GündemSiyasetTürkiye Gündemi

Doğalgazda Kademeli Tarife Sosyal Tarife Olmalı

Doğalgazda Kademeli Tarife Sosyal Tarife Olmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, doğalgazda kademeli tarifeye geçilmesi için BOTAŞ’a yetki veren AK Parti iktidarına sordu: “Bu yasal düzenleme sonrasında doğalgazda indirim olacak mı? Doğalgaza zam yapacak mısınız, yapmayacak mısınız?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akı, TBMM görüşülen Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’de Değişiklik Yapan Kanun Teklifinin doğalgazda kademeli tarifeyi düzenleyen maddesi üzerine CHP’nin görüşlerini ve çözüm önerilerini anlattı. Bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı belirlemesi için BOTAŞ’a yetki verilmesi ile ilgili düzenlemenin, kademeli elektrik tarifesinde olduğu gibi zam kurnazlığı içerdiğine dikkat çeken Ahmet Akın,  “ Şimdi, bu teklif de acaba bir zam kurnazlığı mı? Şimdi, buradan net sormamız gerekir: Bu teklif sonrasında doğal gazda indirim olacak mı veya doğal gaza zam yapacak mısınız, yapmayacak mısınız?

Bu madde açık değil, net değil ve doğal gazın satış fiyatının belirlenmesinin yetkisini de BOTAŞ’a veriyorsunuz. Bedelsiz mi veriyorsunuz, indirimli mi, vergili mi, vergisiz mi belli değil. Bu maddeyle vatandaş ne ödeyecek, bilmiyor. Şimdi markete gidin, markette alışveriş yapın, fiyatına bakarsınız kaça alıyorsunuz diye. E, burada fiyat yok, burada bir açıklama yok, bir netlik yok. Kaç metreküpe birim fiyat kaç para ödenecek? Vatandaşa ne olacak, onu bilmek istiyoruz” diye konuştu.

DOĞALGAZDA ZAM ÜZERİNE ZAM YAPTILAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının 2021 yılında zam üstüne zam yaptığı vurguladığı konuşmasında, vatandaşın enerji faturaları altında ezildiğini söyledi. Akın şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın bu zor şartlar altında hayatını zorlaştırmak için sanki yük üstüne yük bindirmeyi de bir marifet saydı. En son yılbaşında bir hediye oldu AK PARTİ tarafından; bu hediye yüzde 25’lik zam. Neye zam? Konutta doğal gaza. Ötekilere -elektrik- onlara zaten yüzde 127’ye kadar zamlar -diğer tarifelere göre daha bile fazla- yapıldı.

On yedi ay önce Karadeniz’de doğal gazın bulunduğuna dair müjdeler söylendi, biz de sevindik. Bu ülkede çıkan doğal gaz bu milletin değeridir ve bizi de mutlu eder ancak ‘müjde’ dediniz ama milleti artık müjdeden korkuttunuz. ‘Eksen değişecek.’ dediniz, ‘Faturalar düşecek’ dediniz, ‘Enflasyon düşecek’ dediniz, vatandaşın eksenini değiştirdiniz. Vatandaşımız artık bu faturalar altında eğiliyor ve eziliyor. Vatandaşımızı yoksulluk ve hayat pahalılığıyla vatandaşımızı baş başa bıraktınız. Konutlara bir yıl içerisinde yüzde 49 zam yaptınız, sanayiye yüzde 290 zam, doğal gazda. Sanayiye yapılan zam da konutlara, vatandaşımıza yüklendi.”

ENERJİ BİR İNSAN HAKKIDIR GASP EDİLEMEZ

Kademeli doğalgaz tarifesinin sosyal tarife olması gerektiğinin altını çizen CHP’li Ahmet Akın, BOTAŞ’a verilen yetkinin belirsizliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Ahmet Akın şunları söyledi:

“Birim fiyatından vergisine kadar bütün unsurlarıyla sosyal tarifeyi tanımlayarak ilgili hükümler vatandaşın lehine net olarak konulmalıdır, bu çok önemli. Bu tarife kademeli zam, kademeli zulüm bu hâle gelir ise vatandaşlarımızın ısınma hakkına el koymuş olursunuz ki enerji bir insan hakkıdır, gasp edilemez. Doğal gazda daha önceki fiyatlarla dahi vatandaşlarımız ısınamıyordu, vatandaşa ‘Kombiyi kıs.’ diye akıl verdiniz şimdi ‘Kombiyi kapat.’ mı diyeceksiniz, belli değil. Vatandaşı müşteri olarak görmenin zihniyetidir bu, sonucudur bu. Bir de fedakarlıktan bahsediyorsunuz, akıllara mantıklara ziyan. Ya, bu ülkede fedakarlık yapan vatandaşın ta kendisi; bu kadar zamlarla, bu kadar yükle.

Bir de bir lafınız var ‘AB ülkelerinde enerji fiyatları, doğal gaz, elektrik fiyatları 4-5 kat arttı.’ dediniz, artmadı. Gitti. ‘Fedakârlık yapmadı.’ dediğiniz ülkeler, örnek gösterdiğiniz ülkeler milletinin yanında durdu ve bu zamları yansıtmadı, yüzde 26 yaptı sadece bir yıl içerisinde. Sizin zamlar 100’ler 100’ler gidiyor. Ayrıca, doğal gaz anlaşması yaptınız, arkadaşlar bu doğal gaz anlaşmasını fiyatlar düşükken neden yapmadınız? O zamanlar yapsaydınız vatandaşlarımız bu kadar ağır yükün altında kalmazdı, kalmayacaktı.

***

Hatalarınızın bedelini vatandaşa ödetiyorsunuz. Bakın, doğal gaz anlaşması olan ülkelerden düşük fiyattan anlaşmalar yapılabilecekken yapmadınız -dedik- ve bunun bedeli ne kadar biliyor musunuz? 12 milyar dolar. 12 milyar dolar parayı takır takır ödediniz, 12 milyar dolar. Bir araştırın, hesabını yapın. 12 milyar dolar sizin yanlış hesabınız yüzünden milletin cebinden çıktı, bu kabul edilemez. On yedi ay önce ‘Eksen değişecek.’ diyerek vatandaşımıza verdiğiniz müjdeler ayrıca eğer doğru çıksaydı ki imkân vardı.

Neden? ‘Müjde’ dediniz, ‘Doğal gaz açık.’ dediniz, “Böyle rezerv var.” dediniz, ‘kaynak’ dediniz; ihracat-ithalat yaptığımız, ticaret yaptığımız ülkelerle konuşurken neden bunu masaya koymadınız? Herkes bunu bilir, elindekini ortaya koyacaksın ki vatandaşına faydan olsun. Yurt dışına gittiniz, masada yok. Neden? Rapor yok ortada.  Ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri Fonu Varlık Fonuyla görüşüyor, diyor ki: ‘Paraya sıkışmış zor durumdaki bazı şirketler inceleniyor.’ Ya, arkadaşlar, hesap yapamazsınız, kitap yazarsınız, kitap ekonominin çöküşünün kitabı olur, bir de milletin gözünün içine baka baka ‘fedakârlık’ dersiniz. Allah ıslah etsin ancak önümüzdeki seçim yakın; hep söylüyoruz, buradan da söyleyelim: Madem siz haklısınız, getirin sandığı, millet göstersin size doğruyu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu