Köşe Yazıları

DOĞA İLE İLGİLİ DEDİKODULAR

  • Yer yüzünün neden girintili çıkıntılı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Milyonlarca yüz yıl önce tüm dünya sularla kaplı iken,bugünkü dağlar aslında denizin içinde çukurlukları oluşturuyormuş.Zamanla deniz diplerinin çökmesiyle ve basıncın da etkisiyle önce dağlar sonra kayalar derken yeryüzü çukurları,kabarıklıklar,kırışıklık ve buruşmalar meydana gelmiş ve dünya bugünkü o muazzam haline dönüşmüş.

 

  • Yanardağların aslında dağ olmadığını biliyor muydunuz? Yer kabuğunda bulunan lavlar basıncın etkisi ile yeryüzüne çıkmak için kendilerine bir delik ararlarmış. Bu delikten fışkırdıklarında deliğin etrafına birikip zamanla koni biçiminde bir şekil alıp sertleşiyorlarmış.Yani bizim gördüğümüz dağ şeklini oluşturuyorlar ve tepesi hala delik kalıyor.Bilmeyenlere duyurulur…

 

  • Günümüzde en çok korktuğumuz doğal felaket deprem neden oluyor? Özellikle de Balıkesir neden bir deprem bölgesi? Yer kabuğunun altında hayalimizin bile yetersiz kalacağı bir sıcaklıkta kaynayan o lavlar var ya, işte depremlerin kaynağı da bu lavlarmış. Yer altında ki bu muhteşem sıcaklıkta ki ani değişmeler ve hareketler malesef ki hiç istemediğimiz bu doğal felaketi gerçekleştiriyormuş.Çünkü o lavların hareketi ve sıcaklık değişimi yeraltında erime,çökme gibi hareketlere sebep oluyormuş.Demek ki Balıkesir’in altında bu hareketlenme çok fazla…

 

İlgili Makaleler
  • Yazın bile karların erimediği 2700 metrenin üzerinde ki yüksekliklerde ülkemizde hala kış turizmi yapılabildiğini haberlerden duymuşsunuzdur. Haberlere bile konu olan Antalya bölgesinde önce dağda kayak yapıp sonra denize girenlere hep imrenmişimdir.Bir günde hem yaz hem kış sporlarını gerçekleştirebildikleri için.. Yazın 40 derece sıcakta nasıl olurda o dağda ki kar erimez diyorsanız işte cevabı; 2700 metrenin üzerinde yaz da olsa gündüz eriyen karlar gece yeniden donuyormuş. Çünkü 2700 metreden sonra ki yüksekliklerde dağların zirvelerinde sıcaklık geceleri hep sıfır derecenin altında oluyormuş.Gündüz ve gece arasında ki fark oldukça fazlaymış.

 

  • Mağaraları yağmur suyunun oluşturduğunu biliyoruz ama nasıl? Yağmur suyunun içinde Karbondioksit gazı bulunuyormuş.Bu su dağların çatlaklarından girerek içinde bulundurduğu gazların eritme özelliğiyle dağların derinlikerinde muazzam boşluklar bazende yarık ve çatlaklar oluşturup kendine yollar açıyormuş. Böylece devasa mağaralar yıllar geçtikçe oluşmuş.

 

  • Denizler bazen büyük dalgalarla bazen de nerdeyse hiç yok denecek kadar durgun dalgalarla bizi karşılıyorlar. Bu dalgaların tek sebebi ise rüzgarmış. Denizcilerin uyaranı da rüzgar demek ki…

 

  • Şimdi size deniz ne renk desem mavi diyeniniz mutlaka çıkar. Ama deniz aslında rengarenkmiş.Daha doğrusu duruma göre renk alıyor.Deniz suyu,beyaz ışığın meydana getirdiği renkli ışınımları emiyormuş. Mesela güneşli havalarda ilk olarak ana renklerden kırmızı,sarı,yeşil ışınımları emen deniz suyu maviyi sona bıraktığı için kendi renginin mavi gözükmesine sebep oluyormuş.Bu renk günün her saati ve güneş ışınlarına göre değişiklik gösteriyor.Güneşli havada deniz mavi iken,kapalı hava da gri olabiliyor mesela.Denizin derinliğine göre ve dip florasına göre de renk değiştiren deniz rengarenk güzelliğiyle hepimizin vazgeçilmezi.

 

  • Bir geminin ufukta yavaş yavaş kaybolmasını izleyin. Dikkat ederseniz gemi suya batar gibi yavaş yavaş koybolacaktır. Hattı en sonda geminin upuzun bir direği kalacak ve sanki en son o denize batıyor gibi yok olacaktır.İşte bunun sebebi dünyanın yuvarlak olmasının ispatıymış.Birisi size dünyanın yuvarlak olduğunu ispat edin derse ufka giden bir gemiyi takip etmesini söyleyin yeter…

 

  • İnsanların vücudunda kan dolaşması gibi,ağaçların gövdesinde de bir sıvı dolaşıyormuş. Özellikle çamgiller ailesindeki ağaçlarda bulunan bu sıvıyı aslında hepimiz biliyoruz. Günümüzde cila,vernik gibi bir çok işlemde kullanılan reçine adı verilen bu sıvıyı toplamak için ağacın gövdesine yarıklar açıp bu yarıkların en alt kısmına kova asıyorlarmış. Eğer ağaçlarda asılı kovalar görürseniz işte bunun sebebi bu olaydır bilmiş olun…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu