GündemEkonomiÖzel Haberler

DÜNDEN BUGÜNE AHİLİK

Balıkesirli esnaflar, dünden bugüne ahiliğin önemini anlattılar. Kaybolmaya yüz tutan mesleklerin son temsilcileri olduklarını söyleyen esnaflar, Ahiliğin, yaşamdaki önemini MERHABA okurlarıyla paylaştılar.

Mesleğinde son icracı Esnaf ve Sanatkârlar temsilcileri, kültürümüzdeki Ahilik haftasını değerlendirdi. Ahilik haftasıyla ilgili Esnaf ve Sanatkârlığın mesleğinin günümüzde yasayan son meslek temsilcileriyle görüş ve düşüncelerini sizler için derledik. Ahilik geleneğini, Mesleğin son icracı sanatkârlar meslek kollarını ilgili açıklamalar yaptı.

Yaman Güre (Saraciyeci): 25 tane saracı vardı. artık çırak yetişmiyor. Eski ustalarımız Ahilik kültürüne çok önem verilirdi. Bir o kültürün son temsilcileriyiz. Ahilik haftası denk geldiğinden Balıkesir’in kurtuluş şenliklerinde tanıtımı yapılırdı sergiler ve stantlar açılırdı. Balıkesir tarım memleket olduğu için bu mesleğin çırağı ustası çoktu. Artık bu meslek dalı yok olmak üzere toplamda 3 kişi bu mesleği icra ediyor. O günleri özler olduk. Önceden panayırlar vardı onlarda eskisi gibi değil, vatandaş hayvanına bir çan alırdı o sesi dakikalarca dilerdi test ederdi.

Rıdvan Günerli (Saatçi): Ahilik kültürü çok kutsaldı Mesleki ustalar bu kültüre çok önem verirdi o dönemde ahilik Bizlere Meleğimizde medrese Eğitimi gibiydi. Balıkesir’de Her yıl tanıtım etkinlikleri bir hafta devam ederdi. Ahilikte Mesleki çalışmalar pratik akıl ortak akıl düşüncesi hakim. Mesleğe 70 yıllarda mekanik saatçiliğe kurmalı zemberekli saatlerle yaygındı. Bu saatleri yapmak o dönemde mesleği z sanattı. Bu mesleği icra etmek zordu. Günümüzde elektronik saate geçince bizi mesleki sanatımızı yapmak değil parça değiştirmeci mesleğimizi icra ediyoruz. Teknolojiye yenik düştük.

Halil Aytekin (Terzi): Mesleki terbiyeyi Ahilikten kültüründen aldık, 36 yıldır bu mesleği icra ettik ve bu mesleği okulda değil usta yayınında mesleğe çırak olarak başladık köyden gelip usta yanında 7 yıl çalışarak öğrendik. Terzilik ve Konfeksiyonculukta Meslekte kişiler özel kumaşlar üretiliyor. Her zümre özel kumaşlar imal ediyor. Ahiliğin ana düsturu olan usta çırak ilişkisi vardı, her çırağın bir kalfası her kalfanın bir çırağı vardı. Kişiler arasında ciddi bir saygınlık vardı. Onun yanında sigara içilmez rahat oturulamazdı, Bizim Hayatımıza ahilik bu kültürü verdi.

Muhsin Kızılelmas (Süpürgeci): Dededen gelen meslek, 40 yıldır bu mesleği yapmaktayım bu meslek zor bir zanaattır. Son 15 yıldır bu meslek yol oldu. teknolojiye yenik düştü. Süpürgecilik her hanede evin bir odasında yapılan bir meslekti. Köyde her hanede bu ürünün bitkisini ekerdi yören halkının ciddi geçim kaynağıydı. Dıştan gelen büyük tüccarlar bu ürünleri bizden satın alırdı. Güzel satışlar yapardık. Bir sezonda ektiğimiz ürünlerin satısı ahilik haftası ve kurtuluş şenliklerinde müşteriye buluştururduk. için Köyde her hanede bu ürünün bitkisini ekerdi yören halkının ciddi geçim kaynağıydı.

Hüseyin Demircan (Nalbur): Ahilik haftasına tolum nazrında çok önemli yeri vardı. Köylüsü kentlisi önem verirdi. Şimdilerde her şey bir günde olup bitiyor. Balıkesir Kurtuluş şenliklerinde stantlar açılırdı. Ahilik haftasında Tüm meslek erbapları muhakkak katılırdı. Yeni meslekleri tanıtınım yeri niteliğindeydi. Toprak testi imalatcısından tut hırdavatcısı, tabakhabecisi kadar bir hafta süreyle mesleği alanında tanıtım yapardı. Artık o gelenekler kalmadı. Ahilikte tüm etkinlikler bir güne sığdırıldı.

Mustafa Öğrenci (Kalaycı): Bizler Ahilik kültürüyle yetiştik ahilik bizim için kutsal bir okuldur. O kültürle yetişmiş olmaktan gurur duyuyorum. Bu mesleği yapan kişi sayısı çok az kalmadı gibi. Bizler olduğunu ve mesleğin son temsilcileriyiz. Bu mesleğin artık sonuna gelindi. Bu meslekte çırak çok yetişmiyor. yetişen çıraklarda meslek değiştirdi. Bu meslek artık Doğu ve Güneydoğu yöresinde biraz canlı. O yören bu meslek dalına önem veriyor. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu