GündemDünyadan HaberlerÖzel Haberler

EMEK EMEK İŞLENEN ‘KEÇE’

Balıkesir kent kültüründe önemli bir yere sahip olan Keçecilik gün geçtikçe kaybolmaya yüz tutuyor. Günümüzde çırak bulamadıklarını söyleyen Keçeci Mehmet Mert, A’dan Z’ye keçeye dair bilinmeyenleri MERHABA’ya anlattı.

Yün, kil ya da pamuğun ıslak ortamda çiğnenip dövülerek liflerin birbirine kaynamasıyla elde edilen keçe, özellikle hayvancılıkla uğraşan kırsal kesimde örtü, yaygı, çadır, giysi yapımında kullanılıyor. Kaba bir kumaş olan keçe soğuktan ve sıcaktan koruduğu gibi terlemeyi de önlüyor. Orta Asya’dan beri Türkler tarafından kullanılan keçe, Balıkesir’de de oldukça yaygındı. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden olan Keçecilikte artık çırak yetişmiyor. Keçeciliğin dünü ve bugününü anlatan Mehmet Mert, MERHABA’ya özel açıklamalarda bulundu.

“ÇIRAK BULAMIYORUZ”

Keçecilikte çırak bulunmadığını dile getiren Keçeci Mehmet Mert, “Ben 1954 doğumluyum. 1968’de ilkokulu bitirdim. 1968 Yılında bu işe başladım. Çıraklıktan itibaren bu işi öğrendim. Çıraklıktan geldiğim meslekte usta oldu. Bizim zamanımızda küçük yaşlardan itibaren gençler çıraklık öğrenirlerdi. Şimdilerde o yok artık. Gençler bizim mesleği tercih etmiyorlar. Çünkü üzülmek istemiyorlar. Daha rahat ortamda çalışmak istiyorlar” dedi.

“KEÇEYE TALEP YOK”

Keçeci Mehmet Mert, “Keçeciliğe artık talep yok. Bundan 40 sene öncesine kadar Keçeciliğe çok fazla talep vardı. Ama ne yazık ki artık keçeye talep yok. Bugünlerde harman zamanı. Yani talebin çok fazla olması lazım ama iş yok. Keçe artık çok fazla kullanılmıyor. Çünkü keçeyi en çok çobanlar kullanırlar. Çoban sürüyü meraya çıkarınca giyer ama artık çoban da kalmadı. Dolayısıyla keçe de alınmıyor.” dedi.

“ÇOK DAHA SAĞLIKLI”

“Keçede kalitesine göre fiyatlar da artar. Mesela 15 liradan başlayan fiyatlar, 30-40 liraya kadar çıkıyor. Keçe hem sıcaktan hem de yağmurdan korur. Keçe çok daha sağlıklıdır. Teri alır ve dışarı vermez. İnsanı terletmez. O yönüyle de çok iyi. Şimdiki konfeksiyonlara göre keçe çok daha sağlıklı ve kullanışlı” ifadelerini kullandı. Bizim esnafın harman zamanı en yoğun günleri yaşıyor olmamız lazım ama az 15 TL den başlayan keçe fiyatları 40 TL ye kadar büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebiliyor.

“KEÇECİLİKTE GEÇ GELEN TESELLİ”

Balıkesir’de Keçecilik yapanların sayısının çok az olduğunu söyleyen Keçeci Mehmet Mert, “Keçeciliğe çok fazla talep yok. Balıkesir’de Keçecilik yapan 10 kişi ya vardır ya yoktur. Çünkü artık kimse uğraşmak istemiyor. Çırak yetişmiyor. İnsanlar için bu işin geleceği yok. Devlet bile bir iş olarak almıyor Keçeciliği. Keçecilik her geçen gün kaybolmaya yüz tutuyor. Mesela Sabri Uğur Belediye Başkanıyken buradaki sanayi taşınacak dediler. Biz de dükkân istedik. Ama Ustalık Belgesi istediler. Ustalık Belgesi alalım dedik. Onu da Çıraklık Eğitim Merkezi veriyormuş. Anlayacağınız beklentimiz artık yok meslek bile usta biziz ama …’ Fatma Kara

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ben kepenek yaptırmak istiyorum acil
    05433300229 dempe keçeden istiyorum ulaşırsaniz sevinirim fabrika kecesi istemiyorum onlar şu aliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu