GündemEğitim

“Dünya Örnek Almalı” Ahilik Yaşam Tarzımız Olmalı

“Dünya Örnek Almalı” Ahilik Yaşam Tarzımız Olmalı

2021 Ahilik Haftası nedeniyle İbrahim Bodur Mesleki (Çıraklık) Eğitim Merkezi’nde Esnaf Bayramı konulu belge töreni düzenlendi.

“Yaşamalı ve Yaşatmalıyız”

İbrahim Bodur Mesleki (Çıraklık) Eğitim Merkezi konferans salonunda gerçekleşti. İbrahim Bodur Mesleki (Çıraklık) Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir ahilik külltürünün önemine değindi ve “’Bize düşen görev, ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkmak ve onu yaşatmak”’dedi.

Dsc 0291

“Ahilik Bir Yaşam Tarzı Olmalı”

‘’ Ahilik yalnızca Türk insanının değil, bütün dünyanın örnek alması gereken bir insanlık ahlak sistemidir. Bu sistemin günümüzde de bütün esnafımızın ve hatta toplumumuzun gönlünde yer almasını ve yaşam tarzı haline gelmeli”

Sanat Ahlakı ve Ekonomik Bağımsızlık

Ramazan Demir : ‘’ Ahilik Teşkilatı Orta Asya’dan göç eden Türkler arasında yer alan çok sayıdaki sanatkarın Anadolu’da yerli sanatkarlar ile rekabet edebilmelerini sağlama, mal ve hizmet üretimini düzenleme, sanatkarlarda sanat ahlakını yerleştirme ve Müslüman Türk halkını ekonomik olarak bağımsız hale getirme gibi gayelerle kurulmuştur’’ dedi.

Dsc 0313

“Sosyal Adaleti Sağlamak”

Demir konuşmasında ‘‘ Ahiliğin gelişiminin ve köylere kadar teşkilatlanmasının politik ve sosyoekonomik bir hedef çerçevesinde gerçekleştiği görüşür. Ahilik teşkilatının amacı ; zenginle fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye halk ile devlet arasında uyumlu ve sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmektir .şeklinde konuştu.

Ahilik Cömertlik ve Tevazu İle Gelen Öndelik Sağlıyor

“ Ahilik eğitiminde temel ilke olarak ; Ahinin yoksullara düşkünlere yardım etmek için eli, misafirler ya da onlardan bir şey istemeye gelenler için kapısı, yoksullara, düşkünlere ve konuklara yemek yedirmek ve açları doyurmak için sofrası açıktır. Öte yandan Ahinin, kimsenin ayıbını görmemek, kimseye kötü gözle bakmamak için gözü, kimsenin ırzına , namusuna, onuruna kötül ük etmemek için kimseye kötü söz söylememek , iftira etmemek, münafıklık ve koğuculuk yapmamak için dişi kapalıdır. Bu ana ilkeler yüzyıllardır Müslüman Türk toplumunun karakteristik bir özelliği olmuş ve ayrıca topluma alın teri ile geçinme başı dik bir şekilde kendine güvenli ve minnetsiz yaşama yeteneği kazandırmıştır ’’dedi.

Dsc 0330

Bir Esnaf’ta olması gereken önemli özellikler

Ramazan Demir Ayrıca konuşmasında : ‘Bu bağlamda bize düşen görev ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkmak ve bu kültürü yaşatmaktır’. Bizler İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi olarak  Ahilik kültürünün ilkeleri olan; Harama Bakma, Haram yeme, haram içme, sabırlı ol , dayanıklı ol , yalan söyleme , büyüklerinden önce söze başlama , kimseyi kandırma , kanaatkar ol, dünya malına tamah etme , yanlış ölçme , eksik tartma, kuvvetli ve üstün iken affedici hiddetli iken yumuşak davranmasını bil. Kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol gibi inancımızın da gereği olan güzel vasıfları çıraklarımızın ve kalfalarımızın önce yüreklerine sonra beyinlerine yerleştirmemiz gerektiğinin bilincinde olarak eğitimlerimize devam etmekteyiz ‘’ ifadelerine yer verdi.

Yaşam Tarzı Haline Gelmeli

Son olarak Demir konuşmasında : ‘’ Ahilik yalnızca Türk insanının değil, bütün dünyanın örnek alması gereken bir insanlık ahlak sistemidir. Bu sistemin günümüzde de bütün esnafımızın ve hatta toplumumuzun gönlünde yer almasını ve yaşam tarzı haline gelmesini temenni ediyorum” dedi.M.Can Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu