Gündem

ECZACILAR YENİ ODASINA KAVUŞTU

30 Bölge Balıkesir Eczacı Odası’nın kendi mülkü olan Plevne Mahallesindeki yeni hizmet binası yarın açılacak. 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen, yapılacak açılış öncesi odaya dair merak edilenleri MERHABA okurlarıyla paylaştı.

Yeni Hizmet binalarında faaliyetlerine devam edeceklerini söyleyen30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen,“Odamız 1985 yılında kuruldu. İlk hizmet binamızı 1987 yılında faaliyete geçirmiştik. 1996 yılında ise ikinci hizmet binamıza geçtik. Burası ise bizim kendi mülkümüz olan üçüncü hizmet binamız. Daha önceki binalarımız çok küçüktü. Bizim 550 üyemiz var. 550 Üyemize hizmet vermekte zorlanıyorduk. Bizden önceki yönetimin aldığı bu arsaya biz 850 metrekare kapalı alanı olan ve bizce güzel olduğuna inandığımız güzel bir bina yaptık. Eczacılarımızın hizmetindeyiz. Binamızın giriş katında hizmet bölümü ve toplantı salonu var. Birinci kat başkanlık divanı ve ikinci kat 130 kişilik toplantı salonumuz var. Üçüncü katta ise eczacılarımızın buraya geldikleri zaman sohbet edip çaylarını içecekleri bir kafemiz var. Açılışımız yarın saat 16.00’da olacak. Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanımız Sayın Erdoğan Çolak da gelecek. Protokolümüzü de davet ettik. Güzel bir açılış olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN ANLAŞMALAR ECZANELERİMİZİ ETKİLİYOR”

Başkan Sertaç Özmen, “Odalarımız bölgelere göre ayrılıyor. Mesela Erzurum Eczacı Odamız 7 ile bakar. Ama Batı odalarımızda üye sayısı çok olduğu için çoğunluğu bir ile bakar. Biz bağımsız sadece Balıkesir ilindeyiz. Eczacıların eczane açtıkları zaman kayıtlarını yapıyoruz. Onların mesleki sorunları, vatandaşlarla ve kurumlarla olan sorunlarında hakimlik görevimiz var. Eczacının daha iyi bir hayat sağlayabilmesi için üst birliğimiz olan ve bizim delegelerimizden oluşan üst birliğimizin kurumlarla yaptığı anlaşmalar vardır. Türkiye genelinde 26 bin eczane var. SGK ile sözleşmeli. Bu da Türk Eczacılar Birliği’nin yaptığı sözleşme doğrultusunda. 13-14 bin eczacımız sıfır iskonto ile yapıyor. Bu Türk Eczacılar Birliği anlaşma yapmadan önce yüzde 5’ti. İlaç fiyatlarında geri çekilme olunca biz de iskontoları düşürdük. Her eczaneler anlaşma yapmak zorunda. Eskiden keyfiydi. Bu birliğin ve odaların çabası ile meydana gelmiş bir şey. Sözleşmeyi herkesle yapmıyorlardı. Şimdi yapıyorlar. Artık her isteyen her istediği yer ile istediği zaman sözleşme yapabiliyor. Artık işler bireysel ilişkilerle gitmiyor kurumsal ilişkilerle gidiyor. Eczacının bir problemi olduğu zaman bize geliyor. Biz de uygun çözümleri üretiyoruz ” dedi.

“3 MUZAZAALI ECZANE KAPATILDI”

Kiralık diploma ile açılan eczanelerin kapatıldığını söyleyen Başkan Özmen, “Muvazaalı eczaneler var. Muvazaalı eczane demek diplomayı satın alarak ya da kiralayarak yapılan işlemlerdir. Biz de yasaktır. Bu sene üç tane muvazaalı eczane kapattık. Bu bir katkıdır. Çünkü sahibi eczacı olmadığı zaman her türlü suistimale açıktır. Suistimal de ya vatandaşa yapılacak ya da devlete karşı yapılacak. Eczaneler açma kapama saatlerine kesinlikle uyar. Bu disiplini odamız sağlıyor. Biz pek çok zamanlar arabalarımıza biniyor eczane denetliyoruz. Nöbetçinin dışında açık olup olmayan var mı diye. Uymayan olursa savunmasını istiyoruz. Uymamaya devam ederse haysiyet divanına sevk ediyoruz. İlçelerimizden bir tanesinde uyulmadı ve üç gün meslekten men verdik. Devam ederse yasamız gereği 180 gün meslekten men cezası var. Bu şekilde 10-15 tane eczanemiz meslekten men cezasını aldı” şeklinde konuştu.

“BALIKESİR’DE 450 ECZANE VAR”

Balıkesir’de 450 eczane olduğunu söyleyen Özmen, “İlimizde 450 eczanemiz var. Eczane açmak isteyen her eczacı Eczacı Odası’na kayıt yaptırmak zorunda. 550 dediğimiz de kalan eczacılarımız kamuda çalışan ya da emekli olan eczacılarımız ile birlikte ortaya çıkan rakam” ifadelerini kullandı.

“İLAÇTA DIŞA BAĞIMLIYIZ”

İlaçta Türkiye’nin dışa bağımlı olduğunu söyleyen 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen, “İlaç fiyatları şu anda dipte. Dolara zam gelmesi ilaç sanayii ile SGK’yı karşı karşıya getiriyor. Türkiye ilaçta sabit kur uygulamasında. Şu anda EURO Sağlık Bakanlığı nezdinde 3,20. Yönetmelik gereği yasa senede bir defa revize ediliyor. Dolar ve EURO’ya gelen zam piyasayı etkiliyor ama ilacı çok fazla etkilemiyor. Devlet böyle bir şart koştu. Firmalar bunu kabul etti. Dolayısıyla ithal ilaçta sıkıntı çekiyoruz. Geçenlerde Sayın Bakanımız, “Grip aşısı geldi, herkes vurdursun” dedi. Sağ olsun ama eczane başına 7-8 tane verdiler. Balıkesir’de en az 20 bin aşıya ihtiyaç var. İlaçları ülkemizde üretmek lazım. Sağlık Bakanlığı’nın bir yerelleşme politikası var. Takdir de ediyorum. Arkasındayız. Ama geçen Milletvekillerimizden biriyle görüştüm. Yerelleşme yaparken çalıların arkasından dolaşmamak lazım. Bir firma yerelleşme adına kamu ürünlerini Türkiye’de üretmek üzerine anlaştılar. Aldığımız bilgiye göre bu firma ihaleyi aldıktan sonra ki bu ihalenin bedeli yıllık 1.2 milyar TL. bir Çin ile ortalık yapmış. Almanya’da bir laboratuvarda üretiyorlarmış. Yerelleşme olmadı tekelleşme oldu. Kaça mal olursa olsun Türkiye’nin yatırım yapıp bu tür ürünleri Türkiye’de üretmesi lazım. Aşı gibi koruyucu ürünler ve hayati ilaçlar var. Bunlar yurtdışından geliyor. Çok ciddi paralar ödüyoruz. Ham madde üretimimiz yok. Bir savaş durumunda vermiyoruz deseler yapacak bir şey yok. Yerli ilaç sanayimiz yüzde 20’lere indi. Adı Türk olabilir ama sahibi Türk firması değil. İlaçta dışa bağımlıyız. O yüzden Bakanlık yerelleşme kararı aldı. Türkiye herşeyi yapmaya muktedir. Belli teşvikler yaparak bunu başarabiliriz” ifadelerini kullandı.

“EN ÇOK KANSER İLACI SATILIYOR”

Başkan Özmen, “En çok kanser ilacı satılıyor. Sonra göğüs hastalıkları ile ilgili ilaçlar. Koah ve nefes darlığı ilaçları da çok satılıyor. Bunlar da pahalı ilaçlar. Yurtdışından geliyor. Her tarafımız kansorojen maddeyle dolu. Bir çok katkı maddesi var. Tarlalara attığımız gübrelerden kullandığımız ilaçlara kadar herşey kanseri tetikliyor” ifadelerini kullandı. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu