Gündem

ENGELLE BAKILMAMALI

3 Aralık Dünya Engelliler Gününün bütün dünyada engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve haklarını geliştirip bir farkındalık oluşturmak amacıyla kutlandığını dile getiren Türk Büro-Sen Balıkesir Şube Başkanı Sıtkı Alkan, “Engellilerin iş ve sosyal hayatlarındaki yaşam standartlarını engelsiz hale getirmenin hepimizin görevi olduğunu” söyledi.

 

Türk Büro Sen Balıkesir Şube Başkanı Sıtkı Alkan, “Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın istihdamlarına özel sektörde gereken önem ve hassasiyet gösterilmediği gibi, maalesef Kamuda da gerekli istihdam yaratılmamıştır. Yasa gereği toplam kamu personelinin %3’ü oranında engelli personel istihdam etme şartı olması ve her yıl bunu dile getirmemize rağmen, maalesef Kamuda bu sayıya ulaşmak hayalden öte gitmiyor”dedi.

 

Başkan Alkan,  “Yaklaşık 2,5 milyon memurun çalıştığı Kamuda, yine yaklaşık 75 bin engelli çalıştırılması gerekirken, bu rakam Devlet Personel Başkanlığı’nın 2018 yılı Mart ayı rakamlarına göre 51.814’dür. Yine Devlet Personel Başkanlığı’nın verilerine göre, Engelli Personel kontenjan açığı ise 11.317’dir. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı yapılmış olmasına rağmen, atamalar halen gerçekleşmemiş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise 11.317 kontenjan açığı olmasına rağmen 2.504 engelli memur alınacağını açıklamıştır. Devletimizin Anayasa ve yasalara rağmen, uymamakta direndiği bu olay karşısında, özel sektörün engellilere karşı hassas davranmasını beklemek hayalperestlikten öteye geçmemektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen %3 engelli çalıştırma zorunluluğu engellilerin işe alınması için azami bir sınır teşkil etmemeli, aksine asgari bir sınır olarak belirlenmelidir”diye konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu