GündemEkonomiÖzel Haberler

“E-DÖNÜŞÜM’E DİKKAT!”

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğ Aslan, esnaf ve iş adamlarını ilgilendiren e-dönüşüm için çok kısa bir zaman kaldığını hatırlattı. Uygulamaya uyulmaması halinde ciddi cezalar olduğunu belirten Aslan, “Esnaf Odaları ve Birliklere çok iş düşüyor” dedi.

E-Dönüşüm ile birlikte elektronik ortamda yapılan çalışmaların 2020 itibariyle başlayacağını söyleyen  Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğ Aslan, “Yeni düzenlemelerde e-dönüşüm hayatımıza girdi. Yaklaşık 4 yıldır bazı gelişmelerden dolayı ertelenen e-fatura, e-arşiv gibi e süreç hayatımıza girmiş oldu. Bu konudaki tebliğ 19 Ekim tarihinde yayınlandı. Bu daha önce yayınlanmış olan tebliği ortadan kaldırdı. Böylece elektronik tebliğlerde bir birliktelik sağlandı. Bu tebliğ ile birlikte hayatımıza e-muhasebe fişi, e-belge gibi kavramlar girdi. Burada önemli bazı ayraçlar var. Mesela cirosu 2018-2019 yılında 5 milyonu geçenler, 2018 yılında 10 milyonu geçen firmalara e-fatura, e-arşiv mükellefi olma zorunluluğu getirildi. Bu firmalara 7. Aydan itibaren bazı kıstaslar dahilinde irsaliyeler getiriliyor. Ama burada en önemli şey gün içinde 5 bin liralık alışveriş yapan vergi mükellefine normal ortamda kağıt fatura düzenlenemiyor. Bu kişiye mutlaka e-arşiv fatura düzenlenmek zorunda. Bunun da çeşitleri var. Ya devletin açacağı portalda ya da özel entegretör dediğimiz firmalar üzerinden e-arşiv üzerinden fatura düzenleniyor ve mail yoluyla gönderiliyor. Bir de gün içinde 30 bin liralık alışveriş yapan ve vergi mükellefi olmayan bir kişiye de yine e-fatura düzenlenmek zorunda.  Bunlar çok önemli konular” ifadelerini kullandı.

“ESNAF ODALARI BU KONUYA DEĞİNMİYOR”

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğ Aslan ,“Ticari faaliyet yapan yerlerde bir kere yazıcı, bilgisayar, internet gerekli. Bunun ötesinde  sisteme girip faturayı düzenleyecek bilgilere sahip olmak gerekiyor. Bu bilgiler yok ve internet kesiliyorsa fatura düzenleme şansı doğmuyor.  Bunlar da küçük esnafa bir maliyet getiriyor. Biz her zaman şunu söylüyoruz.  Biz mali müşaviriz, muhasebeciyiz. Müşterilerimiz ile sözleşme imzalayarak onların muhasebe hizmetlerini yerine getiren bir meslek grubuyuz. Fakat ticaret odaları, esnaf odaları bu e-dönüşüm konusuna tam anlamıyla değinmiyorlar. Çünkü onların üyelerine çok büyük bir maliyet getirecek bu. Bu odalar, birlikler maliye bakanlığı ile görüşsünler. Ne kadar bu bilgiye sahipler? “Muhasebeci yapar” deniliyor ama ben büromu bırakıp tek tek onları dolaşıp herkesin faturalarını kesemem.  Herkes kendini geliştirmek ve bu faturaları kesmeyi öğrenmek zorunda” dedi.

“ZAMAN KALMADI”

Başkan Arslan “Bu tebliğde hal sistemine kayıtlı tüccar ve komisyonculara 1.1.2020 tarihi itibariyle e-arşiv, e-fatura, e-irsaliye, e-defter gibi zorunluluklar getiriliyor. Bu oldukça karmaşık bir durumun altından bu meslek grubu nasıl kalkacak? Bunların hepsi muamma. Ve zaman da kalmadı. Bu sektördekiler muhasebecileri ile görüşüp bu olayın ciddiyetinin de farkına varmalılar” dedi.

“CEZALARI ÇOK AĞIR”

Esnafı uyaran Başkan Ertuğ Aslan, “Temmuz ayında benzin istasyonları da e-arşiv, e-fatura zorunluluğuna geçiyor. Sektörler bazında e-irsaliye geliyor. Taşıma irsaliyesi değil de sevk irsaliyesi zorunluluğu getiriliyor. Şeker üreticileri, demir üreticileri, maden işletmesi yapan ve çok çeşitli sektörlere bu zorunluluklar getiriliyor. Bu işletmeler bunun farkında mı? Bunların odaları esnafları uyarıyor mu? Eğitim ve bilgilendirmeler yapılıyor mu? Biz bunları bilmiyoruz. Biz mali müşavirler olarak meslektaşlarımla herşeyi üstlenmeye çalışıyoruz ama bir yere kadar üstlenebilir. Çünkü cezaları da çok ağır. Bunların altından kalmak da zor” ifadelerini kullandı.

“BİZ HERKESE YETİŞEMİYORUZ”

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğ Aslan, “Esnaf odalarının bu işi sahiplenmesi gerekiyor.  Ertelenecek ise maliye bakanlığı ile görüşülüp ertelenme yoluna gidilecek. Yada ertelenmeyecek ise gereği yapılmalı. Çünkü çok az bir süre kaldı. Bu konu hakkında çok eğitim yapıyoruz. Ama hiçbir ticari eğitim erbabı ya da esnaf bu eğitimleri izlemiyor. Aslında bizden çok bu konu onları ilgilendiriyor. Esnaf bir an evvel bunu öğrenmeli. Çünkü biz yetişemeyiz herkese” dedi.

“BU KONUYA DİKKAT!”

Önemli ayrıntılar olduğuna da dikkat çeken Başkan Aslan, ““Mesela bir esnafın işyerine müşteri gelip 2 bin liralık alışverişi yapıyor ise ve kağıt fatura düzenlenmiş diyelim. Aynı kişi daha sonra gelip bin liralık alışveriş yapsa ve gün sonuna doğru da 3 bin liralık alışveriş yapsa toplam 6 bin liralık alışveriş yapmış oluyor. Bu durumda gün içinde 5 bin lirayı geçecek düzeyde bir alışveriş yapıldığı için diğer kesilen tüm faturalar iptal edilerek  tek bir e-arşiv fatura düzenleme zorunluluğu doğuyor.  Bu atlanırsa cezası var. Onun için çok hassas bir durum. O yüzden iş yerlerindeki çalışanların da eğitimli ve bu konuyu bilen kişiler olması gerekiyor.  Bu meslektaşlarımızda da herkeste kafa karıştıran bir konu” şeklinde konuştu.

“KAĞIT TAMAMEN KALKIYOR”

Bir dönemin sona erdiğini söyleyen Aslan, “2018 yılı cirosu 25 milyon ve üzeri olan firmalara da e-irsaliye düzenleme zorunluluğu getirildi.  Yine e-fatura mükellefi olan şeker üreticileri, maden ve demir çelik üreticileri, gübre takip sistemine giren firmalar, bağımsız denetime tabi olan firmalar da 1.7.2020’den itibaren e-irsaliye kullanma zorunluluğuna tabiiler. Aynı şekilde bizler için de 1 Haziran 2020 itibariyle e-serbest makbuz düzenlenmesi gerekiyor.  Bu sadece mali müşavirler için değil. Veteriner, doktor, avukat gibi serbest meslek gruplarını icra edenlerin hepsi 1.6.2020’de e-serbest meslek makbuzu düzenlemek zorunda. Kağıt tamamen kalkıyor” dedi.

“TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR SÜREÇ”

Başkan Aslan, “Türkiye için çok önemli bir e-dönüşüm süreci. Ama hala kamuoyunun farkında olduğunu düşünmüyoruz. Çoğu yerde geçmiyor. Aynı şekilde eğer e-fatura sistemine kayıtlıysanız dağın başında bir köye gidip süt aldınız. Ve ya canlı hayvan alıyorsunuz. Bunun kaydını tutup müstahsil makbuzu düzenlemeniz gerekiyor. Orada internet, bilgisayar, yazıcı olması imkansız. Bunlar nasıl gerçekleşecek? Bunlar hep muamma. Hala da bir karşılığı yok. Bunların da düzenlenmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“ERTELEME BEKLENMİYOR”

Dijital çağa ayak uydurmak gerektiğini söyleyen Aslan, “Bu düzenlemeler 3-4 yıldır erteleniyor. Yeni bir erteleme olacağını düşünmüyorum. Çünkü maliyetleri de çok yüksek. Devletimiz de çok sık seçim yaptığı için  iş adamlarına esnaflara yük olmasın diye yıllarca erteledi. Taslak halinde duruyordu. Ama diğer Avrupa ülkelerinden geri kalmamak ve entegre olmak için dijitalleşen dünyadan geri kalmamak için bunu da uygulamak zorundayız” dedi. Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu