DOĞAYI KORUYALIM Kİ UZUN YAŞAYALIM
Doğanın yaşamsal önemini bilen çocuklar, çevreyi temiz tutarak, doğanın daha uzun süre varolmasını sağlıyorlar. Çevreyi korumanın önemine değinen çocuklar önemli mesajlar verdiler.
Doğanın önemini bilen çocuklar, çevreye duyarlı olmanın ve doğayı kirletmemenin önemini anlattılar. Doğaya bırakılan plastik bir çöpün binlerce yıl yokolmadan durabildiğini söyleyen çocuklar, çevreyi nasıl koruduklarını, doğanın daha uzun süre dayanabilmesi için kendilerince nasıl önlemler aldıklarını anlattılar. Çevreye duyarlı bu çocuklar, geleceğin başarılı çevrecileri olmaya kararlılar.
Zeynep Çalışır: Doğa, yaşamın vazgeçilmezidir. Ağaçlar, çiçekler, bitkiler olmadan yaşamın devamlılığı sağlanamaz. Su ihtiyacımız yeterince karşılanmaz, erozyonlar artar. Çevre kirliliğinin yol açtığı hastalıklar artar. Yaşam, daha yaşanılmaz olur. Doğamızın sürdürülebilirliğini sağlamak için çevremizi temiz tutmalıyız. Çevreye çöp ve atıklar atarak çevre kirliliğine yol açmamamız gerekiyor. Biz elimizden geleni yapıp, çevremizi de uyarırsak çevremizi korumak için adımlar atmış oluruz.
Muharrem Topuz: Doğanın içerisinde yaşayan sayısız canlı türü var. Bu canlıların yaşamlarının devamlılığı ve sağlıklı bir neslin devamı için doğayı korumaya özen göstermeliyiz. Mesela yerlere çöp atmamalıyız. Geri dönüşümü sağlanan maddeleri geri dönüşüm kutularına götürmeliyiz. Ben mesela atık pilleri, atık pil kutusuna koyuyorum. Çevreye böylelikle katkı sağladığımı düşünüyorum. Çevreye karşı duyarlı olan herkesin birşeyler yaptığı takdirde doğayı koruyabileceğini düşünüyorum.
Mehmet Çeviren: Yaşamın devamlılığı için doğamızı korumalıyız. Olabildiğince çöp çıkarmamaya çalışmalıyız. Daha az oyuncak alıp, bozulan oyuncaklarımızı onarmalıyız. Mümkün olduğunca çöpe atmamalıyız. Özellikle plastik maddeler, doğada uzun süre kalıyor ve yok olana kadar onlarca nesil geçiyor. Çevreye attığımız her çöp, oksijenimizi azaltıyor, hastalıkları arttırıyor ve pek çok sorunla karşılaşmamızı sağlıyor. Herkes duyarlı olmalı.
Zerrin Kural: Çevremize duyarlı olmalıyız. Mümkün olduğunca çöpleri yerlere, sokaklara atmamalıyız. Çöp kutularını kullanmalıyız. Ayrıca yerlere çöp atanları uyarmalıyız. Geri dönüşümü mümkün olan atık pilleri, ilgili yerlerdeki atık pil kutularına atmamız bile çevremizi korumamız için önemli bir adım olacaktır. Herkes yerde gördüğü bir çöpü alıp çöp kutusuna bile atsa çok şey başarmış olacak. Gidecek başka bir dünyamız yok bu yüzden doğamızı korumalıyız.
Berrak Tunç: Çevremize duyarlı bireyler olarak çöpleri asla yerlere atmamalıyız. En ufak bir maddeyi bile doğaya atsak o kaybolmayacaktır. Fabrikalardan çıkan dumanlar havayı çok etkiliyor. Dumanlar oksijeni azalttığı gibi ağaçların ve bitkilerin de yeterince gelişmemesini sağlıyor. Bu yüzden büyük sanayi kuruluşları filtre takmalı bacalarına. Bizler ise elimizden geleni yapmalıyız. Mesela yerlere çöp atmamalıyız. Geri dönüşüme gidecek ürünleri geri dönüşüm kutularına atmalıyız.