Köşe Yazıları

Dünya Hayatının Nimetleri

Dünya Hayatının Nimetleri

Dünya hayatının nimetlerini saysanız tüketemeyiz. Hangisini sayalım ki. Hepsi birbirinden daha kıymetli ve anlamlı ve bir okadar da vazgeçilmez. İşte bunlardan biri de ormanların oluşumunu sağlayan ağaç ve yeşilliklerdir. Ağaç ki; kapımız ondan, eşiğimiz ondan, soframız ondan, soframızdaki kaşık ondan, bebeğimizin beşiği ondan, cebimizdeki kalem ondan. Daha mı? Ağaç ve yeşillik; ciğerlerimize oksijen, erozyona kalkan, sel sularıyla sürüklenen topraklarımıza muhafızdır. Ağaçla ilgili bir şey gösterin ki istifade etmemiş olalım. Ağaç ve yeşillikler, kökünden, kerestesinden, yaprağından, gölgesinden, meyvesinden, çiçeğinden, kokusundan, güzelliğinden yararlandığımız ilahi bir armağandır.

Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizin; Medine ve Taif gibi yerleşim yerlerinde sit alanları oluşturduğu, el-Ğabe ormanı için; “Kim buradan bir ağaç kesecek olursa onun karşılığı bir ağaç diksin.”buyurduğunu hemen hepimiz biliriz.

Ağaç ve yeşilliğe verilen önemi anlatan, ağacın korunmasına yönelik birkaç hadis-i şerifi siz değerli kardeşlerimizin dikkatine sunarak konumu toparlamak istiyorum.

İlgili Makaleler

“Elinizde bir ağaç fidanı varsa, kıyamet kopmaya başlasa bile eğer onu dikecek kadar vaktiniz varsa, mutlaka dikin.”

“Her kim yerine yenisini dikmeden bir sidre ağacını kesecek olursa, Allah ona cehennemde bir ev yapar.”

“Bir Müslüman bir ağaç diker veya bir bitki ekerse, ondan kuş, insan veya hayvan yerse, bu onun için sadaka olur.”

Bütün bu ve buna benzer hadis-i şerifler, Hz. Peygamberimizin, yeşil alanları korumayı, ağaç dikimini yaygınlaştırmayı İslâmi ve insanî bir görev olarak göstermiş olduğunun bir delilidir.

Yüce Rabbimiz, Rahman suresinde;” Göğü O yükseltti, denge ve ölçüyü O koydu ki dengeden sapmayasınız; Ölçüyü düzgün tutasınız ve eksik tartmayasınız.” buyurarak mükemmel bir düzen ve uyumla yaratılan yeryüzünün korunup kollamasını insana emanet etmiş,  ondan ölçülü bir şekilde faydalanmasını istemişti.

Selam ve dua ile…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu