Gündemİlçe Haberleri

Doğal Şehre Çevreci Yatırımlar

Doğal Şehre Çevreci Yatırımlar

Doğal şehir unvanı ve eşsiz güzellikleri ile son yıllarda Balıkesir’in parlayan yıldızı haline gelen Sındırgı ilçesinde çevreci yatırımlar da hızla yükseliyor.

Dereleri ve çevreyi temiz tutmak adına Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Atık Su Arıtma Tesisi geçtiğimiz günlerde tamamlanarak faaliyete geçirildi. Hayvancılığın da yoğun olarak yapıldığı ilçede Biogaz tesisi ile çevreci ve istihdama katkı sunacak bir proje daha hayata geçiriliyor.

Hayvancılıkla uğraşan kırsal mahallelerin kesişme noktasında bulunan Kocabey kırsal mahallesinde kurulması planlanan 6 megavat kapasiteli tesisin de sözleşmesi geçtiğimiz günlerde imzalanmıştı.

Sındırgı Kocabey kırsal mahallesi yakınlarında kurulacak tesis aracılığı ile Sındırgı genelinde büyükbaş, küçükbaş ve tavukhane atıkları, arıtma tesisinde oluşan atıklar toplanarak ilk etapta elektrik enerjisi ve organik gübreye dönüştürülecek. Yaklaşık 100 kişiye de istihdam sağlayacak proje, hem bölge ekonomisine, hem de Sındırgı Belediyesine katkı sağlayacak. Haziran ayında ilk etabının tamamlanması planlanan tesis, tam kapasiteye ulaştığında tarımsal ve seracılık alanında da yatırımlarına devam edecek.

Bölge Halkına Bilgilendirme Gezisi

Kocabey mahalle sakinlerinin akıllarındaki soru işaretlerini gidermek için mahalle sakinlerinden oluşan 25 kişilik heyet Balıkesir Karesi Belediyesine ait biogaz tesisine gerçekleştirilen inceleme ve bilgilendirme gezisine katıldı. Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş ve tesis yetkililerinin rehberliğinde Biogaz tesisini gezen heyete detaylı bir şekilde işleyiş hakkında bilgi verildi. Gerçekleştirilen gezide koku probleminin, gaz kaçakları gibi olumsuz durumların olmadığı, tesiste minimum derecede su kullanıldığı ve çevreye hiçbir şekilde zararının olmadığı mahalle sakinleri tarafından da gözlendi.

Tesise gelen hayvansal atıklar da tamamen kapalı vidanjörler aracılığı ile gelerek, tesiste bulunan kapalı devre havuzlara boşaltılıyor. Aşamalı bir şekilde atıklar bir taraftan gübreye, bir taraftan da gaz ile elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Bu sayede atıklar suya ve toprağa karışmadığı için çevre kirliliğinin de önüne geçilmiş oluyor.

Başkan Yavaş “ 2021 Sındırgı’da Çevre ve Güzellik Yılı Olacak “

2021 yılı Sındırgı ilçesinde Çevre ve Güzellik Yılı ilan edildi. Alt yapı yatırımlarının ve birçok projenin tamamlandığı ilçede doğayı temiz tutacak, turizm ile doğal gezilebilecek alanların oluşturulacağı, görsel anlamında ilçeyi daha yeşil ve yeni bir görünüme kavuşturacak projeler de hayata geçirilmeye başlandı. Şehir ısıtmasının da çevreci enerji Jeotermal kullanılırken istihdama yönelik Jeotermal Sebze ve Meyve Kurutma tesisinde de çalışmalar hızla devam ediyor.

2021 yılında Sındırgı’da çevreci yatırımların artacağını ve görsel güzellik oluşturan projelerin hayata geçirileceğini ve artarak devam edeceğini belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “ Balıkesir Biogaz tesislerindeyiz. Ocak ayı itibariyle üretime geçmiş üç aylık bir tesis burası. Sındırgı ilçemizde de kurulacak olan Biogaz tesisinin vatandaş nezdinde, nasıl bir durumu var. Yanlış bilgiler neticesinde, çevre kirliliğine sebebiyet verecek, sularımız kirlenecek, derelerde bu pislik akacak, koku verecek etrafa gibi bir sürü olumsuz düşüncede olan arkadaşlar vardı. Tabi görmeyince insanlar bu şeyleri diyebiliyorlar. Mahallemizde yaşayan insanlarımız da bu işin acaba ne olduğunu, ne geldiğini öğrenmek için sağ olsunlar, muhtarımız organize etti, hep beraber şu anda Balıkesir biogaz tesislerine geldik. Burada şunu gördük ki, tam bir çevreci proje. Şu anda zaten Sındırgı’da 25000 adet büyükbaş hayvan var. Bu hayvanların atıkları, özellikle tavuk hane atıkları, maalesef dereleri, çayları kirletiyor. Bu gün bir hayvan damına girdiğinizdeki koku neyse, şu an bu tesiste onan daha az bir koku var. Ki tesisin bir yanı ana yol, bir yanı süt fabrikası ve farklı çiftlikler var. Demek ki hijyen ve sağlık açısında da sıkıntı yok. Yaylabayır köyüne de 700 metrede olan bir yer burası. Çevreye ne koku, ne herhangi bir atık, söz konusu değil. Tesisin ciddi manada suya da ihtiyacı yok. Kendi suyu ve hayvan artıkları ile devridaim ederek enerji üretmek üzerine kurulmuş bir sistem. Yanımızda da orada tankerler geldi. Süt tankı, petrol tankı nasılsa, aynı sistemle artıklar toplanıyor, kapalı bir şekilde gelerek borular ile havuzlara boşaltılıyor. İnanın ben çok mutluyum ve huzurluyum. Niye biz doğal şehir diyoruz, doğal şehir kirlenmeme üzerine kurulan bir hadise. Biz Simav çayını da, Cüneyt çayını da derelerimizi de kirletmemek için çalışıyoruz. Vatandaşlarımız tabi hayvancılık da yapacak. Hayvancılık yapan insanlarımızın atıklarını, dönüşüm sistemi ile fermantasyonla, biyolojik bir şekilde, bakterilerle birlikte elektrik enerjisine dönüştüren bir sistemden bahsediyoruz. Gürültü yok, çevre kirliliği yok, is yok, suları ve çevreyi kirletmek yok. Bu atıklar Biogaz tesisinde enerjiye dönüştüğü gibi, istihdam sağlayacak, milli ekonomiye, belediye ekonomisine ve mahalle ekonomisine de katkı sunacak. Belki de gençlerimiz geriye dönecek. İş imkânı oluşacak. Bunun yanında da çevreci yatırımlar da devam edecek. 2021 yılını çevre ve güzellik yılı ilan ettik. Çevreci projelerimizi arttırarak sürdüreceğiz. “ dedi.

Kocabey Mahalle Muhtarı Nuri Uysal da “ Mahalle sakinlerimizin akıllarında soru işaretleri vardı. Yanlış yönlendirmeler vardı. Biz de bu gün hazır olan bir tesisi geldik gördük. Akıllara takılan sorular soruldu. Tesis yetkilileri ve başkanımız detaylı bir şekilde her şeyi anlattı. Burada gördük ki ortalıkta koku yok, büyük bir gürültü yok, atık yok. Her şey kapalı bir sistem de. Hayvan atıklarının taşınması bile kapalı sistem. Hepimiz gördük. Tesisin mahallemize ve ilçemize de katkısı büyük olacak. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. “ dedi.

Tesisi gezen mahalle sakinleri de akıllarındaki soru işaretlerinin giderildiğini belirterek projeye tam not verdi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu