Berberde Çırak Yok Kiralar Uçtu
Balıkesir Berberler Odası Başkanı İbrahim Demirer berberlik konusunda usta çırak ilişkisi ve geçmiş berberlik faaliyetlerine göre bugünkü berberlerin kiralarla boğuştuğunu söyledi.

Berberde Çırak Yok, Kiralar Uçtu
Yıl 2025 Ama Pandemi Berberleri Vurdu, Evde Tıraş Arttı
Balıkesir Berberler, Kuaförler Odası Başkanı İbrahim Demirer, sektörün giderek artan sorunlarına dikkat çekti. Uzun çalışma saatleri, çırak eksikliği ve sosyal güvencelerdeki eşitsizliğin küçük esnafı zora soktuğunu söyledi.
“Primimizi Ödüyoruz, Ama Karşılık Alamıyoruz”
İbrahim Demirer, berberlik mesleğinin görünenden çok daha ağır bir yük taşıdığını ifade etti: “Devlet memuru rapor alıyor, maaşını alıyor. Biz esnafız; bugün dükkanı açmazsak, aç kalırız. Kaza geçirsek, 6 ay ne yiyeceğimiz belli değil. Sigorta primimizi ödesek bile faydalanamıyoruz. Bu adaletsiz sistemin değişmesi şart.”
“Çırak Yetişmiyor, Makas Arası Açılıyor”
Demirer, çırak sayısının hızla azaldığını, mesleğe ilginin düştüğünü ve yeni neslin zanaatla büyümediğini dile getirdi: “Çocuklar artık çırak olmak istemiyor. Küçük esnafın sonu gelirse, bu meslek de biter. Üstelik dükkan kiraları hızla artıyor. Bu gidişle birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalabilir.”
“Berberlik Bir Sanat, Ama Ayakta Bir Meslek”
Mesleğin zorluğuna da değinen Demirer, berberliğin sadece saç-sakal kesmekten ibaret olmadığını vurguladı: “Sürekli ayaktayız, sürekli insanlarla iletişim halindeyiz. Sadece traş etmiyoruz, bir nevi psikoloğuz. Müşterinin moralini düzeltmek de bize düşüyor.”
“Eskiden Usta Sertti, Şaka Bile Dayakla Biterdi”
İbrahim Demirer, meslekte çıraklık günlerinden ilginç bir anısını şöyle paylaştı: “Bir gün dükkâna gelen astsubay, ustamın baldızı var mı diye sordu. Ben de cevap verdim, şaka sandım. Astsubay silahını çıkardı, gülüştük ama usta ciddiymiş; beni dövdü, kaşım yarıldı. Eve gidince aileme söyleyemedim Ne oldu deyince ‘bisiklete çarptım’ dedim.”
“Pandemi Evde Tıraşı Öğretti, Berberler Zarar Gördü”
Pandemi sürecinin berber esnafını ciddi şekilde etkilediğini de hatırlatan Demirer: “Aylardır dükkân kapalı kaldık. İnsanlar evde tıraş olmayı öğrendi. O alışkanlık bir kesimde hâlâ devam ediyor. Sakal tıraşı artık azaldı, sadece saç tıraşı devam ediyor. Ekonomik krizden dolayı da memurlar tıraş aralığını uzattı.”
“Berberlik Yeni Yeni Değer Görüyor”
Tüm zorluklara rağmen berberliğin bugün daha çok saygı gördüğünü söyleyen Demirer, mesleğin hak ettiği değeri bulması için sosyal güvenlik ve ekonomik desteklerin artırılması gerektiğini belirtti.