Edremit'te Zeytin Hasadında Sona Yaklaşıldı
Edremit'te zeytin hasadı sona yaklaşırken, kuraklığa rağmen yüksek rekolte ve zeytinyağı fiyatlarındaki indirim dikkat çekiyor.

Edremit’te Zeytin Hasadında Sona Yaklaşıldı
Yaklaşık 4 milyon zeytin ağacı ile Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Edremit Körfezi’nde zeytin hasadında sona gelindi.
Eylül ayında başlayan ve yaklaşık dört ay süren hasat dönemi, olgunlaşmış zeytinlerin toplanmasıyla sona ermeye başladı.
Kuraklığa Rağmen Rekolte Yüksek
Kuraklık ve yüksek sıcaklıkların etkili olduğu yaz ayları, bazı bölgelerde zeytin verimini olumsuz etkilerken, diğer bölgelerde üreticiler kaliteli ürünler elde etmeyi başardı. Bu yıl zeytin rekoltesinin yüksek olması nedeniyle zeytinyağı fiyatlarında indirim yapan bazı üreticiler, 5 litrelik tenekelerde sezon başında litresi 300-350 Lira bandında sattığı zeytinyağının litresini 250-275 liradan vermeye başladı.

Zeytin İşçileri Yağmur Çamur Dinlemiyor
Zeytinlerin toplanması için sabahın erken saatlerinde yola çıkan zeytin işçileri, soğuk ve yağmurlu havaya rağmen, kimi zaman çamurlu zeytin tarlalarında, büyük bir emekle zeytinleri topluyor. Yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerin hala daha geçerliliğini kaybetmediği Edremit Körfezi’nde de erkekler sırık olarak tabir edilen uzun sopalarla, zeytin ağacının en yüksek noktasındaki zeytinleri silkeliyor. Sırıkçı denilen erkek işçiler, bu sayede zeytinlerin zarar görmeden yere düşürülmesini sağlarken, kadın işçiler ise ağaçtan düşürülen zeytinleri tek tek topluyor. Büyük bir hiyerarşi içerisinde çalışan zeytin işçileri, öğle saatlerinde ateş yakarak hem ısınıyor, hem de yanlarında getirdikleri yemeklerini ısıtarak, hep birlikte öğle yemeğini yiyor.
“Oğlumu Evlendireceğim”
Zeytin işçisi Ümmühan Güler “yıllardır zeytin toplayarak aile geçimine katkıda bulunuyorum. Eşim bir fabrikada çalışıyor ama tek her şey ateş pahası olduğu için tek maaş yetmiyor. Oğlum askerden gelince onu evlendireceğiz. Onun için de ben de buralarda çalışarak para biriktiriyorum” dedi.

Haber: K. Ceren Yıldırım Köse
Pazar Tezgahlarında Hareketlilik! Zeytinler Sele Sele Satıldı