GündemKöşe YazılarıNursima Akyürek

EBRU SANATINI ÇOK SEVERİM

Ebru sanatını çok severim. Bugüne kadar gittiğim sergilerde denk geldiğim ebru sanatında bende renklerin suda dansına tanıklık ettim. Dans ettim, ettirdim.

Ebru sanatı ile uğraşmak çok güzel. Tavsiye ederim. Ebru sanatını sadece kendim yapmakla kalmayıp Sizler içinde sordum. İstanbul’da ki ebru sanatının ebruli gözlerle bakan ebru öğretmenine teşekkür ederim.
Ebru sanatı özel olarak hazırlanmış su üzerine, fırça darbeleri ve yardımcı aletlerle yapılan desenlerin, kağıt üzerine aktarılma işlemi. Günümüzde güzel vakit geçirmek, kafa dağıtmak ve sanatsal ürünler çıkarmak isteyenler, hobi olarak ebru yapmayı deneyebilir. Son derece görsel olan bu sanatı SİZLER için sordum. Ne yapmalı ne etmeli…

Ebru sanatı görsel açıdan renkleri konuşturuyor ve bambaşka bir kapı açıyor her kağıtta.Su üzerine dökülen bir gözyaşı adeta su damlacıkları sizi anlatıyor yada farklı dünyaları…Bir şölen gibi çok renkli ve kıymetli bir sanat. Suyun üzerinde renk verme çalışmalarıyla yapılan süsleme sanatı Geleneklerimizde çok kullanılırmış. Bu sanatın önceleri kursları, eğitimleri yoğun şekilde bulunurken günümüzde sınırlı ve bazı yerlerde sayılı kişilerce yapılırmış. Halk eğitimlerde Balıkesir’de de olduğunu duymuştum. Aldığım bilgilere göre,Osmanlı döneminde uygulanan ebru sanatı, önemli bir iş kolu. Birçok kişiye kazanç sağlamış. Doğu topraklarından Avrupa’ya yayılmasıyla ebruya Avrupa’da, Türk kağıdı ismi verilmiş. Tüm dünya üzerinde ilgi çekmiş, uygulanmış ve sevilmiş bir sanat.

Ebru sanatı ile ilgili kısaca bilgi verdikten sonra gelelim yapılışına. Bunun için öncelikle tüm malzemeleri eksiksiz bir şekilde temin etmemiz gerekiyor. En önemli nokta malzemelerin kaliteli olması. Ne kadar iyi malzeme kullanırsanız, yaptığınız çalışma o kadar güzel olacaktır. Ebru sanatı için gerekli malzemeler ise şöyle;

Kâğıt: Emici özelliği çok iyi olan ve parlak olmayan kâğıtlar kullanılmaktadır. Sıklıkla birinci kalite hamurlardan elde edilen kâğıtlar kullanılır.

Su: Kitre, boy tohumu, deniz kadayıfı ya da salep gibi suyun yoğunlaşmasında etkili olan doğal malzemeler ile hazırlanır. Su kireçsiz, dinlendirilmiş olmalıdır ama musluk suyu iyiyse o da olabilir. Eski dönemlerde yağmur suyu kullanılmıştır.

Toprak Boya: Sanatın icrası için kullanılan boyalar, topraktan hazırlanmıştır. Topraklar, ezilmiş, elekle elenmiş ve suda süzülmüştür. Böylece kullanıma hazır hale gelmiştir. Günümüzde ise ezilmeye hazır, toz boyalar kullanılmaktadır.

Öd: Sıklıkla büyükbaş hayvanların safra keselerinden yapılmaktadır. Kese delinir ve içindeki öd süzülür. Kapta toplanan öd, benmari usulü kaynatılan suyun içinde 20 dakika bekletilir. Oluşan köpükler kaşıkla alınır. Kalkan balığının ödü de ebru için uygundur. Günümüzde bunlar hazır olarak satılmaktadır.

At Kılı ya da Gül Dalı: Fırça yapımında kullanılmak üzere tercih edilen at kılları genellikle yaşça ilerlemiş atların kuyruklarından elde edilir. Ancak yele kılları da kullanıma uygundur. Fırçalarda gül dalının kullanılması, dalın esnek olması nedeniyle ve kolaylıkla küf tutmaması nedeniyledir.

Tekne: İçerisine su ile karıştırılmış kitre konulan kap.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu