Köşe Yazıları

Diyetine Eklemen Gereken Çekirdek Ve Tohumlar

Diyetine Eklemen Gereken Çekirdek Ve Tohumlar

Evet biraz tuhaf bir başlık gibi ama sizlere bu hafta yemenizi ve niçin yemenizi önerdiğim bazı tohumlar ve çekirdeklerden bahsedeceğim. Aslında bazıları bizlerin hep yediği bazıları ise neredeyse hiç tüketmediği tohum ve çekirdekler.

İlk olarak benim de çok tükettiğim chia tohumundan başlamak istiyorum. Bunun yoğurtla, salatayla veya suyula tüketebilirsiniz. Chia tohumu çok iyi bir anti-oksidan ve kötü kolesterol düşürücüdür. Bir diğer önerim nar çekirdeğidir. Bu çekirdek özellikle ailesinde kanser hikayesi olanların daha çok tüketmesi önerilen bir takviyedir. Bir de cilt sağlığı açısından iyi bir destekleyicidir. Çocukluğumdan beri keyifle yediğim bir çekirdek olan kayısı çekirdeği ise içerdiği vitaminler sayesinde çok güzel bir yaşlılık karşıtı besindir. Bizim millet olarak çok tükettiğimiz ayçekirdeği ise içerdiği folat, B ve E vitaminleri ile vücudun daha dayanıklı kalması sağlar.

***

Ayrıca uzun süreli tok tutucu etkisi ve lif içeri ile doyuruculuğu yüksek bir çekirdek tipidir. Son yılların popüler çekirdeklerinden olan üzüm çekirdeği ise içerdiği flavonodiler ve E vitamini sayesinde sağlıklı saçlar ve cilde yardımcı olur. Benim de keyifle yediğim kabak çekirdeği ise oksitadif stresi azalmatması ve immun sistemi yani vücut direncini güçlendirmesi ile tüketilmesi gerekli olan çekirdeklerden biridir. Keten tohumu ise özellikle bağırsaklarda yarattığı hareketlilik sayesinde kabızlıkta ve yine kan şekeri üzerine olan olumlu etkileri ile vücut şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Evet bunlar en sık tükettiğimiz çekirdek ve tohum tipleri olup bunların abartılmadan, yerinde tüketilmesi çok önemlidir. Unutmayalım ki herşeyin azı da çoğu da zarardır.

Herkese sağlıklı ömürler dilerim…

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu