GündemKöşe Yazıları

En Faydalı Yeşillik: TERE

En Faydalı Yeşillik: TERE

Mutfağımızın olmazsa olmazlarından olan; maydanoz, roka, tere, dereotu, fesleğen gibi yeşilliklerin hepsinin ayrı bir faydası olduğunu biliyoruz ama bu yeşilliklerin içinden biri yüksek besin değerleriyle yıldız oldu.

Amerika’da yapılan bir araştırmada yeşilliklerin, sebzelerin ve meyvelerin besin değerlerine bakılmış ve en yüksek besin değerine sahip yeşilliğin tere olduğu görülmüş.

Turpgiller familyasından olan terenin içerisine, sonsuz merhamet sahibi Yaratıcımız bizlerin istifadesi için yüksek oranda A, C, K, B, B2 ve B6 vitaminleri yüklemiş. Bu vitaminlere ilave olarak; Niyasin, Folik Asit, Fosfor, Kalsiyum, Demir, Magnezyum ve Çinko gibi mineraller de eklenmiş. Yüksek düzeyde demir içerdiği için kan yapıcı özelliği vardır. Düzenli olarak tüketildiğinde kansızlığı dengeler. Ayrıca içerdiği bol miktardaki A vitamini göz sağlığı için önemlidir. Terenin içerdiği vitamin ve mineraller kadın hastalıkları için de şifa kaynağıdır.

İçeriğindeki bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına yakalanma riskini azaltır. Boğaz ağrısına faydalıdır ve balgam sökmeye yardımcıdır.

Tere tohumu çiğnenerek tüketilirse öksürük, baş ağrısı, astım ve bronşit tedavilerinde kullanılabilir. Hafif nefes daralma sorunlarını ortadan kaldırabilir. Özellikle astım hastalığından kaynaklanan şiddetli öksürükleri azaltabilir.

Tere tohumu kanser hastalıklarına neden olan serbest radikallere karşı etkili antioksidanlar içerir. Bu özelliğinden dolayı kanser hücrelerinin yıkıcı etkilerine karşı kullanılabilir.

Tere otu, düşük kalorili ve bol lifli olması yanında yağ yakımına destek olan vitamin ve mineraller bakımından da zengin olması nedeniyle kilo vermeye yardımcı bir yeşillik.

Yapılan araştırmalar sigaranın ciğerlerde ve dokularda meydana getirdiği hasarları azalttığını ortaya koymuştur. Bu yüzden uzmanlar tarafından özellikle sigara içenlerin her gün tere yemesi ve tere tohumunu kaynatarak günde 1-2 bardak içmeleri öneriliyor.

Tere ayrıca çok etkili bir idrar söktürücüdür.

Görüldüğü gibi tere tüketmenin birçok yararı var. Ancak her şeyde olduğu gibi aşırı tüketimde sindirim sistemini ve idrar yolları sorunlarına neden olabilir. O nedenle azı karar çoğu zarardır

Uyarı: Tere tiroidde iyot emilimini azaltarak hipotiroidiye neden olabiliyor o nedenle hipotiroidi hastasıysanız tere tüketmemelisiniz.

Terenin tansiyon düşürücü etkileri olduğu için düşük tansiyon sorunu olanlar tarafından dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir.

Tabiat eczaneniz bitkiler şifa vesileniz olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu