Köşe Yazıları

EĞLENCE VE OYUN ALANLARI DEDİKODULARI

Bizim kültürümüze de oldukça işlemiş olan panayır kültürü nasıl ortaya çıkmış,günümüzde en gelişmiş panayırlar nerede ve ne boyutta hiç merak ettiniz mi? İlk olarak panayırlar insanların sokaklarda biraraya gelip eğlendikleri ve mal alıp satmak için bir nevi pazar yeri oluşturdukları eğlencelikler olarak kurulmuş.Özellikle ortaçağda panayırlar ayrı bir önem taşıyormuş.O dönemde insanlar kurulacak olan panayırlara günler öncesinden hazırlıklar yapıyorlarmış. Daha sonraları panayırların yerini fuarlar,sergi alanları,lunaparklar ve devasa büyüklükte ki oyun alanları almış.Şimdi gelin bu tarihi organizasyonların enlerine bir göz atalım;

  • Dünyada bugüne kadar yapılan en etkili fuar 1851 yılında yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı Büyük Londra Fuarı olmuş.Dünyada ki en büyük eğlence parkı ise ABD’de bulunan Coney Adası üzerine 1900’lü yıllarda kurulmuş. ABD’de yapılan “Hayvan Krallığı” isimli eğlence parkı milyar dolarlık bütçesi ile bugüne kadar yapılan en pahalı eğlence parkı olarak tarihe geçmiş.
  • 1851 yılında Londra’da düzenlenen “Büyük Sergi”,Kristal Sarayı içine inşa edilen alanda yapılmış ve bütün dünya üzerinde bilinen makinelerin gösterilmesi ve tanıtılmasını amaçlamış.Bu sergi Viktorya dönemi endüstriyel lunaparkı olarak tarihe geçmiş.
  • Florida’daki Disneyland şuanda dünya üzerindeki en büyük eğlence parkıymış.Parkın en çekici özellikleri arasında yeniden canlandırılan eski hikayeler ve güncel çizgi film karakterleri bulunuyormuş.Mutlaka gidip görmek istediğim bir yer olduğunu söylemeliyim. Şimdilerde dünyanın birçok noktasında farklı şubeleri olan bu eğlence parkının en çok ziyaret edildiği yer ise Japonya’nın Tokyo şehrinde kurulu olanıymış.Buraya yılda 17 milyondan fazla insanın ziyaret ettiği söyleniyor.
  • Dünyanın en büyük dönme dolabı olan “Londra Gözü” 2000 yılında hizmete açılmış. En yüksek tepesi olan 135 metreden Londra’yı kuşbakışı izlemek için insanlar akın akın bu aleti ziyaret ediyorlarmış.
  • ABD’nin Ohio bölgesinde hızlı tren dediğimiz Roller Coasterler bulunuyormuş.Tabiri caizse bu bölge adrenalin arayan eğlence tutkunları için hızlı trenlerin adeta cennetiymiş.ABD’de toplamda 427 tane Roller Coaster varmış.Dünyada Amerikadan sonra en fazla Roller Coaster olan ülke 144 tane ile İngiltereymiş. Dünyada ki en hızlı Roller Coaster olan “Süpermenin Kaçışı Treni” ise Kaliforniya’da 6 yıldızlı Bayrak Dağı üzerine kurulmuş.125 metre yüksekliğe çıkan bu tren saatte 160 km hızla adrenalin arayanlara unutulmaz anlar yaşatıyormuş.

 

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu