GündemKöşe Yazıları

Dolarımız yoktu bozduramadık..

Türkiye ekonomik olarak büyük bir saldırı altında. Bunun başında ABD var gibi gözükse de sadece ABD yok, Ortadoğu’yu yeniden şekillendirmek isteyen başka devletlerinde oluşturduğu bir yapıdan bahsediyoruz. Kiminiz komplo teorisi üretiyorsun diyebilirsiniz. Olabilir.. Beklide öyle..

Ama Türkiye’ye yönelik bu ekonomik saldırının bir başlangıcın parçası olduğunu söyleyebiliriz. 15 Temmuz ile budaklanan bu saldırı daha da devam edecek. Bölgede rol oynayan büyük devletler Türkiye’nin bir kısmını kurulacak olan yeni bir devlete katmak istiyor. ABD ve ortakları bölgede yeni bir düzenleme peşinde. Bunun ortasında da Türkiye duruyor.  Bunlar derin konular bizlerin düşünce biçimini aşıyor.

Gelelim dolar bozdurma olayına. Biz dolar bozduramadık, çünkü hiç dolara yatırım yapmadık. Zaten yatırım yapacak birikimizde olmadı. Olsa da yatırmazdık. Dolarlar öyle maaşla filan kazanılmıyor, farklı işler yapıp, farklı şeylere yönelmek gerekiyor. Bizde bunu yapamıyoruz. Siz saflık, ben ise etik sebepler diyeyim. Kim nasıl isterse öyle yorumlasın.

Olan birkaç dolarım vardı. Sanırım 6 dolar civarı. Hepsi nikahımda takıldı. Bu dolarları da 15 Temmuz sonrasında ne olur olmaz diye çöpe attım. Biri çıkar FETÖ doları der diye. Yaşanan şeyler bunlar. Gelir bizi bulur. Yani bugünün kuru ile 50 lira gibi bir zararım var. Bakıyorum bazıları; memuru, işçisi, emeklisi yüzler, binlerce dolarları bozduruyor. Bu para nasıl kazanıldı bilemem. Miras desem, eski insanlar miras olarak dolar bırakmaz kalanlara. Onlar toprağa yatırım yapar.

Peki neden dolara yatırım yapar Türk insanı. Nedeni kendi parasına ve devletine güvenmemesi. Kendi parasına güvenmeyen adam gider dolara Arvo’ya yatırım yapar. Onu da zaten bankada değil yastık altında saklar. Peki bozdurulan dolarlar gerçekten hepsi mi? Emin olun hepsi değil. O bozulanların yerinde daha kimbilir kaç binler, yüzbinler duruyor. Peki gösteriş olarak dolar bozdurmakla ekonomi düzelecek mi? Hayır tabiî ki de.

Türkiye üretim ekonomisi olmadıkça, kendi milli teknolojisi ve ürünlerini üretmedikçe güçlenemez. Bugün yaptığınız helikopterin motorunu geçtim, vidasını bile başka ülkeden alıyorsanız o ülke izin vermedikçe o ürünü diğer bir ülkeye satamazsınız.

Üretim, milli ve yerli üretim. Yerli ürün almak. Tek çıkış yolumuz bu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu