Ender GÖKMEN

En sıcak haziran ayı

En sıcak haziran ayı

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin Avrupa Birliği için hazırladığı rapor, geçtiğimiz ayın şimdiye kadar kayıt altına alınmış en sıcak haziran ayı olduğunu ortaya koyuyor.

Rapora göre bu yıl Avrupa genelindeki ortalama sıcaklık mevsim normallerinin en az 2 derece üzerinde oldu. Ayın son günlerinde Fransa, Almanya ve Kuzey İspanya’da sıcaklığın normalin 6 ila 10 derece üzerinde olduğu görüldü. Dünya genelinde ise bu yılın haziran ayı, şimdiye kadar ölçülen en sıcak ay olan 2016 haziranının 0,1 derece daha sıcak ölçülerek yeni ‘kaydedilen en sıcak ay’ oldu.

C3S Başkanı Jean-Noel Thepaut, “Yerel sıcaklıklar bu tahminlerin altında veya üstünde olmasına rağmen verilerimiz Avrupa’nın güneybatı bölgesindeki sıcaklıkların haziran ayının son haftasında alışılmadık derecede yüksek olduğunu gösteriyor.” ifadesini kullandı. Thepaut, bu sıcaklıklar istisnai olmasına rağmen, iklim değişikliği nedeniyle gelecekte bu gibi olayların daha çok görülmesinin mümkün olduğunu bildirdi.

Uzmanlar da sıcaklıklardaki artışın insan kaynaklı küresel ısınmanın bir sonucu olarak meydana gelen sıcak hava dalgasından kaynaklandığını belirtti. Geçen ay sıcak hava dalgasının etkisiyle Fransa’da 45,9 dereceyle ülke tarihindeki en yüksek sıcaklık ölçülürken, İspanya’da sıcaklığın 40 dereceyi bulması nedeniyle orman yangınları görülmüştü. Ayrıca Almanya, Polonya ve Çekya’da da geçen hafta en yüksek sıcaklıklar kayda geçmişti.

Kaynak: Independent

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu