GündemKöşe Yazıları

Dolara Karşı Pozisyon Almak;

Dolara Karşı Pozisyon Almak;

Ekonominin performansı, dolar alma veya satma kararının merkezinde yer alır. Güçlü bir ekonomi, algılanan güvenlik ve kabul edilebilir bir yatırım getirisi oranı elde etme yeteneği nedeniyle dünyanın her yerinden yatırım çekecektir. Yatırımcılar her zaman öngörülebilir veya “güvenli” olan en yüksek getiriyi aradıklarından, özellikle yurtdışından gelen yatırımdaki bir artış, güçlü bir sermaye hesabı ve bunun sonucunda yüksek dolar talebi yaratır.

Öte yandan, diğer ülkelerden mal ve hizmet ithali ile sonuçlanan Türkiye tüketimi, doların ülke dışına çıkmasına neden olmaktadır. İthalatımız ihracatımızdan fazla olursa, cari açığımız olur.1 Güçlü bir ekonomiye sahip bir ülke, ticaret açığını dengelemek için yabancı sermayeyi çekebilir. Bu, Türkiye’nin, tüketmek için bu parayı ödünç alan borçlu bir ülke olmasına rağmen, tüm dünya ekonomilerini besleyen tüketim motoru rolünü sürdürmesine olanak tanır.2 Bu aynı zamanda diğer ülkelerin Türkiye’ye ihracat yapmasına ve kendi ekonomilerinin büyümesini sürdürmesine olanak tanır.

Döviz ticareti açısından, dolarda pozisyon almak söz konusu olduğunda, tüccarın bir yön veya eğilim belirlemeye çalışmak için doların değerini etkileyen bu farklı faktörleri değerlendirmesi gerekir.

Efkan ENGİN.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu