Türkiye Gündemi

‘Enflasyonun Sorumlusu Çiftçi Değil’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının, Haziran’daki yüzde 1,46 düşüşün ardından Temmuz’da da yüzde 2,28 gerilediğini vurguladı. Bayraktar, “Enflasyonun sorumlusu olarak çiftçinin görülmesinden vazgeçilsin” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, yıllık bazda Ocak ayında yüzde 7,36 olan tarımda üretici fiyat artışının, Şubat’ta yüzde 9,29’a, Mart’ta yüzde 12,70’a, Nisan’da yüzde 17,25’e çıktığını, Mayıs ayında yüzde 15,08, Haziran ayında yüzde 12,23, Temmuz ayında ise yüzde 10,13 seviyelerine indiğini belirtti. Ocak ayında aylık bazda yüzde 9,51 yükselen tarımda üretici fiyatlarının Şubat’ta yüzde 1,36, Mart’ta yüzde 2,05 gerilediğini, Mayıs’ta yüzde 3,79 arttığını bildiren Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının Haziran ayında yüzde 1,46, Temmuz ayında yüzde 2,28 düşerek, yıllık enflasyonu da tek hanelere yaklaştırdığını vurguladı. Bayraktar, Temmuz ayında tüketici fiyatlarında yüzde 0,15 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,71 düşüş olduğunu hatırlattı.

 

TARIMDA ENFLASYON YÜZDE 8

 

Milli gelir hesaplarında enflasyon olarak deflatörün kullanıldığını, bunun da enflasyonda oniki aylık ortalamalara dayandığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

 

“Yıllık içindeki dalgalanmaları da içerdiği için oniki aylık ortalama enflasyon, fiyat artışlarını çok daha doğru yansıtıyor. Oniki aylık ortalama enflasyona bakıldığında tarım üretici fiyatlarındaki enflasyonun yüzde 8,14 ile tek hanede kaldığı ayrıca hem TÜFE’nin hem de gıda ve alkolsüz içeceklerdeki enflasyonun altında gerçekleştiği görülüyor. Temmuz ayı itibarıyla TÜFE’de yıllık enflasyon yüzde 9,79, oniki aylık ortalamalara göre yüzde 9,44, gıda ve alkollü içeceklerde yıllık enflasyon yüzde 10,07, oniki aylık ortalamalara göre yüzde 9,27 düzeyindeyken, tarımda üretici fiyatları yıllık yüzde 10,13 iken oniki aylık ortalamalara göre yüzde 8,14’de kalıyor. Bu durum tarımda fiyat dalgalanmalarının sık ve yüksek olmasından kaynaklanıyor.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu