Gündemİlçe HaberleriÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

En Kaliteli Toprakla Güveç Kaplar Hakkında Bilinmeyenler Bu Haberde

En Kaliteli Toprakla Güveç Kaplar Hakkında Bilinmeyenler Bu Haberde

 

Topraktan üretilen güveç kapları, yemeğe verdiği lezzetle ün almış ve geçmişten günümüze hala kullanılarak yemeklere lezzet katmaya devam etmektedir. Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir’in İvrindi ilçesindeki Kayapa’da bulunuyor.

 

İVRİNDİ Kayapa’da 40 yılı aşkın süredir topraktan elde ettiği ürünleri sanata dönüştüren Ahmet Tosun (1951) 15-16 yaşında başladığı mesleği sürdürüyor. Tosun MERHABA gazetesine yaptığı açıklamada,“ Bu meslek babamdan kaldı. Ben çalışıyorum ancak, çırağım yok. Çırak bulamıyorum. Gençlik elini çamura sokmak istemiyor. Ben bu işten memnunum ve ömrüm yettiği müddetçe bu işi yapacağım. Severek ve içimden gelerek çalışıyorum. 1976-77 yıllarında siyah beyaz fotoğrafçılıkta yaptım. O zamanlarda da bu işi toprağı bırakmadım. Topraktan geldik toprağa gideceğiz. Toprakla uğraşmayı seviyorum” dedi. Tosun ayrıca  www.gazetemerhaba.com’da daha önce güveç kaplarla ilgili yaptığımız görsel haberlere gelen sorulara yanıtlar verdi.

ÇATLADI,KOKU YAPIYOR DİYENLER!CEVAP USTA’DA

Kahve fincanı, cezve ,mumluk, şekerlik, duvar süsü, vazo, su damacanası, kase ve boy boy güveçler topraktan elde ediliyor. Biz yıllardır İvrindi Kayapa meydanındayız diyen Usta Ahmet Tosun, “ İsteyen istediği çeşidi sipariş verebilir ancak biz kendimiz kargo etmiyoruz. Kargoda kırılma şansı yüksek. Almak isteyenler olursa farklı şehirlerden İvrindi’mize bekleriz. Kayapa’da istedikleri ürünü söylesinler biz ne kadar istiyorlarsa yaparız.”diyor. Güveç kap kokar mı? Nasıl kullanımalı? Sırlı Sırsız hangi güveç kabı sağlıklı? Çatlayan güveç kabı nasıl onarılır? Hepsi ve çok daha fazlası haberimizde.

Güveç kapta yemek nasıl pişirilir?

Güveç kap aldığınızda yemek pişirmeden önce yapılması gereken tek bir işlem var. Bu işlem dışında yapılanlar güvecinizin kırılma, çatlama veya koku verme gibi sorunları da beraberinde getirmesine neden olur. Konuyla ilgili yılların ustası Ahmet Tosun şöyle diyor; “ Güveçte yemek pişirmek için sadece su ile temizleyin Daha sonra pişirmek istediğiniz yemeği içine koyup ateşe koyun. Ateşte pişen yemeği ateşten alacağınız vakit eğerki ıslak bir zemine değerse güvecini çatlar. Pişirme işlemi sonrasında ıslak zemine koymazsanız ömür boyu güvecinizi kullanırsınız ancak ıslaklık değerse çatlar”

İlk yemeğimi yaptım ancak koku var?

Kayapa’da yapılan güveç kapları koku asla yapmaz. Kokunun nedeni topraktır. Suyu durgun yerden alınan çamurla yapılan kap kokar. Suyun durgun yerden alınan çamur çürüktür ve kötü olur ısıyı görünce koku yapar.

Koku yapan güveç kabının çaresi var mı nasıl gideririz?

Koku yapan güveç kabının tek çaresi var diyen Güveç ustası Tosun, “o çarede güveç kabının altına bir çiçek çakacaksın ve güveci delerek saksı yapacaksın. Koku yapan güvecin geri dönüşü yok. Çürük hep kokar.

Sırlı ve sırsız güveç nasıl olur? Hangisi daha iyi?

Sır tavsiye etmiyorum. Sırla yapılan güveç iki defa fırınlanır ama her toprak sıra gelmez. Bizim bölgede sıra gelen toprak olmaz. Her toprak sıra gelmiyor. Sır kimyevi bir madde. Bir nevi zehir ve çok azda olsa yemeğe karışacak ve zehirlenme ihtimalide olmaz diyemeyiz.

Güveç kabında pişen en güzel yemek çeşitleri hangileridir? Her yemek güveçte pişer mi?

Kurban geliyor, kurban eti. Taze veya kuru fasulye çeşitleri. Diğer yemeklerde pişirilebilir mutlaka lezzet farkı olacaktır ancak kuru fasulye ve et yemeklerine lezzet katar.

Güveçte yoğurt yapılır mı?

Elbette yoğurtta yapılır fakat yoğurt yaptığınız zaman o kabı yemekte kullanmamak gerekir. Yoğurt muhteşem tutar hatta yoğurdu bıçakla kesebilirsiniz kapta çünkü suyunu güveç bedeni alır.

Toprak Desti den Su yaz kış içilir mi?

Desti bardağının içine suyu koyup balkona akşam bırakın. Su içeceğiniz vakit buz gibi su içersiniz. Sıcaktan çok fazla etkilenme olmaz.

Hayvanın kuyruk yağı ile güveci ilk aldığımda yağlamalı mıyım?

Bazı yerlerde bu söylem var. Kuyruk yağı ile yağladığınızda her yemek yaptığınızda bu kap kokar çünkü toprağa siner. Yağlamak yanlış. HABER: SEMRA AMAN AKYÜREK & MUHAMMED CAN AKYÜREK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu