Gündem

Dünya Şehircilik Günü

Dünya Şehircilik Günü

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü nedeniyle bir açıklama yayımladı. Açıklamada,8 Kasım 1950 yılından bu yana her ülkede planlama sorunlarının tartışıldığı Dünya Şehircilik Günü olarak kutlandığı hatırlattılar.

TMMOB BALIKESİR İKK adına Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici, Ülkemizde 1977 yılında seminerlerle başlayan etkinlikler, her yıl düzenlenen kolokyumlarla ve 5 yılda bir düzenlenen Türkiye Şehircilik Kongreleri ile meslek alanının en önemli etkinliği durumuna geldi diyerek, “ Mühendis, mimar ve şehir plancılığı meslek disiplinlerinin ortak faaliyetlerinden birisini oluşturan planlama, belirli bir amaca ulaşabilmek için gerekli faaliyetler hakkındaki düşünme sürecidir. Bu süreç ise yaşanabileceklere ve ihtiyaçlara dair öngörüye dayanırlar”dedi.

İklim Değişikliği

“Tüm insanlığın kendisinin ve dünyanın geleceği üzerine daha fazla düşünmesi gerektiği bir dönemden geçiyoruz. İklim değişikliği, çevre kirliliği, doğal afetler, kuraklık, su sorunu, kıtlık, göç, yoksulluk, salgınlar gibi küresel sorunlar, dünyamızın ve ortak yaşamımızın geleceğini tehdit eden noktaya ulaşmış bulunuyorlar. 31 Ekim’den bu yana ayrıca İskoçya’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı devam ediyor.”

Kamusal Politikalara Bakış Açışı

“Kamusal çıkarı, sosyal adaleti, eşitliği ve doğanın korunmasını önceleyen bir bakış açısını egemen kılmadan içinde sürüklendiğimiz karanlık tablodan çıkmak ayrıca mümkün görünmüyor. Bu öncelikler, planlama fikrimizin ve pratiğimizin temelini oluşturmak zorundadır. Toplumumuzu şekillendiren ekonomi politikaları, sanayileşme adımları, sosyal politikalar, şehircilik politikaları, tarım politikaları, afet politikaları, yerel yönetim politikaları, göç politikaları, çevre politikaları ve ayrıca aklınıza gelen tüm kamusal politikaların bu bakış açısıyla biçimlendirilmesi gerekiyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu