GündemEğitim

Eğitim Sen Şube Başkanı Şahin “Temel Sorunlar Acilen Değişmeli”

Eğitim Sen Şube Başkanı Şahin “Temel Sorunlar Acilen Değişmeli”

 

Eğitim Sen Balıkesir şube Başkanı Gürbüz Şahin eğitim sisteminin kademelerini ve üniversitelerin uzun süredir yıkımla karşı karşıya olduğunu söyledi.

 

Tek adam rejimi ile siyasal hedeflere ulaşma çabası ile siyasal tercihlerin ve antidemokratik uygulamaların yaşandığını belirtti.Şahin yaptığı yazılı açıklamada, “ Yapılan tercihlerin ülkeyi ve üniversiteleri ne kadar geriye götürdüğü, üniversitelerimizi büyük bir belirsizliğe ve yıkıma sürüklediği açıktır.”dedi.

DEĞİŞMESİ GEREKEN TEMEL SORUNLAR

Akademik özgürlükleri ortadan kaldıran, ihraç ya da işten atma politikalarıyla üniversitelerin içini boşaltan uygulamaların arttığı bir dönemde bütün demokratik itiraz ve kitlesel karşı çıkışlara rağmen iktidarın arka bahçesi haline getirilmek istenmesi kabul edilemez diyen Şahin açıklamasında şunları söyledi: “  Eğitimden beklenen amaçların gerçekleşmesi, eğitimde ve yükseköğretimde personel açıklarının kadrolu istihdamla kapatılması, eğitimin ve yükseköğretimin niteliğinin yükseltilmesi, fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilmesi, akademik ve idari personel açıklarının giderilmesi, öğrencilerin barınma sorunu, akademik personelin kadro sorunu ve diğer temel sorunlar için mevcut bütçe anlayışının acilen değişmesi gerektiği açıktır.”

“TOPLUMSAL ÇIKARLAR GÖZETİLMELİDİR”

Şahin ayrıca, “ İktidarın başından itibaren benimsediği piyasa merkezli eğitim ve yükseköğretim sistemi, yaşamın her düzeyinde rekabeti, hizmetin bedelini ödemeyi, üniversitelerin ‘şirket’, üniversite öğrencilerinin ‘müşteri’ haline getirilmesini hedefleyerek, toplumsal eşitsizliği daha da derinleştirmektedir. Üniversite öğrencileri büyük bir ekonomik krizin etkilerinin halkı yoksullaştırdığı bir süreçte eğitime başlayacaklar. Barınma, beslenme ve ulaşım başta olmak üzere bir çok sorun çözüm bekliyor. Sosyal devletin yerini, cemaat, tarikat, vakıf gibi gerici yapılar almış durumdadır. Yapılması gereken, kamusal kaynakların yine kamusal bir hak olan eğitim için, özel çıkarlar değil, toplumsal çıkarlar gözetilerek değerlendirilmesi ve sadece eğitimde ve yükseköğretimde değil, bütün alanlarda kamu harcamalarının payının belirgin bir şekilde arttırılmasıdır.”dedi. Şahin şehrimizde de durum farklı değil diyerek, “  Balıkesir Üniversitesi’nde yaşananlar, siyasi iktidar ve YÖK düzeninin sonuçlarıdır.  Liyakat ve akademik yeterliliğin yerini siyasal kadrolaşma, yozlaşmış ilişkiler ve itaat kültürü alırken, eğitim ve bilim özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırıldığı, karar alma sürecine üniversite bileşenlerinin dâhil edilmediği bir yönetim anlayışı hâkim kılınmış durumdadır”dedi.  Ayrıca açıklamasında Yerel ve Ulusal Basında Yer Alan Kişiye Özel Kadro İlanlarına dikkat çekti. Haber: Yoldaş Kocaer

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu