Köşe Yazıları

Dünya Tarihindeki En Büyük Salgın

Dünya Tarihindeki En Büyük Salgın

COVID-19 (Sars-Cov-2)

Koronavirüs, Latince taç anlamına gelen “corona” ve Fransızca “bulaşıcı hastalıkları yayan mikrop” anlamındaki virüs kelimelerinin birleşiminden oluşuyor bu adı almasının nedeni ise mikroskobik görüntüsünün taçlı bir virüse benziyor olması.

Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılının aralık ayında ortaya çıkan koronavirüs salgını mevcut verilere göre 1918 yılında meydana gelen İspanyol Gribinden sonra dünya tarihinde yaşanan en büyük salgın.

Dünya üzerinde dört çeşit enflüanza virüsü olduğu biliniyor. Bunlar tıp literatüründeki yerlerini A, B, C, D virüsleri olarak almışlar.

-“Enflüanza A virüsleri insan, domuz, at, kanatlı hayvanlar gibi canlıları enfekte edip hastalığa neden olurken bazı durumlarda da hastalığa neden olmayabilir.

– Enflüanza B virüsleri sadece insanlarda,

– enflüanza C domuz ve insanda,

-enflüanza D ise sadece sığırda hastalık yapabilmektedir.

Enflüanza A ve B virüsleri insanlarda mevsimsel salgınlara neden olurken sadece enflüanza A virüslerinin pandemiye neden olduğu bilinmektedir.” (T.C. Sağlık Bakanlığı) Covid-19 İnfluenza A grubuna giren bir virüs olduğu için önce bir salgına ardındanda dünya çapında bir pandemiye dönüşmüş.
Konuya dair yaptığım birkaç araştırmada veriler gösteriyor ki başlangıçta, 2003 yılında ortaya çıkan SARS virüsüne benzetilen Covid-19’un, 7 Ocak 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından korona familyasından yeni bir virüs olduğu açıklanmış ve 10 Ocak 2020’de virüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşmiş. Bu tarihten itibaren dünyanın çeşitli ülkelerinde de yeni koronavirüs vakaları ortaya çıkmış. Avrupa kıtasında görülen ilk vaka 27 Ocak 2020 tarihinde Fransa’dan bildirilirken virüsün Avrupa’da en fazla can aldığı ülkelerden biri olan İtalya’da ise ilk vaka 31 Ocak 2020’de görülmüş ancak yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle virüs tüm ülkeye yayılmış.

Bakan Koca Akşam Saatlerinde Açıklamıştı

Türkiye’de açıklanan ilk koronavirüs vakası ise 10 Mart 2020 tarihinde duyuruldu hatırlarsanız bir gece yarısıydı Bakan Fahrettin Koca’nın TV’lerden açıklaması.11 Mart 2020 tarihinde ise salgın Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildi ve bu tarihten itibaren tüm dünyada koronavirüse karşı bir sağlık seferberliği başlatıldı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu mücadelede temel hedef vaka sayısını minimumda tutarak virüsün bulaş oranını düşürmek. Bu bağlamda girişilen seferberlikte her ülke kendi ulusal pandemi planını devreye soktu. Bu doğrultuda Türkiye de 2019 yılında Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde hazırlamış olduğu Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı’nı hayata geçirildi.

Düşmala Karşı Karşıyayız

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın da aralarında bulunduğu birçok devlet başkanı, virüsün neden olduğu salgınla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basına verdiği demeçlerde bir düşmanla karşı karşıya olduklarını ancak düşmanın gözle görülemediğini beyan etmişlerdi.

 

Salgınların İlk Çıkış Yeri Çin

Dünya tarihine bakıldığında çok sayıda insanın ölümüne neden olmuş birden fazla pandemiden söz etmek mümkün. Bunlardan ilki orta çağda İngiltere’de ortaya çıkan ve resmi rakamlarla 75 ile 100 milyon insanın ölümüne neden olan Büyük Veba veya bilinen adıyla Kara Vebadır. Söz konusu salgının yıkıcı etkisini göstermiş olduğu yer her ne kadar Avrupa olsa da bazı kaynaklarda ilk ortaya çıktığı yer olarak Çin işaret edilmektedir. Kara Veba’nın ardından dünya tarihinde yer etmiş bir diğer büyük salgın ise İspanyol Gribidir. İspanyol Gribinin ardından yaşanan bir diğer salgın ise 1958 yılında görülen ve yine bir milyon civarı insanın ölümüne neden olan Asya Gribidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu