GündemEğitimKöşe Yazıları

EĞİTİM YAŞANAN KAOSUN NEDENİ NE ?

Eğitim egemen sınıfların düzenlerini sürdürmek için kullandıkları bir araçtır. Tüm ülkelerde eğitime egemenlerin bakış açısı budur.

Eğitim egemen sınıfların düzenlerini sürdürmek için kullandıkları bir araçtır. Tüm ülkelerde eğitime egemenlerin bakış açısı budur. 12 Eylül’den başlayan “Türk-İslam sentezine” dayalı eğitim anlayışı benimsenmiş devamında da 16 yıldır AKP iktidarı sürdürmektedir. AKP’nin en başarısız olduğu alanın (kendi açıklamaları) eğitim olduğunun gerçeğini kendileri de itiraf etmektedir.

Toplumun tüm kesimleri eğitimde yaşanan belirsizlik ve altüst oluştan memnun değildir. Sürekli değiştirilen sistem ve müfredat aracılığıyla eğitim hızla bilimsellikten uzaklaşmaktadır. Hazırlığı ve çalışması yapılmadan uygulanan sistem değişiklikleri ve müfredatta yapılan oynamalar eğitimi içinden çıkılmaz duruma getirmiştir. Eskiden hükümet değişikliklerinde yaşanan değişimler AKP iktidarı ile birlikte bakan değişikliğine dönmüştür.

Eğitim politikaları oluşturulurken göz önüne alınması gereken kriterler yok sayılmaktadır. Eğitim evrensel bir değerdir oysa ülkemizde millileşme adı altında uygulamalar söz konusu. Eğitim hızla bilimsellikten uzaklaştırılmakta doğmalar, itikatlar, inançlar üzerinden olaylar ve tarih açıklanmaya çalışılmaktadır. Örnek olarak Çanakkale Zaferini verebiliriz. Dünyada evrim teorisini müfredattan çıkaran Suudi Arabistan ve biz varız Evrim teorisi yok sayılarak insanın varoluşu, tek taraflı olarak yaradılışçılık olarak kabul ettirilmek istenmektedir.

Ülkemizdeki eğitim cins ayrımcıdır. Kadını iş yaşamından uzaklaştıran, eve hapseden, çocuk ve yaşlı bakımını üstlenen, ev işlerini yapan kişi olarak anlatılmaktadır. İlkokul ders kitaplarında resim ve yazılarla bunu açıkça görmekteyiz. Özellikle 4+4+4 sisteminden sonra zorunlu din dersleri ve “seçmeli” zorunlu din dersleriyle öğrencilere dini eğitim verilmektedir. Sorun tek başına bu eğitimim verilmesi değil, şekli ve niyetindedir. Verilen bu eğitim de tekçi anlayışla (islam-sünni) anlatılmakta. Farklı din ve mezheplerden olan öğrenciler yok sayılmaktadır. Eğitimde laikliğin kırıntılarına bile tahammül edilmemektedir.

Kız erkek sınıfları, okulları, kantin sıraları karma eğitimin kaldırılması için verilen önergeler ve tavsiye kararları niyeti ortaya koymaktadır. 16 yıllık AKP iktidarı döneminde okula başlayan hiçbir öğrenci başladığı sistemle okulundan mezun olamamıştır. 4+4+4 sistemi ile ortaokula başlayanların bu sene TEOG sınavına girecekken bir gece TV programında Cumhurbaşkanının bu sistemi beğenmediğini kaldırılması gerektiğini söyleyince Milli Eğitim Bakanı ile aynı anda TEOG sistemin kalktığını  öğrenmiş olduk. Görüyoruz ki eğitimde yaşanan değişimler ve dönüşümler plansız, bilimsel hazırlığı olmadan kişisel tercihler üzerinden değişmektedir.

Bu nedenle eğitimin içinde bulunduğu bu vahim tabloyu düzeltebilmek zor gözüküyor. AKP’nin dünya görüşüne uygun muhafazakar toplum yaratma, Cumhurbaşkanının kindar dindar gençlik yetiştirme arzusunun eğitimdeki yarattığı tahribatı PİSA sonuçlarında net görüyoruz. Bilgi toplumu olmadan hızla uzaklaşıyoruz. Sınav odaklı eğitim sistemi gençliği okumayan, sosyalleşmeyi internet üzerinden chat yapmak zanneden, oyun oynamayı klavye olarak gören nesil yetiştiriyoruz. Eğitim çocukların gelişmesini sağlaması gerekirken tam tersine araştırmayan, sorgulamayan, okumayan, eleştirmeyen kuşak yetişiyor.Olan ülkenin geleceği olan çocuklarımıza oluyor, kaybediyoruz. UNUTMAYINIZ!!!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu