GündemEkonomiSiyasetTürkiye Gündemi

‘Elektrik Şirketleriyle Görüşün 84 Milyon İçin Çözüm Üretin’

‘Elektrik Şirketleriyle Görüşün 84 Milyon İçin Çözüm Üretin’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; dün gerçekleştirilen yüzde 15 oranındaki zamla birlikte elektrik üretim amaçlı santrallerin kullandığı doğalgaz tarifesine bu yıl içerisinde toplam yüzde 55’in üzerinde zam yapıldığını belirterek, “Bu zamlar; 1 Ekim’de elektrik faturalarına yapılacak ve doğrudan vatandaşa yansıtılacak fahiş bir zammın habercisi. İktidar isterse bu maliyet artışını vatandaşa fatura etmeyebilir. Önümüzdeki ay iktidarın şirketleri mi yoksa vatandaşları mı kollamayı tercih edeceğini birlikte göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında dün itibariyle doğalgazdan elektrik üreten santrallere yapılan yüzde 15 oranındaki doğalgaz zammının vatandaşlara elektrik zammı olarak yansıyacağına işaret etti. CHP’li Akın, ayrıca özetle şunları dile getirdi:

İKTİDAR ELEKTRİK DESTEĞİNİ İTİRAF ETTİ

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun elektrik faturalarındaki vurguna dikkat çektiği sosyal medya paylaşımı üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık bildiğiniz gibi elektrik desteği alan hane sayısını açıklamak zorunda kaldı. İktidar 2,1 milyon haneye ayrıca yani yaklaşık 8,5 milyon vatandaşımıza elektrik tüketim desteği verildiğini itiraf etti.

BEŞ DEFA SORDUM CEVABI SAKLADILAR

Bu; Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik buhranı açık seçik ortaya koyan bir veridir! Bu veriyi, yani kaç vatandaşımızın elektrik faturalarını ödemek için devletten destek aldığını sorumlu olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına tam 5 kez sordum. Cevaplamadılar; sakladılar. Çünkü milyonlarca insanımız elektrik faturasını ödeyemediği için saklamak zorunda kaldılar.

HER 12 HANEDEN BİRİ MUHTAÇ DURUMDA

Destekleri oy devşirmek için kullanıyorlar. Çünkü bize gelen bilgilere göre çok sayıda ihtiyaç sahibi vatandaşımız bu desteğe müracaat ettiği halde alamıyor. İktidara ‘Salgın sonrası elektrik tüketim desteğinden yararlanan var mı?’ diye sordum. Sus pus oldular! Şimdi Sayın Bakan Derya Yanık çıksın açıklasın! Bu ülkede kaç yoksul var? Kaç kişi evine ekmek götüremiyor? Kaç hane karanlıkta kaldı? Evini ısıtamadı? Bu iktidar döneminde vatandaşlarımız yoksullaştı ve ülkemizde her 12 haneden biri muhtaç duruma geldi.

ENERJİ BAKANLIĞI DA YANIT VERMİYOR

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’e de her ay düzenli olarak yılbaşından bu yana soruyorum. ‘Türkiye’de kaç mesken, kaç ticarethane, kaç sanayi, kaç tarımsal sulama elektrik abonesi faturasını ödeyememiştir? Tek bir cevap yok! Aynı şekilde doğalgazı kesilen vatandaşlarımızı soruyorum, Bakan sus pus! İktidar müjdelerin arkasına saklanıyor, ayrıca zam üstüne zam yapıyor!

HER AY 185 BİN KONUTUN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

AK Parti iktidarının yanlış politikalarının ülkemizi getirdiği ekonomik buhran sonucunda bizim araştırmalarımızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre her ay ortalama; 185 bin konutun faturası ödenmediği için elektriği, ayrıca 80 bin konutun da doğalgazı kesilmiş. Bu veriler her geçen gün ekonomik buhran ve ayrıca salgın yüzünden işini aşını kaybedenler nedeniyle artmış durumda ve ayrıca artamaya da devam ediyor.

İKTİDARIN TEK POLİTİKASI ZAM YAPMAK

Geldiğimiz noktada AK Parti eşittir zam oldu. Bir kez daha gördük ki; iktidarın enerji faturalarını düşürme konusunda hiçbir politikası yok. Tam tersine iktidarın tek politikası zam yapmak. 84 milyon vatandaşı müşteri olarak gören bir anlayışla faturaları vatandaşa ödetiyorlar. AKP döneminde yandaş kazandı vatandaş faturayı ödedi ve ayrıca gelinen noktada zam yapmadan ayrıca bu ülkeyi yönetemiyorlar.

DOĞALGAZ SANTRALLERİ TARİFESİNE 8 ZAM

Yılın başından bu yana uyardık. Kuraklık tehlikesi var. Önlemler alın dedik. Kuraklık ayrıca dikkate alınmadı. Bu nedenle hidroelektrik santrallerinin elektrik üretimde payı düştü. Sonuç olarak doğalgaz santrallerinin payının rekor oranda artması ayrıca elektrik üretiminde maliyetleri artırdı. Bu aylardır bilinen bir gerçek. BOTAŞ; yılbaşından bu yana elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesine dün yapılan son zamla birlikte ayrıca tam 8 kere zam yaptı!

SANTRALLERİN TARİFESİ YÜZDE 55 ZAMLANDI

Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yüzde 1’er oranında zamlanan tarife, Mayıs ayında yüzde 5, Haziran ayında yüzde 12, Temmuz ayında ise ayrıca yüzde 20 oranında arttı. Son olarak peş peşe yapılan bu zamlar yetmezmiş gibi dün akşam ayrıca yüzde 15 oranında bir zam daha yapıldı. Buna göre doğalgaz santrallerinin tarifesine yapılan zamların toplamı yılbaşından bu yana ayrıca yüzde 55’in üzerine çıktı.

ELEKTRİKTE FAHİŞ ZAM KAPIDA

Bu zamlar; 1 Ekim’de elektrik faturalarına yapılacak fahiş bir zammın habercisi. Biz bu zamların artık vatandaşlarımıza yansıtılmaması gerektiğini savunuyoruz. Bunu yapmak mümkün. Elektrik faturalarından tahsil edilen dağıtım bedeli ve ayrıca desteklemeler üzerinden bu artan maliyetler karşılanabilir. . İktidar isterse bu maliyet artışını vatandaşa fatura etmeyebilirler.  Önümüzdeki ay iktidarın vatandaşları mı yoksa şirketleri mi kollamayı tercih edeceğini hep birlikte göreceğiz. İktidarı uyarıyoruz:  Sanayi ve ayrıca elektrik üretim amaçlı doğalgaz tarifesine yaptığınız son yüzde 15’lik zammı vatandaşa yansıtmayın. Gözümüz üzerinizde; hanelere, esnafa, çiftçinin kullandığı elektriğe, doğalgaza zam yapmayı aklınızdan bile geçirmeyin! Yapmanız gereken; elektrik şirketleriyle konuşun ve ayrıca 84 milyon için çözüm üretin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu