GündemDünyadan Haberler

Dünya İç Çekirdeği Durdu

Dünya İç Çekirdeği Durdu

 

Nature Geoscience dergisinin yayınladığı bir araştırmaya göre, bilim insanları Dünya’nın iç çekirdeğinin durduğunu ve tersi yönünde dönmeye başladığını öne sürdü.

 

“Tam Tersi Yönde Dönüyor Olabiir”
Nature Geoscience dergisinde pazartesi günü yayınlanan araştırmaya göre Plüton büyüklüğünde sıcak bir demir topu andıran Dünya’nı iç çekirdeği ile ilgili:“Artık gezegenle aynı yönde dönmüyor ve hatta tam tersi yönde dönüyor olabilir” şeklinde bir açıklama yaptılar.
Euronews’in haberine göre de yüzeyin yaklaşık 5 bin km altındaki “gezegen içindeki gezegen” sıvı metal dış çekirdeğin içinde yüzdüğü için bağımsız olarak dönebiliyor.

 

Çekirdek İle İlgili Veriler Çok Az
Dünya’nın iç çekirdeğinin dönüş şekli bilim insanları arasında tartışma konusu oluyor. Bu araştırmanın da aynı şekilde tartışma konusu olması muhtemel. Çünkü Dünya’nın çekirdeği ile ilgili veriler çok az. Sadece depremler ya da nükleer patlamalar ile gerçekleşen sismik dalgalardaki küçük farklılıkların Dünya’nın ortasından geçerken ölçülmesiyle veri elde ediliyor.

 

“Her 35 Yılda Bir Yön Değiştiriyor”
Pekin Üniversitesi’nden Xiaodong Song ve Yi Yang, iç çekirdeğin dönüşünün 2009 yılında neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi. Ardından da ters yöne doğru döndüğünü tespit ettiklerini dile getirdi. AFP’ye konuşan araştırmacılar:
“İç çekirdeğin, Dünya’nın yüzeyine göre “salıncak” gibi ileri geri döndüğüne inanıyoruz. Salıncağın bir döngüsü yaklaşık 70 yıl, yani ortalama her 35 yılda bir yön değiştiriyor” ifadelerini kullandılar. Ayrıca Çinli bilim insanları, iç çekirdeğin 1970’lerin başında yön değiştirdiğini ve bir sonraki değişimin 2040’ların ortasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

 

Bazı Bilim İnsanları Temkinli Yaklaşıyor
Şimdiye kadar iç çekirdeğin insanlar için bir etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunamadı. Fakat araştırmacılar, Dünya’nın tüm katmanları arasında fiziksel bağlantılar olduğuna inandıklarını kaydetti. Kendi araştırmalarıyla ilgili “Çalışmamızın kimi araştırmacıları tüm Dünya’yı entegre bir dinamik sistem olarak ele alan modeller kurmaya ve test etmeye teşvik etmesini umuyoruz” şeklinde konuştular. Kaliforniya Üniversitesi’nden sismolog John Vidale ise “Bilim insanlarının çok fazla veri kullanarak yaptığı çok dikkatli bir çalışma. Ancak bence modellerin hiçbiri tüm verileri çok iyi açıklamıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu