GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

DÖKÜLEN SAÇLAR

Sizde var mı bilmem ama çevrenizde mutlaka saçlarım çok dökülüyor diyen birileri vardır. Çünkü son yıllarda saç dökülmesi yaygın bir şikayet haline geldi. Peki neden saçlarımız dökülüyor biliyor musunuz? Şimdi size saç dökülmesinin nedenlerini anlatmak istiyorum.

Saç dökülmesinin ilk sırada görülen nedeni genetiktir. Özellikle erkeklerde genetik yatkınlık çok sık görülen bir saç dökülmesi nedenidir. Yine sık görülen nedenlerden biri; demir, çinko, B vitaminleri, D vitamini, biotin gibi bazı vitaminlerin eksikliğidir. Vitaminler yanında guatr hormonları, adet düzensizliğine bağlı bazı hormonlarda gelişen patolojik durumlar da saç dökülmesi olan kişilerde mutlaka değerlendirilmesi gereken sorunlardandır.

Tansiyon, depresyon gibi durumlarda kullandığımız bir takım ilaçlar ile doğum kontrol hapları da saç dökülmesine neden olabilir. Tabii bu maddeler için de stres, yoğun çalışma hayatı ve sağlıksız beslenmeyi de koymazsak olmaz.

Eğer romatizmal bir hastalığınız, şekerinizi, böbrek veya karaciğer sorunlarınız varsa bunlar da saç dökülmesine yol açabilir. Bunlara ilave olarak bir takım tümörlerin de ilk bulgusu saç dökülmesi olarak karşımıza çıkabilir.

Kadınların yine çoğunun yaşadığı doğum sonrası saç dökülmesi de can sıkıcı bir durum olarak karşımıza çıkabilir.  Ciltte görülen sedef, egzema gibi hastalıklar saçları zayıflatarak dökülmelere neden olabilir.

Hepinize mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir hafta dilerim.

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu