Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Düzce Depremi Balıkesir’de ki Fayları Etkiler mi? Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan’dan Yanıt ve Çarpıcı Açıklama

Düzce Depremi Balıkesir’de ki Fayları Etkiler mi? Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan’dan Yanıt ve Çarpıcı Açıklama

 

23 Kasım’da Düzce’de gerçekleşen deprem, ülke olarak bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşmemize neden oldu. Peki, deprem bölgesi içinde yer alan ve Balıkesir’de yer alan faylar bu depremden etkilendi mi? Balıkesir’de yoğun bir merak uyandıran bu soruyu, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan’a sorduk.

 

Duzce Depremi Balikesirde Ki Faylari Etkiler Mi Jeoloji Muhendisi Aysun Aykandan Yanit Ve Carpici Aciklama 01

Hep İstanbul’u Konuşuyoruz Ama Balıkesir’de Riskli Bölgede

Jeoloji Mühendisi Aykan, aynı zamanda bölgede ki fay hatları ve haritaları ile ilgili uzman isimler arasında yer alıyor. Aykan soruya, “Beklenen Marmara Depremini Tetiklemez. Ancak, Sürekli Marmara Depreminin İstanbul’a etkilerini konuşuyoruz. Oysaki Balıkesir’de, 7,2 şiddetinde deprem üretecek faylar var” şeklinde yanıtladı.

Düzce’de ki Deprem Tetiklemez Ama!

Aysun Aykan, ayrıca Balıkesir ve deprem ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Aykan, “Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, 1999’daki İzmit depreminde kırılmayan bir fay parçasını kırıldığını gösteriyor. Ancak bu deprem, beklenen Marmara Denizi içindeki depremin öncüsü değil ve tetiklemez. Ancak yakın gelecekte Marmara Denizinde 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem bekliyoruz. Üstelik, Burada olacak deprem, aralarında Balıkesir’in de olduğu ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm illeri ağır bir şekilde etkileyecektir. Özellikle de, Balıkesir’in Marmara Denizine kıyısı olan Bandırma, Gönen gibi ilçeleri ağır bir şekilde etkileme ihtimali yüksek” dedi.

 

Deprem Periyotları Yakın Gelecekte 7 Üzeri Depreme İşaret Ediyor

 

Aykan, “Marmara Denizi içindeki en son depremlerin, 1509 ve 1766 yılında gerçekleştiğini biliyoruz. Bu da, 200–250 yıllık deprem tekrarlama periyotları olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, bu alanın bir sismik boşluk olarak değerlendirilmesi gerektiğini görüyoruz. Bu yüzden, yakın gelecekte Marmara Denizinde 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem bekliyoruz.

Duzce Depremi Balikesirde Ki Faylari Etkiler Mi Jeoloji Muhendisi Aysun Aykandan Yanit Ve Carpici Aciklama 03

İstanbul Konuşulyor Ama! Balıkesir’de 7.2’lik Deprem Üretecek Faylar Var!

Aykan, ayrıca, Balıkesir’de ki diri faylara dikkat çekti. “Her depremden sonra, Marmara depremin ve İstanbul’a etkilerini konuşuyoruz. Ancak, Balıkesir’in deprem tehlikesi yüksek! Balıkesir İlçelerinin şehir merkezinden geçen diri faylar var ve bunların çoğu 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahipler. Gökçeyazı Fayı, Bandırmanın yerleşim yerlerinden geçen faylar, Edremit Fayı, Yenice-Gönen Fayı 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahipler. Bu yüzden buralara dikkat etmemiz gerekiyor ve gerekli tedbirleri mutlaka almamız gerekiyor. Burada önemli olan, tedbirli olmak, sağlam binalar yapmak” dedi.

Haber: Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu