Gündem

EKLEM YIPRANMASINA ÇARE OLDULAR

Eklem kıkırdağının yok olmasıyla ortaya çıkan eklem yıpranması (artrozu), istirahat, ilaçlar, fizik tedavi, baston kullanımı ve eklem içi enjeksiyonlar gibi yöntemler ile tedavi edilemiyor.

Yürüme, merdiven çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerini ileri derecede kısıtlayan, şiddetli ağrıya neden olan bu durumun tedavisi ancak diz protezi cerrahisi ile mümkün oluyor. Özel Sevgi Hastanesi Ortopodi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Bozhan, diz protezi uygulamaları hakkında bilgi verdi.

“Sağlık hizmetlerindeki iyileşmeler ve yaşam süresinin uzaması sonucu diz protezi cerrahisi de gelişmektedir. Primer Diz Protezi özellikle dejeneratif ve inflamatuar Artritlerde sıkça uygulanmaktadır. Protez endikasyonu konulan hastalarda şikayetler, ağrı, hareket kısıtlılığı ile birlikte fonksiyon kaybı ve deformitedir. Diz Osteoartritinde (kireçlenmesinde) en sık karşılaşılan deformite, varus (Dizin iç tarafının daralması ve bacaklarda içe eğrilik oluşması) olup Romatoid Artrit’te bunun tam tersi valgus deformitesi izlenmektedir. Primer Diz Protezi’nde amaç ağrının ortadan kaldırılması, artan hareketler ile fonksiyonun geri kazanılması, bozulan mekanik aksın düzeltilmesi, eklem çizgisinin korunması, bağ dengesinin sağlanmasıdır.

Diz protezi operasyonlarında yumuşak doku dengesi çok önemli

Diz protezi ameliyatları kemik ameliyatı gibi yorumlansa da yumuşak doku dengesi çok önem kazanmaktadır. Ameliyatta düzgün bir cilt ve doku kesisi yapılmalı, protez düzgün yerleştirilmeli ve yumuşak doku dengesi sağlanmalıdır. Kemik kesisi düzgün olduğunda protez iyi yerleşir ve gevşeme olasılığı düşük olur.

Operasyon öncesi iyi bir planlama şart

Biz diz protezi uygulayacağımız hastalarda operasyon öncesi iyi bir planlama yapıyoruz. Hastanın muayenesini, hatta anestezi altında muayenesini önemsiyoruz. Operasyonda hastanın lehine olacak protezin kalitesinden ödün vermiyoruz. Operasyon esnasında kemik kesilerini düzgün yapıyor, kanama kontrolünü önemsiyor, yumuşak doku dengesini sağlıyoruz. Ayrıca operasyonun başarısı için ameliyat sonrası yara bakımını kendimiz takip ediyor, diz eklem hareketini erken başlatıyoruz. Hastaya operasyon sonrası emboli önleyici ilaç tedavisi ve 24 saat boyunca kilosuna uygun antibiyotik tedavisi veriyoruz. Hastanın en kısa sürede yürümesini amaçlıyoruz. Ameliyat sonrası birinci gün pasif eklem cihazına koyduğumuz hastayı 2.gün destekle yürütüyoruz. Genelde 5. gün hastamızı taburcu ediyoruz. Hastanın iyileşme süresince takiplerini özenle sürdürüyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu