Gündem

EMEK MÜCADELESİ İÇİN MİTİNG DÜZENLENECEK

Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut’un açılış konuşması ile başlayan basın toplantısında Bulut, “KESK’in Halk için Bütçe talebi ile başlatılan bölge mitingleri ile kamuoyuna sesini duyurtma mücadelesinin sürdüğünü söyledi.2 gün boyunca Balıkesir’de halk buluşmaları gerçekleştirileceğini ve mitingler için davet yapılacağını belirtti.”

Emekçiler 11 Ocakta İzmir’de düzenlenecek mitinge hazırlanıyor. KESK Yürütme Kurulu Adına  TİS-Hukuk Ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri  Yusuf Şenol dün Balıkesir KESK şubesinde düzenlenen basın toplantısında konuştu. “İnsanca Yaşamak İstiyoruz İzmir Mitingine Bekliyoruz!” Dedi.

Kesk Yürütme Kurulu Adına  Tis-Hukuk Ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri                                                                           Yusuf Şenol, Emeğiyle geçim mücadelesi veren geniş halk kesimleri için hayatın her geçen gün daha fazla zorlaştığı bir süreçten geçiyoruz diyerek İktidarı eleştirdi. “Suni gündem yaratma çabaları ve çizilen pembe tablolar emekçi sınıfların, yoksullaştırılan halkın yaşadığı gerçeği perdelemeye yetmiyor. İşsizlik rekor üstüne rekor kırıyor. Resmi işsizlik %14,2 ile son 15 yılın en yüksek seviyesinde. Resmi işsiz sayısı 4 Milyon 650 bin.  Her 100 Gençten 28’i, her 100 Genç Kadından 43’ü işsiz. Üstelik bu rakamlar dar işsizliği temel alan resmi rakamlar. Buna iş bulma ümidini kaybedenleri, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olanları, mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanlar da eklediğimizde ulaştığımız geniş tanımlı işsizlik oranı %20,6 oluyor.  Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 7 milyon 305 bine ulaşıyor. “dedi.

 “Ankara’nın Yolları Hakkını Arayana Kapatılıyor”

Rakamlar, veriler bir yana .“Tünelin sonundaki ışık büyümeye başladı”  masalları anlatılan 2019’un Türkiye’sinde işsizlikten, yoksulluktan bunalan insanlarımız canlarına kıyıyor. Kapılarında “Dikkat siyanür var, polisi arayın, içeri girmeyin” yazan, yoksulluğun sindiği evlerden cansız bedenler çıkarılıyor. İşsizliğe, yoksulluğa çare üretmekle görevli olanlar ise çareyi internetten siyanür satışını yasaklamakta arıyor. Bu ağır koşullara rağmen ücretine zam istemek, hak istemek, adalet istemek hainlik(!) olarak görülüyor, en meşru talepler gözaltı ve tutuklamayla karşılık buluyor. Öte yandan bir gecede çıkartılan KHK’lerle ihraç edilen kamu emekçileri, seçilmişlerin yerine atanan kayyumlar tarafından işlerine son verilen belediye çalışanları ve aileleri açlığa mahkûm ediliyor. İşçilerin, sendikaların grev kararları yasaklanıyor. Ankara’ nın yolları gerçek grevli bir toplu iş sözleşmesi için taleplerini ifade etmek isteyen kamu emekçilerine, tazminatını isteyen maden işçilerine, emeklilik hakkını arayan EYT’lilere kapatılıyor.Bu zor koşullarda hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren bütçe süreci TBMM’de şeklen görüşülerek tamamlandı.

“Ekmeğe Zam”

2020 Bütçesi tam da ifade ettiğimiz biçimiyle krizin yükünü emekçilere yıkan bir biçimde sonuçlanmış, TÜİK verilerine göre %11,84’lük enflasyonla Kamu emekçilerine enflasyon payı ile birlikte%5,5,  SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ise %6,49 artış verilirken; vergi harç ve cezalara%22,58, Köprü ve otoyollara %14 oranında artış yapıldı. Kamu emekçilerinin en yoğun yaşadığı  illerin başında gelen Ankara’da yeni yılın ilk gününden itibaren ekmeğe%25 zam yapıldı .

Öncelikli taleplerimiz;1_İşten çıkarmalar yasaklansın, 1 yıl daha uzatılan OHAL inceleme komisyonu lağvedilerek haksız hukuksuz işinden edilen emekçiler görevlerine döndürülsün,2- Açlığa mahkum edilen asgari ücret artışı insan onuruna yakışır düzeye çekilsin ve vergiden muaf tutulsun,3-İşsizlik fonu işçilere verilsin,4-Emeklilikte yaşa takılanların talepleri kabul edilsin,5-Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılsın,6-Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınsın,7-Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğinden vazgeçilsin, emekçilerin temel tüketim ihtiyaçlarından alınan KDV sıfırlansın,8-Toplumsal barış sağlansın; sosyal devlet olmanın gereği bütçenin öncelikleri başta eğitim ve sağlık olmak üzere kamusal hizmetlere öncelik verilsin.

Emek Mücadelesine Çağrı

“KESK olarak bütçe hakları ellerinden alınan, krizin faturası üzerlerine yıkılmak istenen, anti demokratik uygulamalardan nasibini alan emek ve demokrasi güçleriyle birlikte planladığımız son 1,5 aylık program doğrultusunda; 8 Aralık İstanbul’da,21 Aralık Mersin,22Aralık Diyarbakır’da bize reva görülen bu durumu kabul etmeyeceğimizin mesajlarını  “ Demokratik Türkiye-Halk için Bütçe ,İnsanca Yaşamak İstiyoruz!” mitingleri ile verdik.Tüm emekçilere, emeğin dostlarına, demokrasi güçlerine 11 Ocak 2020 tarihinde İzmir’de  yapacağımız bölge mitingine katılmaları için buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. “  Yoldaş Kocaer

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu