GündemEkonomiÖzel Haberler

DÜNYAYA AÇILAN KAPI “ASRİAD”

Asrın İşadamları Derneği Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba, firmaların yurtdışına açılmalarında ASRİAD’ın da önemli bir payı olduğunu söyledi. Ekonomik başarının üretimden geçtiğini belirten Başkan Kaba, yurtdışında Pazar oluşturmanın önemine değindi.

Dış ticarete önem verdiklerini belirten ASRİAD Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba, üye firmaların yurtdışına açılmaları noktasında önemli bir adım olduklarını söyledi. Türkiye’de ekonominin refaha ermesi için üretimin artması gerektiğini vurgulayan Başkan Cüneyt Kaba, firmaların devlet desteklerini kullanma noktasında geri kaldıklarını söyledi.

“EKONOMİYE KATKI SAĞLIYORUZ”

Yeni kurulan bir dernek olmalarına rağmen hızlı bir gelişim gösterdiklerini belirten ASRİAD Başkanı  Cüneyt Kaba, “Dış Ticaret ile uğraşıyorum. ASRİAD Balıkesir Şubesi bir sene önce kuruldu. 38 üyemiz var. Değişik sektörlerde firmalarımız var. Bu firmalarımız da genellikle üretim yapıyorlar.  Bizim hedeflerimizden bir tanesi dernek olarak firmalarımızı yurtdışına açmak. Yurtdışında onlara Pazar oluşturmak. Ülkemize şehrimize dolar ve Euro getirmek. Ayrıca ekonomiye katkı sağlamak. Üretimde küçük trafo imalatı yapan firmalarımız var. Trafo tekerleği imalatı yapan bir firmamız da var” dedi.

“KAZAKİSTAN GÖRÜŞMELERİ”

Yurtdışı programlarından da bahseden Başkan Cüneyt Kaba, “Bizim Kazakistan programımız var. Kısa zaman sonra onu gerçekleştireceğiz. İstanbul’daki Kazakistan Konsolosluğunda organize edilmiş bir program. Orada valiler ve iş adamlarıyla görüşmeler yapacağız” dedi.

“TÜRKİYE PİYASASINDA DURGUNLUK VAR”

Piyasalarda bir durgunluk olduğunu söyleyen Asriad Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba, “Türkiye piyasasında bir durgunluk var. Üreticiler Türkiye’de aradıklarını bulamadıkları için yurtdışına açılmak istiyorlar. Yurtdışı bir okyanus. Üreticiler yurtdışına açılıp daha fazla kazanmak istiyorlar. Buradaki açığı yurtdışına açılıp kapatmak istiyorlar. Bizim gibi dernekler yurtdışına açılmalarının önünü açıyor. O yüzden de derneğimize ilgi çok fazla” ifadelerini kullandı.

“İHRACATI YAPILAN ÜRÜNLER DEĞİŞİYOR”

Yurtdışındaki ihracat politikalarından bahseden ASRİAD Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba, “Biz Kazakistan ile görüşmelere başladık ama ben tüm dünya ile çalışıyorum. Hemen hemen her ülkeye ihracat gerçekleştiriyorum. Onun için hemen hemen her ülke ile temasa geçiyoruz. İmalatı yapılan ürünün talebine bağlı olarak ülkelere ihracat. Türkiye’den en fazla talep edilen ürün tekstil. Tarım makineleri de çok tercih ediliyor. Lokum üreten bir üyemiz kalkıp her ülkeye lokum veremez. Çünkü bazı ülkeler lokumu almaz. Her ülkeye her ürün gidecek diye bir şey yok. Mesela mobilya her ülkeye verilebilir. Tarım makinası çok ülkeye verilebilir. Ama Avrupa’da zorlanılabilir. Küçük trafo imalatı yapan firmamız çok ülkeye ihracat yapabilir. Bu sektör sektör farklılık gösterebiliyor” ifadelerini kullandı.

“İLGİNÇ OLAYLARLA DA KARŞILAŞTIM”

Seyahatleri sırasında pek çok farklı olay ile karşılaştığını söyleyen Başkan Kaba,“Dünyayı çok geziyorum. Haliyle ilginç olaylarla da karşılaşıyorum. Mesela ben Meksika’ya gittiğimde dışarda seyyar satıcı olarak bir meyveci vardı. Meyve soyuyor. Ve ondan meyve alıyorsunuz. O çok ilginç geldi. Meyveyi soydu. Poşetin içine koydu. Poşetin içine limon sıktı. Limonun üstüne pul biber ekti. Çalkaladı bize verdi. Bu şekilde yiyecekmişiz. O şekilde acı biberli meyve yedik. Oldukça ilginç geldi. Ondan sonra da bir restorana girdik. Tatlı yiyecektik. Tatlı da acı biberle geldi. Bir keresinde Peru’ya gittim. Programım çok kısıtlıydı. Peru’ya indim. Arkadaşım beni karşıladı. “Çok uzağa gitmeyelim. Programım yoğun” dedim. Oturduk öğle yemeği yedik ve öğle yemeğinde firma ile sözleşme imzaladık” ifadelerini kullandı.

“EN İYİSİ TÜRKİYE”

ASRİAD Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba, “Bizim vatanımız gibisi yok. Derler ya “Kuşu altın kafese koymuşlar ille de vatanım” demiş. Vatanımız çok farklı. Harika bir ülkede yaşıyoruz. Ama biz bunun değerini bilemiyoruz. Bunların örnekleri çok. Üretime ayrıca çok önem vermeliyiz. Madeni çıkarıyoruz. Madeni çıkardıktan sonra yurtdışına gönderiyoruz. Orada işletiyoruz. Daha sonra biz o ürünü satın alıyoruz. Yani çok değişik bir ülkeyiz” dedi.

TÜRKİYE İLE YURTDIŞI FARKI

ASRİAD Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba, “Yurtdışındaki büyük holdinglere baktığımızda oralarda kurumsallaşmalar var. Ortaklıklar var. Biz ortaklık olayını beceremiyoruz. Abi kardeş bile ortak şirket kurduklarında anlaşamıyor ve ayrılıyorlar. Ama yurtdışında böyle değil. Yurtdışında firmalar ortaklıklardan oluşuyor. Kurumsallaşıyorlar. Biz Balıkesir’de de bunu yapamıyoruz. Balıkesir’de kaç tane firma bütçe ayırabiliyor? Ar-ge’ye dış ticarete firmalar bütçe ayıramıyorlar. Bugün firmaya bir eleman alacaklar. Eleman bile torpilli geliyor. Öyle kişiler de geldiğinde bu sefer yaptırım olamıyor. Üretim sağlanamıyor. Bizim yapmamız gereken kurumsallaşmak. İleriye dönük Ar-ge çalışmaları yapmak. Devlet buna destek veriyor ama firmalar bunu uygulayamıyor. Firmalar bugünü yaşıyorlar. Bundan vazgeçilmesi lazım” dedi.

“DEVLET DESTEKLERİ DOĞRU KULLANILMALI”

Firmaların devlet desteklerini doğru kullanmaları gerektiğini söyleyen ASRİAD Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba, “Balıkesir’in önünün açılması için kesinlikle üretimi arttırmamız lazım. Üretim derken de biri bunu yapıyormuş ben de yapayım mantığı ile değil. Farklılıklar yaratmak lazım. Devlet çok güzel teşvikler veriyor ama firmalar bunu kullanamıyor. Bu konuda bayağı yabancılar. Bunları kullanmış olsalar önleri açılır. Devlet desteğini firmalar nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar. Bu konuda bir uzmanlaşma yok. Firmaların bu teşvikleri kullanmaları lazım. Firmaların fuarlara katılmalarını tavsiye ederim. Bu onların ufkunu genişletir. Desteklemeler konusunda da araştırma yapmalılar” ifadelerini kullandı. Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu