GündemTürkiye Gündemi

Eğitim Ve İstihdam Hedefli RE-You Projesi’nin Açılışı Yapıldı 

Eğitim Ve İstihdam Hedefli RE-You Projesi’nin Açılışı Yapıldı

Türkiye’de Kalkınma girişimlerinin gücü hissediliyor. Balıkesir bu kez GMKA ev sahipliğinde gerçekleştirilen RE-You Projesi ile, ‘Yenilenebilir Gençlik Enerjisi’ile öne çıkacak. Türkiye’de Güney Marmara Bölgesi Balıkesir-Çanakkale enerjide birinci sırada geliyor.

Yenilenebilir Enerji ve İstihdam Konferansı bugün Balıkesir’de Avlu’da gerçekleştirildi.Yenilenebilir Enerjide GMKA’nın potansiyelli konusunda bölgenin lideri olan Güney Marmara, rüzgâr, enerji ve biyogaz gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında gençlerin enerjisinin çıkış noktasını belirliyor.

Enerji Alanında Ciddi Hamleler Gerçekleşiyor

Balıkesir yurtdışından ve yurtiçinden yenilenebilir Enerji’de hedef koyanları destekçilerini ve yatırımcıları ağırladı.

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak proje ile ilgili yaptığı konuşmada, alternatif enerji kaynaklarının Dünya üzerinde tükenmekte olduğuna dikkat çekti. Vali Şıldak, “Yeraltı kaynakları,  su kaynaklarının tüketilecek olmasıyla birlikte bir nokta sonra alternatiflerinin üretilmesi adına yoğun çaba sarf ediliyor. Türkiye’de hükumetimizin uyguladığı destekler, üniversitemizin girişimleri, Kalkınma Ajanslarının yenilikçi yatırımları gözetleyerek, bu alanda adeta öncülük eden sanayicilerimizin girişimleri ile ülkemizde de yenilenebilir enerji sektöründe ciddi hamleler yapıldığını görmekteyiz. Balıkesir bu konuda ülkemizde öncü şehirlerden biridir. Balıkesir rüzgar enerjisi konusunda epey yol aldı.

Ülke üretimimizin önemli bir kısmı bu topraklarda üretiliyor. Coğrafya ve iklim buna müsait bir ortam sunuyor. Rüzgâr enerjisi, enerji, biyogaz konusunda elbette ki bu çalışmanın burada yapılıyor olması ve insan gücünün genç istihdamının bu alanda yeterlilik belgesi kazanacak olması, Üniversitelerimizin bu işin içine girecek olması, Çalışma Bakanlığımız tarafından destekleniyor olması, AB tarafından projelerin destekleniyor olması mutluluk verici. Bu gelişmeleri destekliyoruz. Üniversitelerimizin yükü ağır. Proaktif yöntemle geliştirecekleri bir sistemle, Kalkınma Ajansının bu destekçiliğini sürdürmeli. Sanayi anlamında da bu alanda bölgeye yatırım yapılması önemli. ”dedi.

Güney Marmara Enerjide Liderliği Sürdürüyor

Projeye ilişkin Balıkesir GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç açılışta şöyle konuştu: “Burada bizi bir araya getiren RE-You projesi mazisi geriye giden önemli bir proje. Kendim yaklaşık 10 yıldır kalkınma ajansında çalışıyorum. Bölgemiz için ne yapabiliriz diyerek yola çıkmıştık. Bugünlere birlikte geldiğimiz ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bölgemiz için bir hedefimiz vardı. Balıkesir, Çanakkale’nin zaten sahip olduğu potansiyeli, üretim kariyer merkezi üretim anlamında bölge sanayisinin yatırımının burada yapılarak cazibe merkezi haline gelmesiydi. Üretim anlamında ciddi bir yere gelindi. Bölgemiz Türkiye’de yenilenebilir enerjide birinci konumda. Bu potansiyelin daha da büyüyeceğini düşünüyoruz. İstiyoruz ki sektörün temsilcileri sadece bölgemiz değil, İstanbul İzmir’den de katılımcılarımız var. Bölgemiz yenilenebilir enerji konusunda makine ekipman noktasında da bir ham olsun. Bir merkez olsun. Güvenlik anlamında da stratejik bir konumdayız ”

Yücel Yılmaz “Evrilmeyen Devrilir Talih Kuşu Ayağımıza Geldi”

Proje açılışında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da bir konuşma yaptı. Başkan Yılmaz, “İklim değişikliği ve enerji ihtiyacı bir gerçek ve bu noktada zararsız enerji bizim için önemli. Balıkesir 1 milyon 260 bin sabit ikametgâhı olan bir şehir. Turizm ve daimi olmasa da 6-8 aylık kullanan çok ve ortalama nüfusumuz 2binin altına düşmüyor. Biz yaklaşık yılda 400 bin tona yakın evsel atığı toplamak zorundayız. Bu alanda metan gazı patlama vb ihtimallerini düşünürsek yenilenebilir enerji ile bunları yakarak toplanan çöpü düzenli olarak enerjiye dönüştüren bir tesisimiz var. Biyogaz ile ilgili 6 lisans almış ve enerji hatlarına bağlanmış biyogaz tesisimiz var.

Sayının artması için mecliste gerekeli çalışmaları da yapıyoruz. Balıkesir’de yüzde 17’lerde bildiğimiz yüzde 24’e çıkmış. Bu gösteriyor ki bölgemiz rüzgâr alıyor. Devletin yetkilendirdiği ölçüde güneş enerjileri de kullanılmaya başlandı. Meslekler, iklimler değişiyor evrilmeyen devrilir. Kaybolan son 10 yıldaki meslekler diye izlediğim bir videoda dev firmaların sofistike eğitimden geçtikleri meslekler birden kayboluyor. Yenilebilir enerjide sektörde hayat ve gelecek var denilecek bir sektör. Güneş panelleri küçülüp esnek olabilir. Rüzgar gülleri küçülebilir ama bu sektör fosil atıklardan hiçbirşeyi kirletmeden yenilenebiliyor olmak var. Biogaz gibi sektörlerinde sürekli güncellenmesi gerekiyor. Talih kuşu ayağımıza gelmiş üniversitelerimize büyük iş düşüyor ”dedi.

Dsc 0045

Bölgenin Potansiyeli Daha da Büyüyor

Güney Marmara Bölgesi Re-You Projesi İle  Yenilenebilir Enerji Sektöründe Eğitim Ve Kariyer Merkezine Dönüşecek. Belgelendirilebilir bilgi ve becerileri gençlere sağlayarak onların yenilenebilir alanda iş bulmalarını sağlamak amacıyla GMKA koordinatörlüğünde AB’den katılım öncesi mali yardımla sosyal destek alınıyor. RE-You Projesi, eğitim ve istihdam çerçevesinde yapılacak çalışmaları kapsıyor. Proje, Üniversitelerde mesleki eğitim kapasitesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi gibi ayrıcalıkları da içinde barındırıyor. Projede rüzgâr, güneş ve biyogazı gibi malzemelerde AB tarafından sağlanıyor.Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, program otoritesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Sektörel Operasyonel Programı çerçevesinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi” (RE-You) projesi, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük potansiyele sahip olan Güney Marmara Bölgesi’nin bu alanda dünyanın önde gelen eğitim merkezlerinden birisi haline gelmesini amaçlanıyor.

Üniversiteler İşbirliği İle Gerçekleştiriliyor

Projede Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliği kapsamında faydalanıcı diğer kurumlar. Güney Marmara Bölgesi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretim potansiyeli en yüksek bölgesi. Rüzgar, biyogaz ve fotovoltaik gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin olan bölgede üretim faaliyetleri yapılırken yenilenebilir enerji sektöründe kullanılan makine ve teçhizat üretimi de yaygınlaşıyor. RE-You Projesi, eğitim ve istihdam çerçevesinde yapılacak çalışmaları kapsıyor. Yenilenebilir enerji alanında kariyer yapmak isteyen gençleri, yatırımcılar ve iş verenleri, sivil toplum kuruluşlarını, uluslararası platformları, üniversiteleri, kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getiriyor.

Hedef, Nitelikli Belgeli Genç İstihdam

Teknik bölümlerden mezun 18-29 yaş arasındaki 480 gence yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilmeleri için gerekli niteliklerin kazandırılması hedefleniyor. Hayat Boyu Öğrenme Programları geliştirilerek yenilenebilir enerji alanında teknik eğitim, kariyer eğitimi, Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışma Belgesi (EKAT) eğitimi verilecek. Eğitimler tamamlandıktan sonra kursiyerlere sektörel staj imkanları sağlanacak.

Ulusal Meslek Standardı İle Sürekli Gelişim

Kariyer Odaklı Kişisel GelişimEnerji Sektörünün mevcut durumunu analiz etmek için İstihdam Piyasası Analizi çalışması yapılarak rüzgâr, fotovoltaik ve biyogaz alanlarında sektörün kapasitesi tespit edilecek. Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezleri, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK) başvurarak rüzgar, biyogaz ve fotovoltaik enerji sistemleri alanlarında yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları oluyor. Yenilenebilir enerji alanında oluşturulan Ulusal Meslek Standartları doğrultusunda Sürekli Eğitim Merkezleri yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları olduktan sonra bölgede test ve belgelendirme sürecini yürütecek.

Bu süreç devam ederken ulusal seviyede biyogaz, rüzgar ve fotovoltaik alanındaki meslek standartlarının ve yeterliliklerin yeniden incelenmesi sağlanacak. Bunların yanı sıra her iki Üniversitede Global Wind Organisation (GWO) tarafından akredite edilen eğitim merkezleri kurulacak olup, rüzgar alanı kursiyerlerine Temel Güvenlik Eğitimi (BST) verilecek. Kariyer odaklı kurslarla kişisel gelişim desteklenecek. RE-You projesinin açılış toplantısı Avluda gerçekleşirken,projenin tanıtımına Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AB Türkiye Delegosyonu Birinci müsteşarı Bay Gutierrez Hidalgo,Rektör Yardımcıları ve meslek oda başkanları ile kamu kurumları, iş dünyası katıldı. Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu