Omuz ağrısı bel ve boyun ağrılarından sonra 3. sıklıkta görülen bir problemdir. Omuz ağrısının sık görülmesinin en önemli nedenlerinden biri omuz ekleminin insan vücudunun en hareketli ve en karmaşık eklemi olmasıdır. Omuz eklemi köprücük, kürek ve kol kemiği sayesinde oluşturulur .
Eklemin sağlam bir yapısının olmasında bu kemik yapıların çok fazla katkısı olmaz; bunu eklem etrafındaki yumuşak dokular sağlarlar. Bu durumda omuzda yumuşak doku lezyonlarının sık görülmesine neden olur. Omuz ekleminin etrafındaki yumuşak dokular kapsül, ligaman, tendon, bursa ve kaslardan oluşmaktadır.Vücudun en hareketli eklemi olan omuzda bu hareketleri kolayca yapabilmesi için küçük kesecikler de bulunur.Bunlardaki hastalıklarda omuz ağrısı sebeplerini oluşturur.Omuz eklemi dışında da omuzda ağrı yapan sebepler vardır.Boyun fıtıkları,göğüs çıkış sıkışmaları,omuz kasları romatizması,safra kesesi hastalıkları,tümörler de omuzda ağrı yaparlar.
Hastaların omuzda ağrı yakınmaları daha çok hareketle ve gece yatarken olur.uykudan uyandıracak şiddeti vardır.Özellikle periartritik kişilik yapısı olanlarda hastalık süresinden bağımsız omuzda hareketkısıtlılığı olur.Ancak çoğunlukla hastalık yaşı ilerlemiş vakalarda bu durum oluşur.Öyleki hasta saçını tarayamaz,kaşığı ağzına götüremez olur.Çoğunlukla çok ağrılıdır.Yaşam kalitesini hem kendisinin hemde çevresinin ciddi seviyede bozar.
Bazı hastalarda aynı el ilk 3 parmakta uyuşma olabilir.Bu sinir sıkışmaları ile karıştırılır.Ancak omuz tedavisinin tamamlanmasıyla düzelir.Kısmi felçli hastalar ve uzun ameliyatlar sonrasıda bu hastalık için risk oluşturur ve bunlarda sık görülür.Kısmi felçli hastalarda tedaviside güçtür çok ağrılı olması sebebiyle hasta egzersiz tedavisinede izin vermez
Donuk omuz nüfusun %2’sinde görülen acı verici bir sorundur. Donuk omuz yavaşça meydana gelir ve eklemlerin tamamen hareketsiz kalmasına neden olabilir. Ayrıca ağrı ve tutukluğu da beraberinde getirir. Bazen diyabet ya da felç nedeniyle ortaya çıkar. Yaralanma sonrası da ortaya çıkabilir. Kırık veya ameliyat nedeniyle omuzlarını hareketsiz tutmak zorunda olanlarda donuk omuz gelişme ihtimalinin yüksek olduğu bilinir.Bunun dışında nedenin ne olduğu tam bilinmez.Bazı insanlarda yapısal olarak donuk omuza yatkınlk vardır.Kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek görülür.yine 40 yaş üzerinde risk artar.
Omuz ağrılarının tedavisinde hastalık yaşı çok önemlidir.İlk onbeş günde doktora başvuranlarda genellikle ilaç tedavisiyle düzelme olur.İkinci dönem ise 15-60 gün arasıdır bu dönemdede ilaç tedavisi denensede perk başarılı olmaz.60 günden sonra ilaç tedavisi yararsızdır.Bundan sonraki tedavi omuz injeksiyonları,fizik tedavi,akupunktur ve manüpülasyon seçeneklerinin bir yada birkaçının birlikte kullanımı ile yapılır.Akupunkur çabuk cevap vermesi.yan etkisinin olmaması sebebiyle tercih edilebilir.
Omuz hareketlerinde kısıtlılık varsa buna egzersizler eklenmelidir.Fizik tedavi ve manüpülasyonda birlikte uygulanabilir.Bunlarındışında omuzun istirahat ettirilmesi,üzerine yatmamak,kıyafet giyip çıkarma sırasında ağrıyı gözeterek davranmak,ağır poşet yada eşya taşınmaması iyileşmeyi hızlandırır.
balıikesirfiziktedavi.com
balikesirakupunktur.gen.tr