Köşe Yazıları

EBRU SANATIYLA HAYATA BAKIŞ

Ebru sanatını sever misiniz? İnsanları mutlu etme tutkunuz var mı? “Balıkesir Üniversitesi Görsel Sanatlar Topluluğu (BAÜN GST)” sanat atölyemizde ebru, resim, seramik sanatı sayesinde tanıştım bazı güzelliklerle. Çağış Yerleşkesi’nin tatlı hatıraları barındı yüreğimde. Sığır öd’ünden yapılan renk karışımıyla, hayvanın işkembesi misali içinden alınan öd sayesinde ebru boyalarına can gelir. İlk başta o yağlı koku iğrenç gelir ebruculara, sonrasında bu kokuya duyarsız kalırsınız. Bizim atölyemizdeki her malzeme de en doğalından, en kalitelisindendi. Ebru boyalarımız bazı ağaçların kökboyalarıyla bitkilerden hazırlanmıştı. Fırça sapları at kılından, fırçaların dalları gül dalından yapılmıştı. “Biz” adı verilen ince ve kalın uçlu demir çubuklarla ebrularımıza desen vermiştik. Çivilerden oluşan taraklarla, ‘taraklı ebru’ modelleri yapmıştık. Lale, papatya, karanfil, menekşe, battal ebru, kaplan gözü, şal ebru, bülbülyuvası, nazar boncuğu, daha birçok desen çalışması ve modellerle bembeyaz resim dosyası kâğıtlarını renklendirirdik. Kitre ile hazırlanan karışımda, çay kaşığıyla ölçtüğünüz beyaz kitreye su katınca bir çubuk/karıştırıcı eşliğinde hep saat yününde karıştırmanız gerek. Hangi yönde başladıysak o yönde çırpmak gerekiyor. Hatta hızlandırmak için mikser (çırpıcı) kullananlar, azıcık içine nişasta yahut tutkal atanlar da vardır. Ama en güzeli, bir şey katmadan ebru teknemiz için kitre hazırlamaktır.

Otuz yılı aşkın süredir Balıkesir’de ebru sanatıyla ilgilenen ebru sanatçısı ve atölye eğitmenimiz Neliman Hanım sayesinde rektörlüğe bağlı “Görsel Sanatlar Topluluğu” atölyemiz ve Karesi Halk Eğitimi Merkezi’ne bağlı “Hünerli Eller Ebru Atölyesi” çalışmalarımızla güzel çalışmalara imza atmıştık. Köy okulundaki öğrencilerime seramik yapımı anahtarlıklar, kitap okuma birincilerine ebru ayraçlar, ebrularımızla hediye kutusu ve defter kaplama, akrilik boyalarla taş boyama, ebrudan ipek kumaşa kravat ve şal yaparak sene sonu sergimize sunma, alçı üzerine ebru deseni yapıp kolyeler üretme, tuvale yapılan resim çalışmaları, portre çalışmaları, ebrularla satranç kutusu ve rulo dosya yapımı, çikolata kutularını ebru desenleriyle kaplama, bardak altlıklarını ebru ile kaplama, servis tepsisi yapımı, kaktüs çiçekleri için yaptığımız mini seramik saksılar, atölyeyle yapılan yıl sonu müze gezilerimiz, dönem başı kahvaltılarımız, yeni yılda pasta kesimi, yıl sonu yemeğimiz, atölyede her cuma beraber çalışıp eserler üretirken müzik ve yiyecek saatimiz eşliğindeki keyifli muhabbetler, yaptığımız her eserin tamamen bizde kalması, en kaliteli boya malzemeleriyle üniversitemizin biz öğrencilere destek olması, yeni arkadaşlar edinme, genç sanatçıları keşfetme, projeler, yarışmalar ve daha saymak isteyip de unuttuğum tüm güzel değerler benim hayata bakışımı değiştirdi.

Bazen bir sanatla, minicik bir ebru kâğıdına yazdığınız içten mektupları insanlara hediye etmenizle candan dostluklarınız başlar. İşte benim dünyam, güzel gören gözlerimdir bana sevgiyi aşılayan. Sanata bakan gözlerimle, işte benim dünyam!

İlgili Makaleler

 

 

 

ELİF YAVAŞ

 

TARİH= 13 Şubat 2020 – Perşembe

 

ŞEHİR = İvrindi İlçesi – BALIKESİR – TÜRKİYE

KONUM= İVRİNDİ ADLİYESİ

 

       NOT= “Balıkesir 4. Asliye Asliye Ceza Mahkemesi” Duruşma İçin, “Tercüman Bilirkişi” Olarak İlk Kez Duruşmaya Çıktığım Gün. Cezaevinden Gelen Sanık, Hakim ve Savcı Huzurunda Duruşmada Bilirkişilik Yaptım. Saat (16.00’dan 17.00’ye Ertelenen) Yarım Saatlik Adliyede Bilirkişi, Harici Görevim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu