Köşe Yazıları

DÜNYAYI İYİLİK DEĞİŞTİRECEK

İslam medeniyeti iyilik medeniyetidir. Hayatı güzelleştirecek, insanlara mutluluk verecek, gönül huzuru sağlayacak tutum ve davranışlardan biri de iyilik yapmaktır. İyiliği güçlendirmek, iyilikleri birleştirmek, iyilik kervanını yeryüzünün her yerine ulaştırmak ve kötülüğe yer bırakmamak her birimizin asli görevidir. Yeryüzüne emanet bilinciyle sahip çıkmanın, bütün insanlığın saadet ve huzuru için çalışmanın adıdır iyilik.

 

Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı, iyiliği yeryüzüne hâkim kılmak, iyilikleri gündem yapmak, zihinlerde ve gönüllerde iyilik adına farkındalık oluşturmak, iyilik bilinci ile hayatı ve yeryüzünü güzelleştirmek düşüncesiyle her yıl iyilik ödülleri vermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yılda başta ülkemiz olmak üzere yeryüzünün tamamında iyiliğin egemen olması, kötülüklerin ortam bulamaması için  09-14 Mart 2020 tarihleri arasını “İyilik Haftası” olarak bir dizi etkinliklerle kutlayacaktır.

İlgili Makaleler

 

İnsanı yaratan, nimetlerle buluşturan, koruyan, bağışlayan ve rahmetiyle kuşatan Rabbimiz, hangimizin daha iyi işler yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. Yaşadığımız hayat bir iyilik yolculuğu olmalıdır. İnsan, bu dünyaya iyi işler yapmak için gelen bir yolcudur. Kötü, yanlış, çirkin ve zararlı işlerden kaçınmak ve bunlara engel olmak insanın en temel görevidir.

İyilik yetime kol kanat germek, mazlumun, güçsüzün, yaşlının elinden tutmaktır. İyilik karşılık beklemeden vermektir. İyilik mülteciyi bağrına basmak, mazlumun yanında, zalimin karşısında olmaktır. İyilik duadır, niyazdır, selamdır. Elimizle, dilimizle ve kalbimizle kötülüğe dur diyebilmektir. Unutmayalım ki  “İyilikler kötülükleri yok eder.”

İyilik, insanın bu hayattaki en önemli kazancı, en değerli mirasıdır. Tabiatı korumak, bir karıncayı bile incitmemektir. Yaratılan her bir cana yaratıcısının hatırına şefkatle davranmaktır. İyilik, duayı, ekmeği, sevgiyi ve kederi paylaşmaktır.

İyi bir kul, iyi bir evlat, iyi birer anne-baba, iyi bir komşu, iyi bir dost, iyi bir vatandaş, kısaca iyi bir insan olmak ideallerimizi en başta gelenleri olmalıdır.

Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş, 6. Uluslararası İyilik Ödülleri’nin sahiplerini açıkladı. Komisyonlar tarafından ciddi bir çalışma ve titiz bir değerlendirme sonucunda bu yıl Uluslararası İyilik Ödülü verilmesi kararlaştırılan 7 iyilik öncüsü belirlendi.

İşte ödül almaya layık görülen isimler:

Yusuf İslam (Cat Stevens)

Yaptığı insani çalışmalarla örnek bir isim hâline gelen Yusuf İslam, bestelediği “Barış Treni” isimli şarkıyla dünyada iyi şeylerin olması için herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini anlattı. Şarkısından aldığı ilhamla “Barış Treni” isimli bir projeyi hayata geçirdi. Barış Treni, Dünya üzerindeki mazlumlara, mağdurlara yardım etmek, onlara selamı, huzuru, esenliği götürmek için yola çıkmıştır. Yusuf İslam, mümince duruşu ve yaptıklarıyla hem Müslüman hem de gayrimüslimlerin kalplerine dokunmayı başardı.

Sıraj Wahhaj

Önceki ismi Jeffrey Kearse… New York’da Hristiyan bir ailenin üyesi olarak dünyaya geldi. Gençlik yıllarında kiliseye düzenli olarak devam eden hatta genç yaşına rağmen kilisede eğitim bile veren bir öğreticiydi. 1969 yılında İslamiyet’i seçti. 1978 yılında Mekke’de eğitim aldı ve ismini “Parlak Işık” anlamına gelen Siraj Wahhaj olarak değiştirdi.

Bir giyim mağazasını satın alıp Takva Mescidi ismiyle kullanan Siraj Wahhaj, günümüzde de bu mescitte dersler vermekte, İslami konularda insanları bilgilendirmektedir. Aynı zamanda  Wahhaj, uyuşturucuya karşı ciddi mücadeleler vermekte, İslamiyet’in parlak ışığını ulaşabildiği herkese yaymaya devam etmektedir.

Gamze Özçelik

Yaklaşık 8 sene önce bir iyilik için gönüllü gittiği bir Afrika’dan sonra kendini adeta mazlumlara yardımcı olmaya adadı. Kamerun’da su kuyusu açarak, İdlip’te savaş mağduru olan çocukların ya da dünyanın herhangi bir yerindeki yetimlerin yardımına koşarak onlara umut ışığı olmaya devam ediyor.

Minberci Ali Önder

Sivas’ın Suçatı beldesinde yaşayan Ali Önder, yıllardır ahşabı ince ince işleyerek minber yapıyor. 86 yaşındaki Ali dede bugüne kadar yaptığı minberleri Türkiye’nin dört bir tarafındaki camilere bağışlamıştır. Camilerde her cuma kendi yaptığı minbere çıkılarak hutbe okunduğunu bilmek onun mutluluğunu bir kat daha arttırıyor.

Abdulkadir Geylani Tekgöz

Girdiği cezaevinde hafız olan bir kardeşimiz. Tek bir harfini bile bilmediği Kur’an-ı Kerim’i cezaevinde öğrenerek ezberlemeye başladı. On beş ayın sonunda ise hafızlığını tamamlayarak icazetini aldı. Şimdi ise eline aldığı hafızlık meşalesiyle diğer arkadaşlarının öncüsü olmuştur. Onun sayesinde cezaevindeki on üç kişi daha hafızlık eğitimi almaya başladı.

Mehmet Şirin Çiçek

İstanbul sokaklarında minibüs şoförü kardeşimiz.  Onun minibüsünde yolcular hem keyifli bir yolculuk yapıyor hem de minibüsün içindeki ve dışındaki afişleri okuyarak daha bilinçli bir hâlde minibüsten iniyorlar. Her ay iki kız çocuğunun eğitim masrafını karşılayan ve minibüsünde sattığı sularla her gün yüzden fazla sokak hayvanına mama alan Mehmet Şirin Çiçek’in yaptığı iyilikleri saymaya kelimeler yetmiyor. Onun ekmek teknesiyle yaptığı iyilikler diğer şoförlere de ilham kaynağı oluyor. Mehmet Şirin Çiçek, bizlere, iyiliğin bir ucundan tutmanın o kadar da zor olmadığını gösteriyor.

Ahmet Aydemir

Nevşehir Esentepe Mahallesi’nde bulunan Taşlıbel Çiçekli Camii din görevlisi. Ahmet Aydemir sayesinde herkesin hayran kalacağı bir mekân hâline dönüştü. Ahmet Hoca, 1995 yılında saksılara çiçekler ekip camiye getirdi. Bir süre sonra çocukların camiye gelmesini sağlamak için çiçeklere çocukların ismini verdi. Bu sayede 300 çocuk 300 çiçekle adeta kardeş oldu. Ahmet Hoca hem çocukların camiye gelmelerini sağlamış hem de onlara sorumluluk vermiş oldu. Böylece Taşlıbel Çiçekli Camii hem çocuk açtı hem de çiçek açtı. Caminin yanına bir de aşevi yapan Ahmet Hoca, her gün yüzlerce fakir fukaranın orada yemesini, içmesini sağlayarak büyük bir faaliyete daha imza atmış oldu.

  1. Uluslararası İyilik Ödülleri Töreni 12 Martta Ankara’da yapılacaktır.

Fahri SAĞLIK

Karesi Müftüsü

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu