Köşe YazılarıGündemProf. Dr. Nilay ŞAHİN

DOSTLARIM YERİNDE; SAĞLIĞIM YERİNDE

Geçen haftalarda büyüdüğüm şehre gittim ve eski arkadaşlarımla bir araya geldim. Kendimi öylesine enerjik ve mutlu hissettim ki anlatamam. Sonra aklıma birden okuduğum bir makale geldi “dostlar insanı daha sağlıklı yapar” diye. Sonra tekrar bu makaleyi açtım ve okudum. Peki neler yazıyordu bu makalede işte onları sizlerle bu hafta paylaşmak istedim.

Son yıllarda herkes şunu diyor; dost az bulunuyor. Bu aslında her yönüyle vahim bir durum ki maalesef sağlık açısından da öyle. Çünkü yapılan araştırmalar güçlü, güvenilir sosyal ilişkilere sahip kişilerin, güvensiz ve izole insanlardan daha uzun yıllar yaşadığını göstermiştir. Hatta iyi ve güçlü sosyal bağların yaşam süresi üzerindeki etkisinin, egzersizden iki kat daha güçlü ve sigarayı bırakma ile eşdeğer olduğu vurgulanmıştır. Yine yapılan çalışmalardan birinde de size kendinizi iyi hissettiren arkadaşlarınızın olmasının daha iyi fiziksel sağlık için bir anahtar olabileceği gösterilmiştir. Bunaması-demansı olan yaşlılarda ise yalnızlık duygularının daha yüksek olduğu saptanmıştır.

Okuduğum da gerçeklik payının olduğunu düşündüğüm bir başka makalede ise obez insanların arkadaşlarının da obez olduğu, zayıf ve sağlıklı yaşama önem verenlerin ise benzer arkadaşları bulunduğu yer alıyordu.

Peki arkadaşlık ve dostluk sizce uzun süreli devam edebilir mi? Aslında bunun cevabı biraz da size bağlı değil mi? Bağları kopartmamak, birlikte zevk aldığınız aktiviteleri yapmak aslında size bağlı. Birlikte olmaktan zevk aldığınız dostlarınızla ne kadar çok birlikte olursanız vücudunuz o kadar çok strese dayanıklılığı arttıran hormonları salgılıyor ve vücut direncinizi yükseltiyor tahmin bile edemezsiniz.

İşte tüm bu sonuçlar iyi bir dostluğun bize ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Hep sizi seven ve mutlu eden insanların çevrenizde olmasını dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu