Emziren Annelerde Beslenme

Emziren Annelerde Beslenme

Yeni annelerin dikkat etmesi gereken beslenme tüyolarını sizin için derledik. Emziren annelerde beslenme nasıl olmalıdır?

Emziren Annelerde Beslenme

Emziren anneler hem kendi sağlıklarını korumak hem de bebeklerine faydalı olabilmek için kendi beslenmelerine özen göstermeliler. Yeterli sıvı alımı, stresten, sigaradan, alkolden uzak durmalıdır. Ayrıca tüm bunların yanı sıra hamilelik sırasında alınan kiloları vermek için acele etmemeleri de önerilmektedir.

Protein desteği

Emziren annelerin beslenmesinde hayvansal ve bitkisel proteinin önemi büyük; et, balık, fasulye, nohut gibi kaynaklar protein ihtiyacını karşılamak için birebir.

Günde 3 litre sıvı

Anne sütünün kalitesi annenin yediği gıdalardan direkt olarak etkilenmiyor lakin sütün miktarı annenin aldığı sıvılarla birebir ilgili. Anne sütünün %80’den fazlası sudan oluşuyor; süt miktarının yeterli olabilmesi için annenin günde en az 3 litre sıvı alması öneriliyor. Suyun yanı sıra az şekerli limonata, süt, ayran, komposto, papatya çayı, ıhlamur gibi içecekler de bu ihtiyacı karşılayabiliyor.

Süt ürünleri

Bu dönemde annenin hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı açısından daha çok enerji, protein, vitamin ve mineral alması gerekli. Anne sütünün miktarını ve kalitesini artıran en önemli besin maddesi hiç şüphesiz süttür. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesine ilave olarak günde en az 3-4 su bardağı, aynı zamanda kalsiyum yönünden zengin olan süt içmesi gerekir. Süt içemiyorsanız, aynı miktarda yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.

Emziren Annelerde Beslenme

Demir ihtiyacı

Günde 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil ile birlikte… Vücudun demir emilimini artıran C vitamini kaynağı olan sebzeler ve meyveler yer almalıdır. Kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından zengindir. Ancak yüksek kalori içerdikleri için tüketilen miktarları sınırlamak gerektiği unutulmamalı. Demir emilimini engellemesi sebebiyle siyah çay içmeye de belli bir sınır getirilmesi faydalı olacaktır.

Kilo vermek için acele etmeyin!

Gebelik döneminde normalden fazla kilo alan ve gebelik öncesinde de fazla kilolu olan anneler bulunmaktadır. Emzirme döneminde metabolizmaları hızlandığı ve bebek bakımı ile günlük hayatta daha çok koşuşturmaktadır. Bunun için kilo verme eğilimi gösteriyorlar. Bu kalori harcaması tabii ki annenin forma girişini hızlandırabilir. Anneler, doğumdan sonra kilo vermek için acele etmemeliler. Çünkü, düşük kalorili diyetler yapmak ve beslenme düzenine dikkat etmemek, annenin salgıladığı süt miktarının azalmasına neden olabilir.

Şekerin fazlası zarar…

Anne sütünü çoğaltmak adına, anne adaylarına şekerli ve tatlı ürünleri daha fazla yemeleri öğütlenmektedir. Toplumdaki bu yaygın inanış; şekerli ve tatlı türünden besinlerin süt verimini artırdığı yönündedir. Bu şekilde beslenme ile bilinçsizce alınan gereksiz kaloriler ise süt değil kilo artışına neden olur.

Duygusal durum da sütü etkiler

Ayrıca annenin rahat, huzurlu ve stresten uzak oluşu da süt verimini etkiler. Sık sık emzirmek ve göğüslerin iyi boşalmasını sağlamak sütü en çok artıran yöntemdir.

Peki, hamur işleri?

Bu dönemde hamur işi, tatlı, börek, çörek, pilav, makarna, ekmek gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durmak, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı izlemek hamilelik döneminde alınan kiloların daha rahat verilmesine yardımcı olmaktadır.

Ayrıca yemekleri pişirirken kızartma ve kavurmalardan uzak durulmalıdır. Bunun yanında haşlama, ızgara, fırınlama yöntemleri tercih edilmelidir. Anneler hem kendi sağlıklarını korumak hem de bebeklerine faydalı olmak için… Kendi beslenmelerine özen göstermesi gerekmektedir. Yeterli sıvı alımı, stresten, sigaradan, alkolden uzak durmanın yanı sıra hamilelik sırasında alınan kiloları vermek için acele etmemeleri de öneriliyor…

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

sağlık bebek sağlığı anne sağlığı sağlık önerileri sağlık gündemi emziren anne emziren annelerde beslenme