GündemSiyaset

Enerji Bağımlılığında yüzde 78 ile rekor kırdık

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın hükumetin enerji politikalarını eleştirdi. Akın, “Gelinen noktada şuna bakmak lazım. Kullandığımız elektrik pahalı, doğalgaz pahalı. Nedeni ise AK Parti hükumetinin devralmasıyla birlikte ülkeyi getirdiği enerji politikalarıdır” dedi.

 

CHP Balıkesir Milletvekili Akın enerjide dışa bağımlılığın arttığına dikkat çekti “ faturayı vatandaş ödüyor” dedi. Milletvekili Ahmet Akın katıldığı bir Tv kanalında enerji politikalarına değindi. Akın, “ Enerji Politikalarının hedefinde tam bağımsızlık bir hedef olarak konmalı. Bağımlılıkta rekor kırıyoruz.92 yılında bağımlılığımız yüzde 65. Şuan dışa bağımlılık yüzde 78.Dünyanın neresine baksanız bu bağımlılık düşüşte ancak bize baktığımızda beceriksiz politikalar nedeniyle yukarılara doğru gidiyor, bağımlılık artıyor. Yenilenebilir enerji konusunda gelinen nokta içler acısıdır” dedi.

 

Güneş Santrali Kurmak İsteyene Destek Yok

 

“Örnek olarak Almanya’daki güneş ışınımımız bizim misli ile fazla ancak bizim EPDK’nın verileri ile oradaki güneş ışığının oranı yüzde0.21.Güneşimizin büyük bir potansiyeli var. Toplam elektrik tüketimimizin iki misli üstünde. Güneş santrali kurmak isteyen bir vatandaşımız, kendi elektriğini üretmek isteyen bir vatandaşımız herhangi bir destek ile karşılaşmıyor. Gidip parasını veriyor sonra gelip yapılsın bekleniyor. Devletin buna bir katkısı desteği yok. Nereye var? Destek fosil kaynaklara var. Güneşe verilen kaynaklar doğru yere gitmedi. Yenilenebilir enerji Avrupa’nın gerisinde. Bunu defalarca mecliste de dile getirdim. Kendi kurumlarının açıkladığı rakamlarda da var. Şuan gelinmesi gereken hedefin yarısının bile altındalar.

 

Enerji Kooperatifleri neden kapatılıyor?

 

“ Vatandaşa ucuz ve temiz enerjiyi kullandırmanın yolu enerji sektöründe halkın söz sahibi olabilmesi için enerji kooperatiflerinin desteklenmesidir. biz bu konuda bir kitapçık hazırladık ve bunu belediyelere de yaydık. Ancak ne oldu derseniz Dünya’nın her yerinde enerji kooperatifleri çoğaltılırken bizim ülkemizde enerji kooperatiflerine dur dendi. Niye bilmiyoruz .Halbuki burada, temiz ve ucuz enerji var. Halkında söz sahibi olma imkanı var. Enerji politikalarında ucuz yada temiz elektrik diye bir amaçları yok. Şuan enerji yatırımcıları ile görüşün yaşanan sıkıntıların haddi hesabı yok. Biz 41 buçuk milyar dolar enerji ithalatına petrole, doğalgaza para ödedik. Yerli halka bırakıp üretiyorsunuz yarısını da biz karşılayalım deseniz enerji tüketim bedeli sıfıra inecek. Bu bir öngörü meselesidir. Geldiğimiz noktada en pahalı doğalgazı kullanıyoruz. Avrupa’da 120 dolar olan doğalgaz bizde 280 dolar. Bunu soruyoruz neden böyle “ticari sır” deniyor. Bedel ödeyen bir halkımız var. Bu insafsızlığa dur demek için büyük bir mücadelenin içindeyiz ve kendi belediyelerimizle bunu yapmaya çalışıyoruz.”

 

Enerji Şirketleri Kazanıyor Vatandaş Kaybediyor

 

Gökhan Kazbek’in sorularına yanıt veren Ahmet Akın ,EPDK ‘nın yaptığı indirimler sorusuna ise şöyle yanıt verdi. Düşürülen rakamlar, elektrik şirketlerine yapılıyor. Halka yansımasını beklersiniz ama halka yansıyan bir indirim yok. Dağıtım şirketleri var dağıtım şirketleri de zam yapıyor. Kazanan elektrik şirketleri ve dağıtım şirketleri burada kaybeden sadece bizim vatandaşlarımız. Elektrik faturaları 1 Temmuz itibarı ile tahsilatlar başladı erteleme istiyoruz ancak deniyor ki yok faiz alacağız.Sorum şu Ülkemizde enerji ve tabi kaynaklar bakanı var bu süreçte bu bakan hiçbir açıklama yaptı mı? Bakan bu pandemi sürecinde kayboldu. Kazanan yandaş kaybeden vatandaş” dedi. Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu