GündemEkonomiTürkiye Gündemi

EKONOMİ YÖNETİMİNE DİSİPLİN

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni hükümetin ekonomi yönetimi, uluslararası arenada yoğun bir trafik izleyecek. Mali disiplene odaklanacak olan Albayrak temel yapısal sorunları ele alarak çözüm üretecek.

Yeni kabinenin ve ekonomi yönetiminin ismi olan Bakan Albayrak enflasyon, işsizlik ve cari açığa yönelik çalışmalar gerçekleştirecek. Yeni Bakan Albayrak’ın 21-22 Temmuz’da Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenecek G20 Maliye Bakanları Toplantısı’na katılması öngörülüyor.

VERGİ EŞİTSİZLİĞİ VE İSTİHDAM

“G20 üyesi ülkelerden bakanlar, merkez bankası başkanları ile Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılacağı toplantıda, küresel ekonomi, teknolojik değişimin ekonomiler üzerindeki etkisi, özel sektörün altyapı yatırımlarına katılması, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme çerçevesi, uluslararası finansal mimari, finansal düzenlemeler, vergi, eşitsizlik ve istihdam konularının ele alınması bekleniyor.”

DÜNYA BANKASI VE IMF TOPLANTILARI

Ekonomi yönetiminin uluslararası arenada boy göstereceği önemli toplantılardan biri de Dünya Bankası Grubu ve IMF ortaklığında 8 Ekim’de başlayan ve 14 Ekim’de Endonezya’da düzenlenmesi beklenen toplantıya, Bali Adası ev sahipliği yapacak. Ulusal çeşitli ekonomi haber kaynaklarına göre Toplantıya, bankaya ve fona üye 189 ülkeden maliye bakanları, basın çalışanları, özel sektör temsilcileri, bankacılık alanında uzmanlar, akademik kuruluşlarla sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan toplam 12 bin ila 15 bin kişinin iştirak etmesi bekleniyor.

Toplantılarda, küresel ekonomik görünüm, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve yardımların etkinliği gibi küresel finansal ve ekonomik gelişmeler ele alınacak. Gözlerin odaklanacağı adreslerden biri de kredi derecelendirme kuruluşları olacak. Geçmişte Türkiye ekonomisine yönelik kararlarıyla tartışma yaratan söz konusu kuruluşların daha objektif raporlar açıklaması beklentisi müteaddit defalar ifade edilmişti. Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings’in 13 Temmuz’da, Standard&Poor’s’un (S&P) 17 Ağustos’ta Türkiye ekonomisine ilişkin not değerlendirmelerini açıklaması bekleniyor. Bunların da aralarında yer aldığı uluslararası kuruluşların temsilcileriyle yapılması beklenen görüşmelerde, yeni hükümetin hayata geçirmeyi planladığı reformlarla bunların makroekonomik göstergelere etkisinin anlatılması, yatırımcılara sunulan fırsatların tanıtılması hedefleniyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu