Köşe Yazıları

Düşünce Akademisi Gençliği ile “Bilim ve Yaratılış” Söyleşileri

Geçen hafta Şanlıurfa/Viranşehir Kemal Edip Kürkçüoğlu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin “Düşünce Akademisi Kulübü” nün düzenlediği “Bilim ve Yaratılış” paneline katıldık. İdealleri olan, gençliğin derdiyle dertlenen pırıl pırıl bu gençleri görünce gelecek adına ümidim arttı.

Panelden önce kulüp adına konuşan Esra Milli kızımız, “…eleştiren, sorgulayan, çevresinde olup bitenlere karşı duyarsız kalmayan, dava şuuruna sahip, gençliğin makus talihinin farkında olup bu gidişata dur demeyi dert edinen bir grup gencin yollarının kesiştiği noktadır” diye tarif ediyordu Düşünce Akademisi’ni. Ayrıca kulüp olarak “…duyarsızlık, monotonluk, üşengeçlik, yeteneklerini fark edememezlik ve memnuniyetsizlik gibi ruhsal bunalımların arasında kalan Z kuşağının karşısında durup bu olumsuzluklarla mücadele eden bilinçli bir gençlik oluşturmayı” amaçladıklarını söylüyordu.

Konuşmacı olarak Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fevzi Özgökçe, Balıkes vir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Satıl ve Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Akan’ın katıldığı panelde; Bilimsel bulgular çerçevesinde, Yüce Allah’ın yaratma gücü ve mükemmel yaratma sanatı çeşitli canlılar üzerinde anlatıldı. Ayrıca, panelde ‘Bilim ile Din’in çatıştığı tezi çeşitli örneklerle konuşmacılar tarafından çürütüldü.

İlgili Makaleler

Panel sonrası gençlerden gelen yoğun sorular bize, “Bilim ve Yaratılış” konusunun gençlerin oldukça ilgisini çektiğini ve bu konuda kafalarda birçok soru işaretinin bulunduğunu gösterdi. Bu tür panel ve konferansların ülke genelinde yaygınlaştırılmasının ne kadar önemli olduğu görüldü. Panel sounda sorulara cevap veren konuşmacılar, bir yaratıcının varlığına inanmanın bilimsel bir yaklaşım olmadığını iddia edenlere karşı: “Yaratılışçılar olarak bizler bilimi inkâr etmiyoruz ve sadece -Allah öyle yaratmış- deyip araştırmayı engelleyip bilimin önünü kesmiyoruz. Allah neden, niçin ve nasıl yarattı sorularını sorup, cevabını arıyoruz. Yaratılışçılar olarak evrende var olan hiçbir şeyde tesadüfün olmadığını, her varlığın ortaya çıkışında sonsuz bir ilim, mükemmel bir düzen ve harika bir sanatın var olduğunu göstermeye çalışıyoruz. BİLİM; ALLAH’ın yaratma sanatını anlama aracıdır” açıklamasında bulundular. Panelistler; “Bugün maalesef bilim dünyası yaklaşık iki yüz yıldır ateizmi esas alan pozitivist felsefenin tesiri altındadır. Bu felsefe, kâinattaki bütün varlıkları tesadüf ve tabiatın eseri olarak görmektedir. Oysa evrendeki her varlık plânlı ve ölçülü yaratılmıştır. Fevkalade plânlı/programlı bir şekilde yaratılan, özel bir ölçü ve plana göre tasarlanmış olan şu kainat; “kendiliğinden oluş”, “tabiat” ya da “sebepler” ile açıklanamaz.” diyerek konuşmalarını tamamladırlar.

Yoğun ilgi ve katılımla gerçekleştirilen panele; Belediye başkanı, ilçe milli eğitim müdürü, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Panel ödül ve plaket töreni ile son buldu.

 

Prof. Dr. Fatih SATIL
Balıkesir Üniversitesi / Balikesir University
Fen-Edebiyat Fakültesi / Faculty of Arts and Sciences
Biyoloji Bölümü / Department of Biology
Balıkesir, TURKIYE

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu