Gündem

DÜNYA ASTIM GÜNÜ

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Necati Kelemençe Dünya Astım günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Kelemençe sağlığın ve astımın önemine dikkat çekti.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Necati Kelemençe dünya astım günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ‘Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. ’dedi.

Ülkemizde 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır diyen Kelemençe, Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artıyor’ dedi.

ASTIM SPOR’A ENGEL DEĞİL

Kelemençe, “Astım spor yapılmasına engel değildir. Astımlı hastalar doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyebilirler, hafif koşu yapabilirler, yüzebilirler.  Birçok astımlı hasta performans sporlarını yapabilir. Astımda özellikle çocukluk yaş grubunda fiziksel aktivitenin artırılmasının, mümkünse düzenli sporun hastalığın seyrine olumlu katkıları olduğu gösterilmiştir. Bu sayede günlük kullanılan ilaç dozları, randevusuz hekim başvuruları ve astım nedeniyle hastaneye yatışlar, acile başvuruların azaltılabildiği saptanmıştır” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu