Yeni Bir Salgın Mı Başladı? Çin’den 3. Seviye Alarm!
Çin'in Guangdong eyaletinde hızla artan Chikungunya vakaları nedeniyle 3. seviye halk sağlığı acil durumu ilan edildi. Uzmanlar, sivrisineklerden bulaşan bu virüsün küresel bir tehdit haline gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinde, özellikle Ciangmın şehrinde hızla artan Chikungunya ateşi vakaları nedeniyle, yetkililer 3. seviye halk sağlığı acil durumu ilan etti. Çinli sağlık otoriteleri, 19 Eylül 2025 itibarıyla 1.714 vakaya ulaşıldığını ve tamamının hafif düzeyde olduğunu açıkladı.
Bu durum, ülkede sivrisinek kaynaklı hastalıklar açısından son yılların en ciddi uyarısı olarak değerlendiriliyor.
Vaka Sayısı Hızla Artıyor
Çin devlet ajansı Xinhua'ya göre, salgın en çok Ciangmın kentinde etkili olurken, ağır hasta ve can kaybı bildirilmedi. Ancak benzer bir tablo ağustos ayında da Guangdong’un başka bir şehri olan Foşan’da yaşanmış, orada günlük vaka sayısı 600’e kadar çıkmıştı.
Bu tablo, Çin’in özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerinde sivrisinek kaynaklı hastalıkların yeniden yükselişe geçtiğini ortaya koyuyor.
Chikungunya Virüsü Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre, Chikungunya, Aedes türü sivrisineklerin taşıdığı, ateşli ve ağrılı bir virüs hastalığı. Özellikle:
-
Yüksek ateş
-
Şiddetli eklem ve kas ağrıları
-
Cilt döküntüleri
-
Baş ağrısı
-
Mide bulantısı
-
Aşırı yorgunluk
şeklinde belirtilerle ortaya çıkıyor. Vakaların büyük çoğunluğu hafif atlatılsa da, bazı durumlarda ölümcül olabiliyor.
5,6 Milyar Kişi Risk Altında
Temmuz ayında DSÖ tarafından yapılan uyarıda, Chikungunya’nın küresel bir salgına dönüşme riski taşıdığı vurgulanmıştı. DSÖ yetkilisi Diana Rojas Alvarez, hastalığın şu anda 119 ülkede görüldüğünü ve 5,6 milyar insanın risk altında olduğunu açıklamıştı.
Uzmanlar, küresel iklim değişikliği ve artan göç hareketleriyle birlikte sivrisineklerin yeni coğrafyalarda yayılma alanı bulduğunu, bu nedenle Chikungunya, Dang, Zika gibi hastalıkların daha sık görülebileceğini ifade ediyor.
Türkiye ve Balıkesir’de Risk Var mı?
Türkiye'de şu an için resmi bir Chikungunya vakası bulunmamakla birlikte, Akdeniz iklimine sahip bölgelerde, özellikle yaz ve sonbahar aylarında Aedes cinsi sivrisineklerin yaygınlaşması, potansiyel riski artırıyor. Balıkesir gibi iklim değişikliğinden etkilenen şehirlerde, sivrisinek popülasyonunun artışı yakından izlenmeli.
Uzmanlardan Uyarı: Önlem Şart
Sağlık otoriteleri, Chikungunya virüsüne karşı şu uyarılarda bulunuyor:
-
Sivrisinek ısırıklarına karşı kişisel koruma (losyon, sineklik, uzun kıyafet)
-
Sivrisinek üreme alanlarının (durgun sular, kaplar) temizlenmesi
-
Toplu alanlarda vektör kontrol çalışmalarının artırılması