Köşe Yazıları

Dünya ve Ahiret Kardeşliği =İhvan. ..

Dünya ve Ahiret Kardeşliği =İhvan. ..

“Eğer seni aldatmak isterlerse bilmiş ol ki sana yetecek Allah’tır. O, seni bizzat kendi yardımıyla ve mü’minlerle destekleyen ve onların kalplerini uzlaştırandır. Şayet yeryüzündeki şeyleri tümüyle harcasaydın, sen onların kalplerini uzlaştıramazdın. Fakat, Allah onların arasını uzlaştırdı. Şüphesiz O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.”Enfal, 62-63

 

İlgili Makaleler

“Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah’tır, Resulüdür, iman edenlerdir; onlar ki Allah’ın emirlerine boyun eğerek namazı kılar, zekâtı verirler.” Mâide, 55

 

“Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.”Hucurat, 10

Peygamberimiz sav buyurmuşlardır,

Ebû Bekir bendendir, ben de ondanım. Ebû Bekir dünyâda ve âhirette kardeşimdir.” (Tirmizî, Menâkıb, 20.)

Bir gün Hz. Peygamberimiz sav yanındaki sahabeye,

“Ebû Bekir’in malından istifâde ettiğim kadar başka hiçbir kimsenin malından faydalanmadım…” buyurmuştu.

Hz. Ebû Bekir ra ise bu iltifatkâr sözlere karşı gözyaşları içinde:

Ben ve malım, yalnızca Sen’in için değil miyiz yâ Rasûlallah sav?!.” (İbn-i Mâce, Fedâilu Ashâbi’n-Nebî, 11) demek sûretiyle kendisini bütün varlığıyla Peygamberimiz Efendimiz sav’e adadığını ve O’nda fânî olduğunu ifade etmiştir.

Peygamberimiz Efendimiz sav’de Hz. Ebu Bekir ra’ın samimî ve ihlâslı aynîleşme üzerine,

“Ebû Bekir bendendir, ben de ondanım. Ebû Bekir dünyâda ve âhirette kardeşimdir.” (Tirmizî, Menâkıb, 20.) buyurarak, mânâ âlemindeki beraberliklerini ve kalpten kalbe gerçekleşen hâl akışını ifade etmişlerdir.

Peygamberimiz  Efendimiz sav buyurmuşlardır,

“Birbiriyle karşılaşan iki mümin, birbirini yıkayan iki ele benzer. Birbiriyle karşılaşan iki müminden mutlaka biri diğerinden istifade eder.” (Deylemî, hadis no: 6411)

Ebû İdris el-Havlânî, Muaz ra’a: “Ben seni Allah için seviyorum” deyince Muaz: “Müjde, sonra yine müjde! Çünkü Rasûlullah sav’in şöyle buyurduğunu işittim:

“Kıyamet günü bir grup insan için arşın çevresine kürsîler konulur. Onların yüzleri ayın on dördü gibi parlak ve nurludur. İnsanlar korkup ürperirken onlar korkup ürpermezler. İşte onlar Allah’ın dostlarıdır (velileridir) ki, onlar için korku yoktur ve onlar üzülecek değillerdir.”

“Bunlar kimlerdir Ey Allah’ın Rasulü?” diye sorulunca; Peygamberimiz sav “Allah için birbirini sevenler.” Buyurdular. (Irakî, Mugnî, 158)

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara hakikî kardeş =Ihvan olmayı nasip eylesin. ..

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu