezunu olması gerekiyor. Yaş sınırı 40. Türkiye genelinde ise 11 bin kişi civarındaki fahri trafik müfettişi bulunuyor. Fahri Trafik Müfettiş sayısının 1 yılda 2 katına çıkarak 20 bin kişiye ulaşacağı ifade edildi.

Fahri Trafik Müfettişi ne demek?

Trafik müfettişliği 1997 Karayolları Trafik Yasası’na eklenen bir madde ile oluştu. Genelde sürücüler polisin olduğu yerde kurallara uymayı, olmadığı yerde uymamayı alışkanlık haline getiriyor. Mesela hız limitine uyulmuyor. Bundan dolayı, sivil, görünmeyen, beyaz şapkası olmayan, halkın içinden gizlenmiş belli kişilere bu işi fahri olarak, gönüllü olarak verilmesi düşünüldü. Herhangi bir ücret karşılığı değil yani. Öz Türkçe’si ‘Gönüllü trafik denetçisi’ demek.

Nasıl çalışıyorlar

Fahri Trafik Müfettişlerinde trafik ceza tutanakları var. Aynı trafik polisinin kestiği ceza tutanağı gibi. Bu iş için ayrıca zaman ayırmıyorlar. Herhangi bir yere giderken bir trafik hatası gördüğü anda küçük kağıda not ediyorlar. Direksiyondaysa, küçük bir teypleri var, oraya okuyorlar. Arabanın plakası, rengi, modeli gibi ayrıntıları not ediyorlar. Yeri, zamanı, günü, hatanın sebebi, karşılığındaki suç maddesi, bunların hepsi not ediliyor. Bir form dolduruyorlar. Bir hafta içinde trafiğe teslim ediyorlar. Onlar da ceza tutanağına çevriliyor.

Hata yapan sürücüyle muhatap olmuyorlar

Fahri Trafik Müfettişleri, kolluk kuvveti değil, silah da taşımıyorlar. Sürücüyle muhatap olmuyorlar.

Fahri trafik müfettişliği kurum olarak 7 yıldır faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde, yılda ortalama 200 bin ceza makbuzu kesiyorlar. Yani yılda 8 ila 10 trilyon lira arasında önemli bir tutara tekabül ediyor. Bu da bir sivil toplum kuruluşuna verilen yetki ve sorumluluğun ne derece yararlı olabileceğinin göstergesi.

Üçüncü göz gibiler

Fahri Trafik Müfettişlerinin kimliğinde bulunan logoda bir göz resmi var. 2 ok trafiği işaret ediyor, göz ise gizli bir göz olduğunu. Trafiğin üçüncü gözü.

Trafik kültürü önemli

Bir grup trafikte yolların ve otoparkların yetersiz olduğunu; bir grup da bunun yine eğitimden başlaması gerektiğini söylüyor. İşin bir teknik boyutu, bir de sosyal, çağdaş boyutu var. Teknik boyutunu tartışmaya gerek yok, zamanında yapılan hatalardan dolayı otopark sıkıntısı var. Özellikle, kaldırıma park eden araçlar, en büyük kültürel sorunlardan biri. Kaldırıma park eden araçlar yaşlıların, hastaların ve çocukların yollarını işgal etmiş oluyor. Müfettişler, bunları özellikle hiç affetmiyor. hemen ceza yazıyor. Avrupa Birliği’ne girişte trafik de önemli. Sıra ona da gelecek. Onunla ilgili de şartlar öne sürecekler. Avrupalı ne yapmaz? Avrupalı kaldırıma park etmez, korna çalmaz, yaya geçidinde durur.

En çok hata kırmızı ışıkta geçmek

En çok kırmızı ışıkta geçme, hatalı sollama, hız limitlerine uymama, park edilmez yerlere park etme. Serap Tetik Acar