Gündem

Dünya Otizm Farkındalık Günü İlk Defa Sessiz Geçecek

2 Nisan’da Otizm günü nedeniyle yapılan açıklamalar ve etkinlikler bu yıl yapılmıyor. Konuyla ilgili olarak Balıkesir OBİDEV yazılı bir açıklamada bulundu.

OBİDEV Başkanı Fatma Tabanlı“ Belki de ilk kez evlerde sürekli kapalı kalan çocuklarımızın sesini duyurmak için sokağa çıkamıyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi bugün tekrar etmeyeceğiz. Çünkü bugün ulus olarak önceliklerimizin farklı olduğunun bilincindeyiz ”dedi.

Otizm günümüzde rastlanan en yaygın nerolojik bozukluklardan biri. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesi’nin verilerine göre 2006 yılında her 150 çocuktan 1’inde otizm görülürken 2012 yılında her 88 çocuktan 1’inde otizm görülmüş. 2018 yılında verilen bilgiye göre de her 59 çocuktan 1’inde otizm görülmekte. Yapılan son araştırmaya göre ise bu oran 54 çocukta 1 olarak belirtilmiş. Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı almış bireylerin topluma kazandırılmalarına, eğitim imkanlarının iyileştirilmesine olanak sağlamak, bireylerin ailelerine destek olmak ve kamuoyunu otizm hakkında bilinçlendirmek amacıyla 2016 yılında Balıkesir’de kuruldu. Vakıf, OSB tanısı almış bireylerin eğitim ihtiyaçlarına nitelikli çözüm bulmak adına aynı yıl Özel Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı Rehabilitasyon Merkezi’ni hayata geçirmiştir. Rehabilitasyon merkezinde şu anda 87 öğrenci eğitim alıyor.

Vakıf bünyesinde çeşitli eğitim, proje ve farkındalık çalışmaları yürütülürken diğer bir yandan da gönüllülerin emekleri sonucu oluşan, çoğu el emeği ürünlerin satışı için Obidükkan kuruldu ve bu oluşum, sivil toplumun temeli olan “gönüllülük” esasını yaşatırken OSB’li bireylerin eğitimlerine kaynak sağlayarak önemli bir farkındalık yaratıyor. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü için Obidev’in üyesi olduğu Türkiye Otizm Meclisi tarafından yayınlanan bildiride; ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesi’nin en son açıkladığı bilgiye göre bugün doğan her 54 çocuktan birisi otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Çok net olarak görülmektedir ki otizm artık dünyadaki tüm ülkelerin erken teşhis, eğitim, sosyal haklar gibi birçok boyutta çok ciddiye alması gereken bir olgudur. Ancak yine de söz konusu salgının getirdiği şartların, otizmli bireyleri ve ailelerini çok farklı boyutlarda etkilendiği belirtilmiştir.Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı olarak, en başta sağlık çalışanlarımızın olmak üzere Covid-19 salgınını önlemek için verilen mücadelede fedakarca emek veren herkese şükranlarımızı sunar, bugün için tek temennimizin ülkemizin tüm dünya ile birlikte yaşadığı Covid-19 salgınından bir an önce selametle ve en az zararla çıkması olduğunun belirtmek isteriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu