GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

DÜŞME SEMPOZYUMUNA DAVETLİSİNİZ!

Evet bu hafta gerçekten çok heyecanlıyım. Neden mi? Çünkü hatırlarsanız geçen yıl bu zamanlar Balıkesir’ de düzenlediğimiz  Düşemeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu’ nu bu yılda Kayseri’ de Balıkesir ve Erciyes Üniversitesi ile ortak olarak gerçekleştireceğiz. Yani yaklaşık 6 aydır hazırlıklarını yaptığımız Düşemeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu II’ ye günler kaldı.

Bu sempozyumların çıkışı aslında bölümüm olan fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliğine başka nedenlerle gelip altında düşme şikayeti bulduğum hasta sayımda ciddi bir artış olduğunu görmemle oldu. Bu nedenle hatta ünitemde düşme polikliğini açtım ve bunu da hatırlarsanız siz değerli okurlarımla paylaştım.

Tabii düşmenin önemini daha iyi vurgulamak ve bu konuda daha başarılı sonuçlar elde edebilmek için böyle büyük bir sempozyuma giriştim.

Düşmeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu  II Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı tarafından düzenlenmektedir. Yine sempozyumuz da bize destek veren bir başka kurumda Kayseri Melikgazi Belediye’ sidir.

Bu sempozyumun amacı artık dünyada ve ülkemizde de artan yaşlı nüfusun en önemli sorunlarından biri olan düşmenin ve bunun sonucunda yaşanan önemli sıkıntıların başta aile hekimleri, iç hastalıkları, geriatri, fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji, psikiyatri, kardiyoloji, üroloji, beyin cerrahisi, göz, kulak burun boğaz gibi pek çok tıpta uzmanlık alanının yanında ilgili hemşire, aile ve sosyal politikalar alanında çalışan uzmanlar, sosyal hizmet uzmanları, bilişim uzmanları, iş-uğraşı terapistleri gibi oldukça geniş bir yelpazenin katılımını sağlamak ve alanlar arasında düşme konusunda bilgi alış-verişi yapmaktır. Ayrıca bu alanda uluslararası camiadan uzmanlar da aramızda olacaktır.

Konumuz düşme ve yaşlılar olunca tıp camiası ile mutlaka koordineli bir şekilde ilerlemesi gereken bir diğer önemli alan da şehircilik ve belediye hizmetleridir. Şehrin yaşam alanları ve kalitesi bireylerin düşmeye karşı korunmasında önemlidir. Bunun sağlanması da elbette belediyelerin yapacağı çalışmalarla ivme bulmaktadır. Bu nedenle sempozyumumuz tıp ve belediye ekibini bir araya getirerek bu konunun tartışılmasını ve birlikte düşmeye karşı mücadelede yapılabilecek çalışmaları tartışmayı da hedeflemektedir. Çünkü düşme tek bir alanın kontrolünde olabilen veya başarıya gidilebilen bir sorun olmayıp multidisipliner çalışılarak çözüm aranması gereken bir sorundur.

Hedeflerimiz doğrultusunda düşmenin tıbbi boyutu yanında belediyecilik ve kent konseyleri, bilişim desteği, hemşirelik ve diğer sağlık mesleklerinin bakış açılarının tartışılacağı oturumlar, konuşmalar ile düşme alanında farklı konularda uzman olan katılımcıların oluşturduğu bir ortamda ayrıntılı bir şekilde tartışabileceğimiz bir program oluşturduk.

Düşmenin nedenleri, sonuçları, tedavisi ve önlenmesi ile kapsamlı bir şekilde ele alınacağı, farklı uzmanlık dalları ve disiplinlerden bir çok uzmanın bir araya geleceği bu toplantı için 28-30 Eylül tarihlerinde sizleri de Kayseri de görmekten mutluluk ve onur duyarız.

 

http://dusmesempozyumu.org/

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu